10 motive puternice pentru care este foarte indicat să mănânci frunze de păpădie
Păpădia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dintre care: ameliorarea afecţiunilor hepatice, a diabetului, a tulburărilor urinare şi a anemiei. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii oaselor şi la îngrijirea pielii.
1. Sub formă de macerat la rece, păpădia ajută la pierderea în greutate
Considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru slăbit, maceratul de păpădie este la îndemână, ieftin şi uşor de folosit în curele pentru armonizarea greutăţii. Mai ales primăvara, când păpădiile se găsesc din belşug, le putem folosi proaspete, dar este eficientă şi planta uscată. Are un puternic efect diuretic şi detoxifiant.
Maceratul de păpădie se prepară în felul următor: într-un litru de apă se pun 25 g frunze uscate sau rădăcină de păpădie mărunţite şi se lasă la macerat timp de 6 ore. La final, se strecoară şi se bea neîndulcit.
Cura de slăbire cu păpădie
Pentru o cură de slăbire este recomandat să consumaţi 3 căni cu macerat de păpădie pe zi.
Este indicat să nu depăşiţi doza recomandată, din dorinţa de a avea efecte mai rapide, maceratul de păpădie, precum şi orice alt ceai pentru slăbit, putând să ducă la deshidratare atunci când este consumat în exces, datorită efectului diuretic.
2. Frunzele de păpădie sunt bogate în calciu
Frunzele de păpădie au un conţinut semnificativ de calciu. O singură ceaşcă de frunze de păpădie conţine 103 miligrame (10% din doza zilnică recomandată) de calciu, mai mult decât se află în frunzele de nap.
Adaugă două, trei ceşti de frunze de păpădie la un smoothie preparat din fructe bogate în calciu (precum portocale, kiwi, smochine sau papaia) şi vei obţine o băutură verde delicioasă conţinând mai mult calciu decât orice alt produs lactat.
3. Frunzele de păpădie sunt o sursă excelentă de fier
La fel ca frunzele proaspete de pătrunjel, frunzele de păpădie conţin o cantitate mare de fier. O ceaşcă de macerat de păpădie conţine 1,7 miligrame de fier.
4. Frunzele de păpădie conţin un număr mic de calorii
O ceaşcă cu frunze de păpădie tocate (din care se pot face 6 căni de macerat la rece de păpădie) are numai 26 de calorii.
5. Maceratul de păpădie are proprietăţi antiinflamatorii şi anticancerigene
Nutrienţii prezenţi în cantităţi mari în frunzele de păpădie pot contribui la reducerea riscului apariţiei cancerului, a cataractei, a sclerozei multiple, a degenerescenței maculare cauzate de îmbătrânire şi la reducerea apariţiei atacului cerebral. Păpădia are şi proprietăţi antiinflamatoare, având efect benefic şi asupra bolnavilor de astm sau în alte boli inflamatorii.
6. Frunzele de păpădie sunt bogate în antioxidanţi
Frunzele de păpădie sunt o sursă grozavă de antioxidanţi: vitamina A în forma carotenoidului antioxidant ‒ betacaroten, dar şi de vitamina C care ajută la facilitarea absorbţiei de fier în organism.
7. Păpădia ajută la detoxifierea şi la curăţarea organismului
Dacă te gândeşti la o cură de detoxifiere de primăvară prin care să-ţi cureţi organismul, atunci frunzele de păpădie sunt o alegere excelentă. Le poţi consuma sub formă de smoothie împreună cu fructe, legume sau alte verdeţuri, sub formă de macerat la rece de păpădie sau proaspete puse în salate.
Studiile arată că substanţele din păpădie ajută la curăţarea ficatului şi sunt folosite în multe reţete de detoxifiere populare.
Smoothie din frunze de păpădie
Efectele păpădiei pot fi şi mai puternice dacă ea este consumată atunci când este proaspătă. O modalitate uşoară şi gustoasă de preparare este cea sub formă de smoothie.
Se pun în blender câteva frunze şi tulpini de păpădie, o mână de spanac, o mână de urzici, o banană, lapte sau apă (după preferinţă), miere (după preferinţă) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Această băutură este foarte bună pentru detoxifierea întregului organism, pentru combaterea anemiilor şi pentru reducerea stresului şi a oboselii.
8. Frunzele de păpădie conţin 14% proteine
Surprinzător, frunzele de păpădie au mai multe proteine decât spanacul, planta celebră pentru acest aspect, şi conţin toţi aminoacizii esenţiali, aşa că reprezintă o sursă de proteine completă. O ceaşcă de frunze tocate de păpădie conţine 1,5 grame de proteine.
9. Păpădia este un izvor de multivitamine
O ceaşcă de frunze de păpădie tăiate conține:
– vitamina A ca betacaroten – 186% din DZA (doza zilnică admisă),
– vitamina C – 21% din DZA,
– vitamina B1 – 9% din doza zilnică recomandată,
– vitamina B2 – 11% din DZA,
– vitamina B6 – 11% din DZA,
– vitamina A – 13% din DZA,
– vitamina K – 357% din DZA.
10. Frunzele de păpădie au un conţinut bogat de minerale necesare organismului
Frunzele de păpădie conţin cantităţi importante de calciu şi fier, dar sunt şi o sursă bună de cupru. Acestea conţin:
– cupru – 10% din DZA,
– fosfor – 5% din DZA,
– mangan – 8% din DZA,
– potasiu – 5% din DZA,
– magneziu – 5% din DZA.
Citiți și:
Opt plante medicinale pe care le poți folosi pentru a trata aproape orice boală!
Păpădia – un ajutor valoros, aflat la îndemână, pentru menținerea și redobândirea stării de sănătate
Legume, fructe şi plante medicinale ce luptă cu radiaţiile
yogaesoteric
22 iunie 2020