13 bancuri budiste care îți vor ilumina ziua într-o manieră spirituală

 

 Ghidul spiritual îi spune aspirantului: „Înţelegi că tu nu exişti în realitate?”. La aceasta aspirantul răspunde: „Cui spui asta?”  Un aspirant zen îl întreabă pe Ghidul său spiritual: „Este în regulă să folosesc emailul?”. „Da”, răspunde maestrul, „dar fără ataşamente”.   Cineva i-a trimis lui Buddha o cutie cadou, legată cu o panglică. Buddha a deschis cutia şi… era goală. „Aha”, a exclamat el. „Exact ceea ce vroiam. Nimic!”  Ce spune un comic budist când audienţa se opreşte din râs? „Ştiu că sunteţi acolo. Mă pot concentra pe respiraţia voastră.” 

 O femeie budistă occidentală era în India, studiind cu Ghidul ei spiritual. La un moment dat a făcut un drum cu o altă prietenă, într-o ricşă, şi au fost atacate de un bărbat de pe stradă. Atacatorul nu a reuşit decât să sperie femeile, dar cea budistă era destul de supărată de ceea ce se petrecuse şi i-a povestit învăţătorului ei. Ea l-a întrebat ce ar fi trebuit să facă. „Care ar fi fost cel mai adecvat răspuns budist?” Ghidul spiritual a spus simplu: „Ar fi trebuit să fii foarte liniştită mental şi, cu o mare compasiune, să îi tragi atacatorului una în cap cu umbrela!”
 

 

 Ce îi oferă un practicant zen altuia, de ziua de naştere? Nimic.  
 

 Ce spune un budist bucătarului care prepară pizza? „Fă-mi o pizza cu de toate!”. Bucătarul prepară acea pizza şi o dă călugărului. Călugărul îi plăteşte şi cere restul [„the change” – n.n.]. Bucătarul răspunde: „Restul [„the change”, care în limba engleză înseamnă şi „rest”, și „transformare” – n.n.] vine din interior!”.
 

 De câţi călugări zen este nevoie pentru a schimba un bec?
Nu există niciun bec.
 

 Întrebare: „Ce se petrece când un budist devine total absorbit de computerul cu care lucrează?” Răspuns: „În loc de nirvana, el intră în… nerodvana (lumea nerozilor)”. 
 

 De ce a fost dat afară budistul din postul de medic legist? El continua să specifice cauza morţii ca fiind „naşterea”.
 

 

 Un budist sună la mânăstire şi îl întreabă pe călugărul care răspunde: „Poţi veni să binecuvântezi noua mea casă?”
Călugărul răspunde: „Îmi pare rău, sunt ocupat.”
„Ce faci? Pot să te ajut?”
„Fac… nimic”, răspunde călugărul. „A face nimic este lucrul principal al  unui călugăr şi nu mă poţi ajuta la asta.”
Astfel că în ziua următoare budistul sună din nou: „Poţi, te rog frumos, să  vii la casa mea să o binecuvântezi?”
„Îmi pare rău, sunt ocupat”, a spus călugărul.
„Ce faci?”
„Fac… nimic”, a răspuns călugărul.
„Dar asta făceai ieri!”, a spus budistul.
„Corect”, a replicat călugărul, „dar nu am terminat încă!”
 

 Prinţul Gautama, care a devenit Buddha, l-a văzut pe unul dintre cei care îl urmau meditând sub un copac la marginea râului Gange. L-a întrebat la ce anume medita, iar respectivul i-a spus că urmărea să devină atât de iluminat încât să treacă râul fără ajutor. Buddha i-a dat câţiva bănuți şi a spus: „De ce nu cauţi un barcagiu să te treacă râul? Este mult mai uşor”.
 

 Un maestru zen mi-a spus: „Fă invers decât îţi spun”. Aşa că nu am făcut.

 

Citiți și:

Umor… în Europa

Cu fizica printre oameni

 

yogaesoteric
3 martie 2016

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More