Zodiacul şi Ayurveda (II)
Preluat de pe: http://www.armonianaturii.ro/
de astrolog Rodica Purniche
Citiți prima parte a articolului Zodiacul și Ayurveda
LEU
Simbolistica
Al cincilea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa provine dintr-o formă medievală târzie a cărei semnificaţie rămâne ascunsă, unii astrologi văzând în ea stilizarea coamei unui leu. Leul este un Semn de Foc, fix, influenţa lui fiind creatoare, încrezătoare în sine, entuziastă, pozitivă, pasională. Asemenea tuturor tipologiilor de Foc, există o latură puternic egoistă, ceea ce face ca natura leonină să fie arareori sensibilă la nevoile altora.
Nativul Leu armonios este cald şi creativ, manifestând demnitate, exuberanţă, mărinimie, ospitalitate şi altruism, chiar dacă uneori teatral – adică acele calităţi care pot fi asociate cu Focul ce se exprimă fără teamă.
În aspectul lui dizarmonios, nativul Leu manifestă egoismul său fundamental, fiind vanitos, autoritar, acaparator, dogmatic, arogant, mulţumit de sine, ostentativ.
Semnul zodiacal Leu este guvernat de Soare şi guvernează la rândul său, din punct de vedere anatomic, inima şi coloana.
Greşeala spirituală „provine” cumva tocmai din folosirea incorectă a calităţilor specifice acestor părţi anatomice ale corpului fizic. Inima reprezintă centrul real al fiinţei, fiind asociată cu căldura şi iubirea Divinului, care dăruieşte fiinţei umane tot ceea ce îi este necesar. Prea adesea, aceşti nativi dăruiesc nu ceea ce trebuie fiinţei/fiinţelor iubite, ci ceea ce vor ei să dăruiască. Asta face ca energia dăruirii pe care Dumnezeu o vehiculează prin nativii Leu să fie obstrucţionată cel puţin parţial, fapt care şi motivează, de altfel, bolile de inimă specifice acestor nativi. Ei fie nu se raportează corect la adevărata Inimă – cea divină – fie sunt „plini” de propria lor faptă, devenind adeseori teatrali, jucând roluri ce le hrănesc mai degrabă orgoliul şi nevoia de reprezentare, de participare plenară pe scena vieţii în roluri efemere, dar pe care ei au tendinţa să le considere definitive. Pe de altă parte, coloana vertebrală, ca semn al verticalităţii spirituale şi al fermităţii, ajunge să fie afectată de lipsa lor de smerenie sau de excesul de regalitate care îi situează adeseori pe poziţii nete de superioritate faţă de ceilalţi. Astfel, în loc să-şi manifeste generozitatea afectivă, nativii Leu devin bătăioşi, autoritari, intransigenţi, posesivi sau dornici de o strălucire totală în mediul în care trăiesc.
Atitudinea spirituală
Aceşti nativi trebuie să dezvolte tactul şi prudenţa pentru a evita vanitatea, ataşamentul şi pulsiunile pasionale şi pentru a învăţa astfel să ţină cont de nevoile sau problemele celorlalţi. Energia lor creatoare, care face ca ei să-şi dorească şi să iubească în mod excesiv copiii, trebuie dirijată către profesii artistice, pedagogice sau spirituale autentice, în care să înveţe să iubească şi să dăruiască necondiţionat. Despre aceşti nativi se spune că, în aspectul lor evoluat, posedă inima nobilă a unui rege.
Deoarece sunt predispuşi prin condiţia lor cosmică la boli şi la afecţiuni ale inimii, este bine să evite excesul ponderal, stresul şi alimentaţia incorectă. Semnalele de alarmă care le atrag atenţia că trebuie să-şi schimbe obiceiurile sunt scurtarea respiraţiei, durerile acute, ascuţite sub stern, ameţelile sau greţurile.
În ceea ce priveşte dieta, nativii Leu trebuie să adopte un regim alimentar sărac în amidon şi complet lipsit de zahăr, gustul dulce fiind asigurat de preparatele cu miere sau de dulcele natural al fructelor şi al legumelor. Alimentele de care au nevoie sunt iaurtul, brânza, gălbenuşul de ou, salatele de crudităţi (mai ales vara) şi sucurile de fructe, preparate în casă.
Sarea semnului zodiacal Leu este fosfatul de magneziu, esenţială pentru refacerea energiei nervoase, pentru stimularea funcţiilor digestive şi excretorii, pentru menţinerea tonusului muscular, a structurii osoase şi a fluidităţii naturale a sângelui. Ea poate fi procurată din: migdale, mere, prune, lămâi, nuci, nuci de cocos, fragi, castraveţi, lăptuci, făină de secară, tărâţe de grâu, ceapă.
Este bine ca dieta acestor nativi să conţină vitaminele C şi E, procurate pe cale naturală. Vitamina C se găseşte în citrice, roşii, măceşe, pepene galben şi căpşuni, iar necesarul de vitamina E poate fi luat din germeni de grâu, lăptuci şi uleiuri vegetale (în special uleiul de soia).
Plantele medicinale asociate acestui semn zodiacal sunt: mărarul, chimenul dulce, pătrunjelul, menta, frunzele de cicoare şi păpădia.
Metalul specific acestui semn zodiacal este aurul.
FECIOARĂ
Simbolistica
Al şaselea semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla sa – extrem de complexă ca semnificaţie – atestă o anumită „înrudire” cu semnul zodiacal Scorpion, dar şi legătura cu procesul intelectual profund. În timpurile moderne, sigla pare să fi fost derivată din literele cu care încep cuvintele Maria Virgo („Fecioara Maria”), în urma unui sincretism mistico-păgân care a asociat Semnul cu constelaţia Fecioarei. Fecioara aparţine Elementului Pământ şi are calitatea de mutabil, ceea ce conferă discernământ, exactitate, metodă, dar şi nervozitate.
Nativul Fecioară, în aspectul lui armonios, manifestă inteligenţă, graţie, stare de alertă mentală, gentileţe – adică acele calităţi ce pot fi asociate cu un tip terestru ce se exprimă adesea coerent şi structurat. În aspectul lui dizarmonios, nativul Fecioară manifestă latura sa extrem de critică, livrescă, îndărătnică, panicată.
Semnul este guvernat de Mercur şi facilitează sau susţine analiza, îndemânarea, igiena şi sănătatea în general, alimentaţia, munca, altruismul necondiţionat şi abnegaţia. Din punct de vedere anatomic guvernează intestinele, care au abilitatea de „a analiza” şi de a digera mâncarea.
Greşeala spirituală
O foarte mare problemă a acestor nativi este frica, dar un alt fel de frică decât cea specifică nativilor Rac. Ca Semn zodiacal care exprimă sau manifestă puritatea Divinităţii, el tinde să confere nativilor, atunci când este perturbat de filtrele egoului, sentimentul imperfecţiunii, al murdăriei, al păcatului, toate acestea trei fiind resimţite ca forme grave de impuritate. De aici şi atenţia lor îndreptată către cele mai mici sau neînsemnate (uneori) aspecte ale vieţii de zi cu zi care ar putea afecta starea generală de „curat”. Astfel, frica faţă de greşeală îi conduce pe nativi către perfecţionism şi criticism; frica faţă de îmbolnăvire îi conduce adesea către ipohondrie, iar frica faţă de „păcatul trupesc” le generează nu de puţine ori frustrări sexuale sau tulburări ale dinamicii erotice. Din aceste motive, aceşti nativi ajung să se închidă în munci sau datorii sociale de rutină sau, cel mai adesea, în forme de sacrificiu care nu mai au nicio legătură cu altruismul, abnegaţia, compasiunea.
Atitudinea spirituală
Ca Semn de Pământ, aceşti nativi au capacitatea de a concretiza, iar ca Semn mobil, au capacitatea de a dispersa; de aici deducem cu uşurinţă că atitudinea lor spirituală cea mai necesară este să aibă răbdare în viaţă să culeagă roadele muncii lor. Pentru asta, ei trebuie să-şi dezvolte o viziune mai amplă asupra vieţii, permiţându-şi o marjă mai largă de interese. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când geniul lor critic este folosit constructiv, îmbinând răbdarea caracteristică Semnului zodiacal Taur şi spiritul de sinteză specific Semnului zodiacal Capricorn.
Din punct de vedere alimentar, dacă vor să se bucure de o bună sănătate, nativii Fecioară trebuie să evite alimentele şi băuturile care tind să irite peretele intestinal datorită „asprimii” lor. În principiu, sunt indicate foarte multe fructe şi legume, dar e necesar şi aportul de proteine uşor asimilabile (polen apicol, soia, năut, nuci). Mâncarea de care au nevoie este cea caldă, „moale” (mâncărurile fierte sau preparate sub formă de terciuri) şi proaspătă.
Sarea Semnului zodiacal Fecioară este sulfatul de potasiu, cel ce procură şi distribuie uleiurile în organism. O deficienţă a acestei sări face ca aceste uleiuri să devină vâscoase, cauzând mărirea şi astuparea porilor pielii. Drept consecinţă, pielea poate prezenta probleme precum acneea, eczemele, mătreaţă. Alimentele bogate în sulfat de potasiu sunt: cicoarea, andivele, grâul integral, ovăzul, orezul, brânza, migdalele, iaurtul. Lor li se pot adăuga spanacul, dovleceii, ţelina, citricele, merele, perele, prunele, curmalele şi nucile, toate bine mestecate.
Pentru aceşti nativi, însă, cheia unei sănătăţi perfecte este mai ales starea mentală la ora mesei. Daca nu există o stare de totală relaxare şi destindere, digestia va fi deficitară, indiferent de calitatea hranei, cauzând, în timp, o serie de probleme iritante precum hiperaciditate gastrică, aerofagie, balonări, colite de fermentaţie, scaune dese, malabsorbţie etc.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: rozmarinul, cimbrul de grădină, valeriana, menta. Ele pot fi folosite drept condimente, sub formă de ceai sau administrate ca remedii naturale.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.
BALANŢA
Simbolistica
Al şaptelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa reprezintă o pereche de talere, cu care Semnul şi constelaţia au fost asociate chiar din vremurile timpurii, numele său babilonian fiind zibanitu („balanţă”). Una dintre hieroglifele egiptene cel mai des folosite pentru Balanţă arată că sigla provine din imaginea Soarelui aflat deasupra Pământului cu puţin înainte de apus, o imagine specifică Semnului asociat azi cu DS (descendentul), locul simbolic al apusului.
Semnul zodiacal Balanţă este Semn de Aer, cardinal, influenţa sa fiind armonioasă, elegantă, curată, paşnică. Nativul Balanţă, în aspectul său armonios, manifestă o fire artistică, sensibilă, săritoare, înfăptuitoare, spirituală, delicată, perceptivă, afectată – adică acele calităţi care pot fi asociate Elementului Aer apt să impresioneze prin prezenţa sa.
În aspectul lui dizarmonios, nativul Balanţă manifestă o natură indolentă, influenţabilă, aeriană, incapabilă să facă faţă vieţii. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Venus şi guvernează, la rândul său, din punct de vedere anatomic, diafragma şi rinichii.
Greşeala spirituală
Relaţiile umane în general şi cele de cuplu în special, contractele şi parteneriatele de orice fel, apariţia în faţa publicului, diplomaţia, armonia şi echilibrul, artele, frumuseţea, căsătoria sunt chestiunile care îl preocupă în mod frecvent pe nativul Balanţă. Asta face ca el să devină, cu timpul, mai mult decât dependent de aprecierile celorlalţi şi condiţionat de o serie de aşteptări. El caută ca, prin acţiunile sale, să-i mulţumească pe toţi, aşteptând astfel ca toţi ceilalţi să-i recunoască meritele, rezultatele şi realizările. În clipa în care vrea să ia o decizie sau să se angreneze într-o acţiune, nativul Balanţă parcurge un adevărat itinerar afectiv pe la cunoştinţe, prieteni, superiori, întrebându-i care atitudine sau care iniţiativă este mai bine de pus în practică. Astfel, conştient sau nu, el îşi cultivă influenţabilitatea – o expresie, probabil, a influxurilor astrale specifice Fecioarei (frica de greşeală) şi Scorpionului (nevoia de control asupra existenţei) care îşi caută armonia pe „teritoriul” acestui Semn zodiacal.
Atitudinea spirituală
Nativii Balanţă acţionează cel mai bine când ţelurile lor sunt armonia şi echilibrul în tot ceea ce fac, situaţii în care nu mai au nevoie de aprobarea sau acordul nimănui. Ei trebuie să dezvolte încrederea în sine şi disponibilitatea de a face faţă evenimentelor.
Ca atitudine exterioară, în viaţa zilnică au de evitat total băuturile alcoolice, indecizia şi fumatul. Din punct de vedere alimentar, trebuie eliminate condimentele exotice, sosurile dulci, dulciurile care conţin zahăr alb şi produsele de patiserie. Orele fixe de masă şi mesele simple, cu alimente uşoare, dar bogate în vitamine, le pot fi de foarte mare ajutor, favorizând, în timp, o sănătate foarte bună.
Sarea Semnului zodiacal Balanţă este fosfatul de sodiu, care ajută la menţinerea echilibrului acid-bază din corp şi la eliminarea toxinelor. Ea poate fi procurată din morcovi, sparanghel, sfeclă, porumb, orez brun, smochine, mere, căpşuni, pere, fragi, migdale şi stafide. Lor li se pot adăuga vitaminele A şi E, iodul şi mineralul guvernat de planeta Venus, cuprul.
Vitamina E este în mod deosebit importantă, deoarece este un excelent detoxifiant, ajutând ficatul să funcţioneze normal. De asemenea, ea joacă un rol important în tratarea problemelor pielii şi ale venelor, în reglarea ciclului menstrual şi în prevenirea sterilităţii, afecţiuni de natură venusiană. Surse naturale de vitamina E sunt: germenii de grâu, uleiul de soia, malţul şi lucerna.
Iodul răspunde de funcţionarea normală a tiroidei, al cărei hormon, tiroxina, influenţează metabolismul bazal al organismului. O sursă excelentă de iod o constituie algele (laminaria, fucus, kombu), ridichile şi dovlecii.
Raţia zilnică de cupru, necesar în producerea globulelor roşii şi a enzimelor importante în funcţionarea sistemului nervos, poate fi luată din ridichi, castraveţi şi lăptuci.
Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: verbina, cimbrul, petalele de trandafir, violetele şi măcrişul.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.
SCORPION
Simbolistica
Al optulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Despre sigla sa se spune că este o stilizare mai veche a organelor genitale masculine, asupra cărora Semnul şi-a extins guvernarea. Acest Semn zodiacal cunoaşte două imagini diferite, cea a unui scorpion/şarpe şi cea a unui vultur/acvilă. Primul simbolizează impulsul vital grosier, instinctual, distructiv, iar al doilea simbolizează natura regenerativă, profund spiritualizată, a fiinţei care a transcens toate limitările Iluziei cosmice. Scorpionul aparţine Elementului Apă şi are calitatea de fix, influenţa sa fiind magnetică, secretă, încrezătoare în sine, dornică de putere, sensibilă.
Nativul Scorpion, în aspectul lui armonios, este inspirat, tenace, plin de forţă, emoţional, penetrant, extremist, cu dorinţe puternice – având acele calităţi asociate Apei care se exprimă în forţă sau cu forţă. În aspectul lui dizarmonios, nativul Scorpion manifestă cruzime, violenţă şi predispoziţii pentru crimă, suspiciune, sarcasm, egoism, tendinţe dominatoare.
În astrologia modernă Scorpionul este guvernat de către planeta Pluto, iar în astrologia tradiţională de către Marte, fiind asociat cu cele mai adânci mistere din viaţa noastră: sexualitatea, moartea, regenerarea, puterea, sublimarea. Din punct de vedere anatomic, guvernează anusul şi bila, organele sexuale şi organele de eliminare.
Greşeala spirituală
Aceşti nativi sunt investiţi de Dumnezeu cu puterea de a regenera, de a (se) transforma, de a renaşte. Însa foarte adesea ei se ataşează de această putere, pe care tind s-o instituie în toate domeniile existenţei lor, ca formă care le conferă siguranţa absolută. În absenţa acestei puteri, nativii Scorpion manifestă tiranie, îngrijorare, distructivitate. Pentru un bun cunoscător, procesele lor mentale sunt dependente de activitatea sexuală sau chiar de atitudinea personală faţă de sex. Orice neîmplinire, frustrare, blocaj sau, dimpotrivă, creştere a apetitului sexual până la dependenţă face ca nativii să devină răzbunători, ranchiunoşi, geloşi. În acest fel, nevoia de putere absolută tinde să se răsfrângă asupra domeniului financiar sau asupra cunoaşterii esoterice, transformându-i în fiinţele cel mai uşor de corupt prin bani sau prin acces la informaţii secrete. Mitul lui Faust este un exemplu grăitor pentru acest ultim lucru. Însă, reţineţi: cunoaşterea înseamnă putere, dar, în final, orice cunoaştere este o limitare.
Atitudinea spirituală
Ca să evite toate acestea, nativii Scorpion trebuie să dezvolte iubirea şi comportamentul social benefic, pozitiv, folosindu-şi puterea pentru a pătrunde, total dezinteresat, în miezul lucrurilor. Părăsind rezonanţele grosiere cu impulsurile oarbe ale fiinţei, aceşti nativi pot renaşte, prin spirit, în lumina sacră a Divinului.
Din punct de vedere alimentar, nativii Scorpion sunt consideraţi mari amatori de mese epicureice, dar rareori sunt talentaţi în prepararea lor. Deoarece pot prezenta foarte des creşteri ale nivelului lipidelor sanguine, ei au nevoie de mese mai sărace în grăsimi, lucru care îi ajută să-şi menţină greutatea corporală. Grăsimile saturate, în majoritate de origine animală, sunt primele contraindicate (rolul lor este aproape criminal). De aceea, li se recomandă să elimine complet din alimentaţie carnea, mezelurile şi produsele de patiserie, şi să reducă simţitor untul şi cremele.
Totuşi, pentru a asigura necesarul de acizi graşi, aceşti nativi pot să adauge dietei lor zilnice două linguri de uleiuri vegetale nesaturate, care furnizează organismului acidul linoleic. Proteinele de care au nevoie în alimentaţie pot fi luate din ouă de prepeliţă, fasole, soia, ciuperci, pastă de susan, nuci, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, măsline, ulei de măsline. La această dietă, nativii trebuie să adauge vitaminele C, E şi B complex.
Sarea Semnului zodiacal Scorpion este sulfatul de calciu, care contribuie la refacerea ţesutului epitelial şi la menţinerea rezistenţei naturale a organismului la boală, prevenind acumularea deşeurilor organice. În stare naturală, sarea se găseşte în fructe proaspete şi legume precum ceapă, sparanghel, napi, usturoi, muştar, fasole verde, conopidă, praz, ridichi, smochine, prune, nuci de cocos, afine, agrişe.
Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt busuiocul, captalanul, pelinul, urzica.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este plumbul.
Notă:
Am acordat o atenţie specială alimentaţiei deoarece, în sistemul medical multimilenar hindus AYURVEDA (cuvânt sanscrit care se traduce prin „ştiinţa vieţii”), alimentaţia este o modalitate esenţială de evoluţie spirituală sau măcar de menţinere a sănătăţii. Suntem ceea ce mâncăm şi mâncăm ceea ce gândim – iată o frază extrem de simplă care spune totul despre noi şi prin care vă invităm să vă analizaţi, obţinând astfel o înţelegere rapidă a caracterului dvs. şi o posibilă îmbunătăţire a vieţii dvs. dacă veţi aplica măcar una dintre sugestiile conţinute în analiza zodiacală a Semnului zodiacal sub care v-aţi născut.
Un remediu general valabil pentru nativii fiecărei zodii este acela de purta pe mâna stângă, sub formă de brăţară spiralată, metalul corespunzător Semnului zodiacal natal, brăţară care constituie astfel un rezonator energetic cu sfera de forţă a planetei guvernatoare a Semnului.
Citiți partea a treia a articolului
Citiţi şi:
Zodiacul. Elementele principale definitorii ale fiecărie zodii
Introducere în Ayurveda
yogaesoteric
24 februarie 2011