Zodiacul şi Ayurveda (I)
Preluat de pe: http://www.armonianaturii.ro/
de astrolog Rodica Purniche
BERBEC
Simbolistica
Primul Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Se spune că sigla lui reprezintă coarnele berbecului, dar şi sprâncenele şi nasul omenesc (Berbecul guvernează capul şi faţa), sau că este diagrama primitivă a imploziei şi a exploziei spiritului în şi din materie. Berbecul este Semn de Foc, cardinal şi dinamizează energia începutului, încrederea în forţele proprii, bucuria/plăcerea de a acţiona şi atitudinea idealistă, entuziastă.
Nativul Berbec, în aspectul lui armonios, manifestă iniţiativă, dragoste de libertate, spirit intens activ, fiind biruitor, neobosit, impulsiv, curajos, spontan, îndrăzneţ – având acele calităţi asociate cu Elementul Foc exprimând o încredere nestăvilită.
În aspectul lui dizarmonios, manifestă o natură distructivă inferioară, de tip dictatorial, fiind ranchiunos, agresiv, sarcastic, grosolan, certăreţ, violent, necontrolat, nerăbdător, insolent şi egoist.
Semnul zodiacal Berbec este guvernat de planeta Marte şi din punct de vedere anatomic guvernează, la rândul lui, capul ca întreg (faţa, nasul, gura, ochii, urechile, creierul şi nervii cerebrali, craniul şi oasele feţei).
Greşeala spirituală
Semnul zodiacal Berbec este în analogie cu energia începutului. El aduce întotdeauna sau scoate la suprafaţă o imensa energie dornică de manifestare, care, lipsită de o orientare corespunzătoare, se poate risipi extrem de uşor. De aceea, nativii Berbec dizarmonioşi pot fi pe cât de spontani şi puternici, pe atât de lipsiţi de direcţie şi de rezistenţă, în primul rând fizică. Copleşiţi de propria lor energie, ei dispun de excelentul talent al epuizării. Nefiind preocupaţi de finalitatea acţiunii, de „direcţia” energiei pe care o pun în mişcare, ei se decuplează de la linia generală de evoluţie a evenimentelor şi pierd „ritmul divin”, ceea ce echivalează cu pierderea Sursei esenţiale de hrană energetică. Dornici de afirmarea impetuoasă, nativii, chiar dacă sunt, totuşi, dirijaţi şi îndreptaţi către un obiectiv concret, nu au răbdarea de a-l atinge sau de a munci pentru împlinirea lui. Lipsei de chibzuinţă şi de răbdare i se adaugă trufia (cel mai adesea inconştientă) de a fi primul şi orgoliul generat de natura lor marţiană, de strălucirea lor naturală, care îi face să uite că Cel Dintâi este numai Dumnezeu.
Atitudinea spirituală
Nativii Berbec sunt cel mai adesea numiţi „bebeluşii Zodiacului”, fapt care le atrage atenţia că trebuie să-şi dezvolte maturitatea, simţul responsabilităţii şi raportarea permanentă la ceilalţi şi la Dumnezeu. Dacă, dimpotrivă, realizează o corectă auto-cunoaştere şi dacă se deschid spiritual, sunt nativii care trăiesc cel mai plenar şi cel mai intens aspiraţia frenetică a contopirii cu Dumnezeu-Tatăl, pe care, într-un moment de maximă spontaneitate şi ardoare, sunt capabili s-o şi realizeze pentru totdeauna.
Din punctul de vedere al dietei, aceşti nativi pot consuma orice hrană, cu condiţia ca ea să fie curată şi proaspătă. Adoră mesele bune şi le place să împartă această „bucurie” cu prietenii, mai ales când aceştia sunt nativi Gemeni, Leu, Săgetător sau Vărsător. Dacă sunt gazde, pot pregăti o masă splendidă însă, singuri sau cu familia, uită aproape complet de aşa ceva.
Nativilor Berbec li se recomandă să mănânce mai puţin în a doua jumătate a vieţii şi să evite o alimentaţie bogată în grăsimi, întrucât sunt predispuşi la ateroscleroza şi la accidente vasculare cerebrale, cauzate de îngustarea şi, eventual, de blocarea micilor vase de sânge de la nivelul creierului. Dimineaţa pot bea o cană cu lapte la temperatura camerei, în care s-a amestecat un vârf de cuţit de ghimbir. Li se interzice total fumatul, prin definiţie foarte toxic şi una dintre modalităţile cele mai uşoare de rupere a legăturilor cu planurile divine ale Creaţiei.
Sarea caracteristică Semnului este fosfatul de potasiu, importantă pentru celulele sanguine şi ţesutul nervos. Deficitul acestui element nutritiv cauzează iritabilitate, dureri de cap şi risc de epuizare. Fosfatul de potasiu se găseşte în: sfeclă, ţelină, lăptuci, conopidă, spanac, ardei gras, hrean, morcovi, castraveţi, curmale, mere, nuci, lămâi, ridichi.
Fructul cel mai indicat în consumul zilnic este grapefruit-ul.
Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Berbec sunt: aloe, busuioc, oregano, mentă.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.
TAUR
Simbolistica
Al doilea Semn Zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca semnificaţie constelaţiei omonime. Sigla sa reprezintă un cap cu coarne (capul şi coarnele taurului). Tradiţia esoterică sugerează că acest desen vechi este asociat cu trompele lui Eustachio, sigla fiind legată de simţul vorbirii şi de simţul auzului. Taurul aparţine Elementului Pământ, are calitatea de fix, conferind o natură constructivă, puternic motivată, conservatoare, lentă, practică şi senzuală.
Nativul Taur, în aspectul lui armonios, este o fiinţă practică, lentă, rafinată în plan material, statornică în sentimente, foarte muncitoare – având acele calităţi asociate Elementului Pământ capabil să determine o puternică motivaţie.
În aspectul lui dizarmonios, nativul Taur este inert, violent dacă este zgândărit sau iritat, manifestând adesea gelozie profundă, atitudine tiranică, egoism, violenţă şi chiar cruzime. El poate fi generos sau, dimpotrivă, foarte ataşat de bunuri de orice fel, în funcţie de acea parte a naturii sale care predomină.
Taurul este guvernat de către planeta Venus, ceea ce face ca majoritatea nativilor să aibă o formă armonioasă, o voce plăcută, puternică, chiar expresivă.
Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează ceafa, laringele şi vocea.
Greşeala spirituală
Semnul zodiacal Taur este considerat susţinătorul vieţii, deoarece el „fixează” puternica energie a începutului în procesul de revenire a naturii la viaţă, de retrezire a forţelor vitale, de urcare a sevelor către lumină şi înflorire – cu alte cuvinte, procesul de creştere, datorat capacităţii de acumulare a energiilor în rezervele imense ale pământului. În acest sens, nativii Taur tind să ia asupra lor totul sau să-şi impună adesea, într-un mod greu de suportat de către ceilalţi, propria lor voinţă.
Intervin aici, aşadar, două aspecte.
Pe de o parte este vorba despre un exces de zel, chiar dacă bine intenţionat, care face ca nativii Taur să se amestece cu foarte mare uşurinţă în viaţa celorlalţi, pentru a-i ajuta – fie fizic, fie financiar, fie estetic. Dacă au de-a face cu naturi mai sensibile emoţional, mai plăpânde din punct de vedere fizic sau mental, ei îşi asumă – inconştient, desigur – o povară mult prea mare şi nu realizează că săvârşesc o greşeală spirituală extrem de gravă faţă de semeni: aceea de a face „lecţiile” altora. În acest caz, „mai bine” – le devine duşmanul binelui şi faptul că ceilalţi răspund târziu sau greu „ofertelor” lor îi irită sau îi predispune la mânie.
Pe de altă parte, excesele lor emoţionale sau puternica lor afectivitate fac ca nativii Taur să manifeste grijă exagerată faţă de persoanele din jurul lor, astfel că, întotdeauna în numele celor mai bune intenţii, tind să le dirijeze viaţa. Conservatori sau extrem de rezistenţi faţă de orice fel de schimbare, aşa cum şi este, de altfel, natura Semnelor fixe, nativii consideră că ei au cele mai bune soluţii, cele mai bune formule de viaţă şi cea mai mare dreptate. Greşeala spirituală pe care o săvârşesc este aceea a limitării liberului arbitru al fiinţelor umane din preajma lor.
Atitudinea spirituală
Pentru a elimina aceste tendinţe comportamentale (în primul caz – încăpăţânarea, iar în al doilea – auto-indulgenţa), e bine ca nativii Taur să-şi dezvolte flexibilitatea mentală şi optimismul, eliminând astfel mânia şi dizarmonia. O atitudine corectă face ca problemele de sănătate să fie, în cea mai mare parte, diminuate sau chiar prevenite, mai ales dacă aceşti nativi adoptă o dietă corectă. Dulciurile, produsele de patiserie şi alimentele bogate în amidon îi predispun la exces de greutate corporală sau la probleme circulatorii, iar discuţiile neplăcute în timpul mesei le pot cauza ulcere şi disfuncţii biliare.
Sarea caracteristică Semnului zodiacal Taur este sulfatul de sodiu, sare cu rol important în controlul cantităţii de apă reţinută la nivelul organismului. Alimentele care o conţin sunt spanacul, fasolea verde, castraveţii, conopida, vinetele, varza, dovleacul şi ridichile.
Dieta zilnică trebuie să furnizeze acestor nativi o cantitate însemnată de iod, care asigură funcţionarea corectă a tiroidei şi previne guşa. Necesarul de iod este foarte mare în copilărie şi adolescenţă, iar pentru femei – pe perioada de sarcină şi la menopauză. După vârsta de 45 de ani, li se recomandă tuturor nativilor să adauge dietei lor alimente naturale bogate în vitaminele A şi E.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: măcrişul, coada-şoricelului, dracila, rostopasca şi podbalul.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.
GEMENI
Simbolistica
Al treilea Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. În sigla modernă, ce reprezintă doi gemeni umani dând mâna cu doi gemeni nemuritori, se păstrează simbolismul originar – doi bărbaţi, unul de condiţie terestră, iar celălalt de condiţie divină. Pentru vechii egipteni, steaua fixă Alfa este Castor (19 gr. 29′ Rac), geamănul nemuritor (divin), în vreme ce steaua fixă Beta este Pollux (22 gr. 28′ Rac) geamănul muritor (uman, terestru). Semnul zodiacal Gemeni aparţine Elementului Aer, are calitatea de mutabil şi îşi face simţită influenţa la nivel mental şi intelectual.
Nativul Gemeni, în aspectul lui armonios, este foarte sociabil şi manifestă un caracter versatil, idealist, comunicativ, inventiv, alert, păstrându-şi aparenţa tinerească, mentală şi fizică – adică acele calităţi asociate Aerului ca modalitate de a stabili comunicarea cu lumea.
În aspectul lui dizarmonios, nativul Gemeni este neliniştit, nerăbdător, instabil şi adesea chiar instabil mental, superficial, inconştient, predispus la imaturitate sau chiar la infantilism.
Semnul zodiacal Gemeni este guvernat de către Mercur, care conferă nativilor abilităţi relaţionale şi disponibilităţi mentale de factură informaţională, având mai degrabă legătură cu memoria de scurtă durată.
Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează umerii, braţele şi aparatul respirator şi procesul respiraţiei. De asemenea, el guvernează dualitatea în general (adesea veţi întâlni nativi care simt două emoţii în acelaşi timp), comunicarea de orice fel (orală, scrisă, la distanţă, telepatică), învăţământul elementar, călătoriile scurte, vecinii şi rudele.
Greşeala spirituală
Semnul zodiacal Gemeni rămâne, probabil, cel mai mental dintre Semnele de Aer ale Zodiacului; fiind în analogie cu vârsta adolescenţei – vârsta prin definiţie a cunoaşterii, a acumulării de informaţie, a mişcării permanente a minţii – el concentrează energia fiinţei umane către acţiunea de a afla. Nativii trăiesc foarte mult la nivelul ideilor, există foarte mult în afara lor, în tot ce se petrece în lume, în familie, între prietenii apropiaţi şi comunică permanent – indiferent ce şi cu cine dar, atenţie!, fără să se comunice pentru că nu au timp, culmea!, să afle ce se petrece în ei înşişi. Sunt la curent cu tot şi cu toate, dar niciodată nu le trece prin minte ideea de a se ocupa de propria fiinţă. Tocmai de aceea nu au timp să se relaxeze şi pierd din vedere viaţa lor interioară. Atenţi întotdeauna la cuvinte şi la ce se poate ascunde în spatele lor, la un posibil al doilea sens aşadar, ei sunt departe de a avea încredere în ceilalţi sau de a fi atenţi la viaţa lor lăuntrică. Rezonanţa scăzută cu planul afectiv universal şi cu iubirea îi face sensibili la boli în general; afecţiunile cele mai frecvente şi, uneori, cele mai grave, ale nativilor Gemeni se produc la nivelul sistemului nervos central.
Atitudinea spirituală
Aceşti nativi au nevoie aşadar, cel mai mult, să iubească şi să investească în iubire, deoarece nu informaţia, nu acumularea permanentă de cunoştinţe constituie hrana fiinţei umane, ci imensa Graţie Divină care ne sprijină, clipă de clipă, evoluţia spirituală pe această planetă şi în această lume a aparenţelor. Nicio fiinţă umană nu se hrăneşte din forme trecătoare şi din energii de scurtă durată – cum sunt cele ale ştirilor de orice fel – ci din imensa Iubire, din nesfârşita dragoste care ne vine de la Dumnezeu-Tatăl.
Din punct de vedere profesional, nativii Gemeni se angajează acolo unde sunt necesare o minte rapidă şi mâini îndemânatice; de aceea, dieta lor trebuie să includă alimente bogate în proteine, care măresc vitalitatea (ouă, brânză, nuci şi soia), dar şi alimente bogate în glucide şi vitamine, care hrănesc sistemul nervos adesea foarte epuizat. Acestei diete i se mai pot adăuga sâmburii de migdale, stafidele, alunele de pădure, fisticul, mierea, măslinele; în perioadele de stres, puţină brânză de oaie este mai mult decât binevenită. În caz de stres avansat, se recomandă ceaiurile slabe de valeriană sau albăstrele administrate seara, înainte de culcare.
Sarea Semnului zodiacal Gemeni este clorura de potasiu, prezentă în cantităţi semnificative în fasole verde, sparanghel, pere, prune şi ananas.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: anasonul, trifoiul, tătăneasa, albăstrelele, gura lupului, uneori chiar teiul şi petalele de trandafir.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.
RAC
Simbolistica
Al patrulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare, nici ca întindere constelaţiei omonime. Racul este reprezentat astăzi printr-un crab, dar în astrologia timpurie atât Semnul zodiacal cât şi constelaţia aveau drept simbol frecvent imaginea unui rac cu platoşă. El aparţine Elementului Apă şi are calitatea de cardinal. Natura sa este emoţională, senzitivă, imaginativă, sociabilă şi precaută.
În aspectul lui armonios, nativul Rac se dovedeşte senzitiv, adaptabil, romantic, de casă, pasiv, cu sentimente puternice care îi conferă o creativitate puternică – ilustrând astfel toate calităţile care pot fi asociate Apei ca modalitate de a dobândi securitatea emoţională prin experimentarea lumii materiale.
În aspectul lui dizarmonios, nativul Rac exprimă frica fundamentală de a fi dat afară din cochilia sa, devenind timid, irascibil, retras, încăpăţânat, plictisitor, acaparator, vulnerabil emoţional, superficial, prizonier al propriului trecut, distructiv, nefericit şi slab.
Acest Semn zodiacal este guvernat de Lună şi guvernează, la rândul lui, memoria de lungă durată, maternitatea, siguranţa afectivă, simţirea, intuiţia, originea, ţara şi locuinţa noastră, ataşamentul faţă de casă şi familie.
Din punct de vedere anatomic, Semnului îi revin sânii şi stomacul.
Greşeala spirituală
Nativii Rac sunt marcaţi de un sentiment constant de nesiguranţă, datorat unei excesive receptivităţi faţă de mediul în care trăiesc. Dacă în acest mediu nu există iubirea pe care o aşteaptă, ei au sentimentul că nu sunt iubiţi şi se închid afectiv. Senzitivi prin definiţie, ei trăiesc exact la extrema opusă nativilor Gemeni: adică numai în ei înşişi. În acel interior, sufletul prelucrează informaţiile emoţionale aduse din afară, dar într-un mod extrem de subiectiv, deoarece nesiguranţa acestor nativi, nevoia lor permanentă de securitate emoţională vine dintr-o greşeală spirituală fundamentală: frica – frica de a părăsi domeniul protector al vieţii zilnice, căminul matern, pentru a se lansa în lumea înconjurătoare; frica pe care o poartă cu ei din chiar clipa naşterii, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva nativii Rac sunt fiinţele cele mai expuse la traumatismele post-natale, pentru care cea mai bună terapie este cea a regresiilor temporale, care i-ar ajuta să conştientizeze momentul părăsirii corpului matern şi al desprinderii de el, pentru a deveni un organism fizic separat.
Atitudinea spirituală
Nativii Rac au mare nevoie să fie ajutaţi în a-şi găsi şi cultiva o modalitate de exprimare creatoare a imaginaţiei, de preferinţă artistică. În caz contrar, ei pot deveni rapid victima propriilor închipuiri, închizându-se până la modul aberant în relaţia afectivă cu mama, în domiciliul personal, activităţile lor caracteristice limitându-se la împlinirea socială, la satisfacerea toanelor – cel mai adesea alimentare – şi la grija obsesivă pentru creşterea copiilor.
Nativii Rac sunt cunoscuţi ca bucătari excelenţi (mâncărurile consistente, grele, adesea foarte condimentate, sau dulciurile deosebite îi caracterizează) şi au un apetit pentru mâncare egal cu aptitudinea lor de a o prepara, preferând produsele de patiserie, îngheţată, dulciurile, cărora le rezistă cu greu sau deloc. Ei trebuie să-şi controleze predispoziţia către supra-alimentaţie, extrem de puternică în condiţii de stres sau de tulburare emoţională.
Asemeni nativilor Taur, nativii Rac trebuie să evite consumul de zahăr, alimentele bogate în amidon şi grăsimea în general. Dieta trebuie să le asigure cantitatea necesară de iod şi să conţină o mare cantitate de fructe, vegetale şi salate, precum şi alte alimente naturale bogate în vitaminele E şi B (cereale integrale). O cură cu apă de tărâţe precum şi sucul de fructe de cătină, preparat în casă, evită administrarea pe cale sintetică a vitaminelor.
Sarea Semnului zodiacal Rac este fluorura de calciu. Deficienţa acestei sări poate cauza varice, prolaps muscular, căderea dinţilor şi slăbirea vederii. Cele mai bune surse sunt: laptele, brânza, iaurtul, napii, varza roşie şi varza creaţă (nemţească), dovleacul, ardeii, portocalele, lămâile, gălbenuşurile de ou sau ouăle de prepeliţă şi pâinea prăjită.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: salcâmul, roiniţa, busuiocul, rozmarinul şi iarba Sfântului Ioan.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este argintul.
Notă:
Am acordat o atenţie specială alimentaţiei deoarece, în sistemul medical multimilenar hindus AYURVEDA (cuvânt sanscrit care se traduce prin „ştiinţa vieţii”), alimentaţia este o modalitate esenţială de evoluţie spirituală sau măcar de menţinere a sănătăţii. Suntem ceea ce mâncăm şi mâncăm ceea ce gândim – iată o frază extrem de simplă care spune totul despre noi şi prin care vă invităm să vă analizaţi, obţinând astfel o înţelegere rapidă a caracterului dvs. şi o posibilă îmbunătăţire a vieţii dvs. dacă veţi aplica măcar una dintre sugestiile conţinute în analiza zodiacală a Semnului zodiacal sub care v-aţi născut.
Un remediu general valabil pentru nativii fiecărei zodii este acela de purta pe mâna stângă, sub formă de brăţară spiralată, metalul corespunzător Semnului zodiacal natal, brăţară care constituie astfel un rezonator energetic cu sfera de forţă a planetei guvernatoare a Semnului.
Citiți partea a doua a articolului
Citiţi şi:
Câteva recomandări ayurvedice simple pentru perioada de iarnă
Astrologia indiană
yogaesoteric
01 februarie 2011