10 motive pentru care copiii sub 12 ani nu este indicat să aibă acces la telefoane şi tablete

Chris Rowan, medic pediatru american, vorbeşte într-o postare de pe Huffington Post despre pericolele la care se expun copiii care îşi petrec prea mult timp butonând pe telefoane sau pe tablete.

„Fac apel la părinţi, profesori şi guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile”, scrie el enumerând 10 motive.

Creşterea rapidă a creierului

Între zero şi doi ani, creierul copilului îşi triplează dimensiunea după care continuă să se dezvolte rapid până la vârsta de 21 de ani. Dezvoltarea creierului în acea perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor. Stimularea provocată de supra-expunerea la tehnologie (telefoane, internet, tablete sau TV) este asociată cu deficit de atenţie, întârzieri cognitive, probleme de învăţare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.

Dezvoltare întârziată

Folosirea tehnologiei restricţionează mişcarea, aspect care poate duce la o dezvoltare întârziată, notează Chris Rowan. Unu din trei copii intră acum în sistemul educaţional cu astfel de probleme care le afectează rezultatele academice. Mişcarea îmbunătăţeşte atenţia şi abilitatea de a învăţa.

Obezitate epidemică

Televizorul şi jocurile video sunt legate de creşterea numărului de copii obezi. Copiii cărora li se permite să aibă un dispozitiv în dormitor au cu 30% mai multe şanse de a deveni obezi.

Privarea de somn

60% dintre părinţi nu îşi supraveghează copiii când aceştia folosesc diverse tehnologii şi 75% dintre copii au voie cu gadgeturi în dormitoare. 75% dintre copiii cu vârste între 9 şi 10 ani suferă de lipsa somnului, aspect care le influenţează nefast rezultatele de la şcoală.

Boli mintale

Folosirea în exces a tehnologiei este unul dintre factorii care provoacă depresie, anxietate, deficit de atenţie, autism, tulburare bipolară, psihoze sau alte comportamente problematice printre copii.

Agresivitate

Conţinutul media violent poate provoca agresivitate. Copiii mici sunt din ce în ce mai expuşi la violenţa fizică şi sexuală din media din zilele noastre. Rowan dă exemplu jocul Grand Theft Auto V care ilustrează crime, sex, viol, tortură şi mutilare.

Demenţă digitală

Conţinutul media de mare viteză poate contribui la deficitul de atenţie, la scăderea puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. Copiii care nu pot fi atenţi, nu pot învăţa.

Dependenţe

Pe măsură ce părinţii se ataşează din ce în ce mai mult de tehnologie, ei se desprind de copii. În absenţa ataşamentului parental, aceşti copii se pot ataşa de dispozitive, aspect care poate duce la dependenţă. Unu din 11 copii cu vârste între 8 şi 18 ani sunt dependenţi de tehnologie.

Emisii de radiaţii

În mai 2011, Organizaţia Globală pentru Sănătate a clasificat telefoanele mobile (precum şi alte dispozitive) în categoria de risc 2B (cu efect posibil cancerigen) din cauza emisiilor de radiaţii. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii fiindcă sistemele lor imunitare şi creierele lor sunt încă în dezvoltare.

Nesustenabilitate

Modul în care copiii sunt crescuţi şi educaţi cu ajutorul tehnologiei nu mai este sustenabil. „Copii sunt viitorul nostru dar nu există viitor pentru copiii care folosesc în exces tehnologia. O nouă abordare constructivă este urgent necesară pentru a reduce folosirea tehnologiei de către copii”, conchide pediatrul.

Citiți și:
Copiii-bufniţă ai erei digitale, generaţia care nu mai doarme noaptea. Ce urmări are obiceiul lor straniu
Chiar şi numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structura, ci și funcționarea creierului
Atenţie mare părinţi! Bau-bau există și el se află în buzunarul de la spate al copilului tău
Experții spun că dacă îi oferi copilului tău un telefon mobil este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

 

yogaesoteric
17 februarie 2020

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More