10 beneficii pentru sănătate ale chefirului care te vor inspira să îl incluzi în alimentaţia ta

 

Vom analiza în continuare 10 beneficii ale chefirului asupra sănătăţii, ce anume îl face o alegere probiotică atât de benefică și cum să îl includeţi în alimentaţie.

De ce este atât de importantă sănătatea intestinelor?

Cu cât învățăm mai multe despre sănătatea intestinelor, cu atât mai mult ne dăm seama cât de importantă este aceasta pentru îmbunătățirea întregii funcționări a organismului. Alimentele bogate în probiotice ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale, iar chefirul se află chiar în vârful listei.

Un intestin sănătos duce apoi la:
1. un sistem imunitar mai sănătos;
2. o mai bună digestie și absorbție a nutrienților;
3. îmbunătățirea sănătății inimii;
4. poate reduce riscul apariţiei bolilor autoimune;
5. îmbunătățirea calităţii somnului.

Un alt aspect important, când vine vorba de sănătatea intestinală, este corelat cu faptul că intestinul poate fi considerat un al doilea creier. Probabil majoritatea aţi auzit despre serotonină și endorfine, neurotransmițători care sunt responsabili de starea de bine. Ceea ce însă mult mai puţini ştiu, este faptul că 2/3 din cantitatea de aceşti neurotransmițători este produsă în intestin, astfel că un intestin bolnav poate provoca probleme cognitive și chiar depresie.

Toate aceste procese sunt controlate de bacteriile bune din intestin, dar atunci când bacteriile rele perturbă acest echilibru, sănătatea intestinului se deteriorează. Și odată cu ea, şi sănătatea ta generală.

Există mai mulţi factori care pot perturba echilibrul microbiomului intestinal, favorizând dezvoltarea bacteriilor rele, printre care se numără:
– antibioticele;
– poluarea;
– stresul și anxietatea;
– alimentele procesate, inclusiv zaharurile rafinate și carbohidrații;
– medicamentele;
– prea mult alcool;
– fumatul;
– somnul insuficient.

Ajunşi aici, devine evident rolul benefic asupra sănătăţii al alimentelor bogate în probiotice, iar chefirul este una dintre cele mai bune alegeri.

Ce este chefirul și care sunt celelalte beneficii ale lui pentru sănătate?

Chefirul este un produs din lapte fermentat care poate fi considerat o alternativă la lapte. Conține lapte, dar ‒ cel mai important ‒ conţine „boabe de chefir”. Acestea nu sunt asemănătoare boabelor de grâu aşa cum poate vă imaginaţi, ci sunt combinații de bacterii lactice și drojdii amestecate cu proteine, grăsimi și zaharuri. Când toate acestea sunt amestecate, seamănă cu nişte boabe și arată cam ca o conopidă.

În fermentare se află toată magia și se folosește fie lapte de vacă, fie de capră sau de oaie. Lactoza din lapte este descompusă de acidul lactic și bacteriile lactice.

Fermenţii din „boabe” descompun lactoza în etanol și dioxid de carbon, oferind chefirului aspectul spumos și gustul carbonatat. Din cauza procesului de fermentare, în chefir rămâne foarte puțină lactoză și acesta poate fi o alegere inspirată pentru cei ce suferă de intoleranță la lactoză.

Întregul proces seamănă cu formarea băuturii kombucha, iar ceea ce rezultă este un lichid care conține microfloră vie, care va ajuta la hrănirea bacteriilor bune din intestin, sporindu-ne sănătatea generală.

Am văzut 5 beneficii ale unui intestin mai sănătos, să vedem acum alte 5 beneficii ale chefirului asupra sănătăţii.

1. Poate îmbunătăți funcţionarea ficatului
Multe persoane pot avea boala ficatului gras și chiar nici să nu știe aceasta. Recomandările obișnuite sunt să consumi o dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi și să faci exerciții fizice. Probioticele din chefir pot îmbunătăți echilibrul bacteriilor intestinale și acest aspect poate reduce acumularea de grăsime din ficat.

2. Chefirul are proprietăți antibacteriene

Chefirul nu doar ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, datorită probioticelor pe care le conţine, dar boabele de chefir în mod specific pot inhiba creșterea sau multiplicarea bacteriilor și paraziților patogeni. Acesta este un fapt promițător nu numai pentru sănătatea noastră, dar şi pentru țările și zonele în care există mai multă expunere la agenți patogeni și paraziți.

3. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

Acest aspect are câteva implicații practice pentru cei care suferă de osteoporoză și reprezintă unul dintre beneficiile neașteptate ale chefirului asupra sănătății. Pentru orice afecțiune a oaselor, o creștere a nivelului de calciu este întotdeauna o strategie importantă. Utilizarea chefirului poate crește absorbția calciului și contribuie la îmbunătățirea bioactivității.

4. Chefirul poate inhiba creșterea tumorilor
Cercetătorii nu sunt încă siguri de ce chefirul are această acţiune, dar au observat in vivo – adică în studii pe organisme vii, atât pe animale cât și pe oameni – că prezintă o activitate anti-tumorală. În unele studii, ei au observat că are capacitatea de a induce oprirea ciclului celular în stadiile incipiente. Este uimitor faptul că această substanță străveche și naturală este studiată astăzi pentru acțiunea ei asupra celulelor canceroase in vitro.

5. Chefirul poate îmbunătăți simptomele astmului
Iată un alt beneficiu neașteptat pentru sănătate observat în urma consumului de chefir. Rețineți că acest aspect a fost studiat mai ales pe șoareci, dar ceea ce s-a evidenţiat este faptul că această băutură naturală poate reduce inflamația de la nivelul țesutului pulmonar și poate reduce, de asemenea, mucusul care se află în căile respiratorii.
Chefirul pare să aibă efecte anti-alergice și s-a observat că deține un potențial terapeutic pentru tratarea astmului bronșic alergic. Acest aspect este uluitor pentru ceva ce puteți obţine în propria casă.

Concluzii

Chefirului are beneficii extraordinare pentru sănătate pentru care merită să îl consumaţi. Pe lângă beneficiile majore asupra sănătății intestinale ‒ care sunt cruciale ‒ el are și alte modalități surprinzătoare de a spori sănătatea generală.

Este ușor de utilizat și puteți prepara versiuni aromate pe care să le utilizați ca dressing pentru salată. Putem înlocui, de asemenea, cu chefir laptele, iaurtul sau zerul din majoritatea rețetelor.

Citiți și:

5 alimente minune care conţin probiotice, bacteriile care ne protejează sistemul imunitar!

Semnele deficitului şi de ce este necesară vitamina B12

Mic ghid de alimentație vegană și vegetarian

 

yogaesoteric
1 aprilie 2020

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More