Zodiacul
Etimologie
Denumirea de zodiac vine din limba greacă, unde „zoe“ înseamnă viaţă iar „diago“ înseamnă a duce, a petrece ceea ce produce interpretarea “a-şi petrece viaţa”. Zodiacul mai are şi înţelesul mitic de „cerc al animalelor“ deşi zodiacul occidental, pe lângă animale, mai conţine figura unei femei (Fecioara), a unui bărbat (Vărsătorul) şi a doi copii sau adolescenţi (Gemenii). Singurul zodiac alcătuit în exclusivitate din animale este cel chinezesc.
Definiţie
Zodiacul este acea regiune a sferei cereşti care are forma unui brâu situat de o parte şi de alta a Eclipticii. Ecliptica este cercul de pe sfera cerească pe care aparent se mişcă Soarele în interval de un an (folosim cuvântul « aparent » deoarece în realitate Pământul se roteşte în jurul Soarelui). Pentru a înţelege mai bine ce este zodiacul, vom face următoarele precizări:
- Soarele împreună cu planetele care orbitează în jurul lui se află aproximativ în acelaşi plan. Mai exact, Sistemul Solar decupează din sfera cerească o felie cilindrică aproape plată.
- Din acest cilindru plat cu podeaua şi tavanul opace, dacă ne-am uita pe cer am vedea dintre toate constelaţiile doar câteva şi anume acelea care se află pe banda exterioară a cilindrului respectiv.
- Constelaţiile care se văd în acest caz sunt în număr de 12 şi acestea sunt acelea care au primit denumirea de constelaţii zodiacale.
Aşadar, această bandă astrală sau acest brâu se împarte în 12 sectoare, fiecare de câte 30°, astfel încât 30°×12=360° ceea ce realizează cercul (brâul) complet. Un sector de 30° reprezintă un semn zodiacal supranumit popular şi zodie (vezi figura 1).
Observaţii
- Deşi constelaţiile de pe cer nu se încadrează perfect într-un sector, semnele zodiacale au fiecare 30° şi ele se determină astfel. Cercul zodiacal începe de la punctul 0° care corespunde cu echinocţiul de primăvară. Practic astfel se determină punctul de 0° şi acesta marchează prima zodie, cea a Berbecului. Apoi urmează în ordine Taurul, Gemenii, Racul, Leul, Fecioara, Balanţa, Scorpionul, Săgetătorul, Capricornul, Vărsătorul şi Peştii.
- Figurând aceste zodii pe un cerc zodiacal, observăm că ele se află două câte două faţă în faţă sau cu alte cuvinte sunt opuse la 180°. Astfel avem perechile Berbec–Balanţă, Taur–Scorpion, Gemeni–Săgetător, Rac–Capricorn, Leu–Vărsător şi Fecioară–Peşti (vezi figura 2).
- Dacă la data echinocţiului de primăvară ştim că am intrat în zodia Berbecului, data echinocţiului de toamnă marchează începutul zodiei Balanţei. La fel, data solstiţiului de vară marchează începutul zodiei Racului şi data solstiţiului de iarnă – începutul zodiei Capricornului.
Acum, noţiunea de zodiac fiind definită şi explicată, vom trece la prezentarea pe scurt a principalelor caracteristici ale celor 12 zodii, adică cu ce tip de energie subtilă (influxuri astrale) impregnează acestea psihicul fiinţei umane. Observăm că zodiile sunt într-o strânsă legătură cu anotimpurile şi desfăşurarea acestora.