13. Cele treisprezece eşecuri lamentabile

1. Dacă te-ai născut ca fiinţă umană şi totuşi nu acorzi nici o atenţie cunoaşterii pline de înţelepciune a sistemului YOGA, atunci te asemeni cu acela care se întoarce cu mâinile goale dintr-un loc plin de pietre preţioase, iar acesta este un eşec lamentabil.

2. Dacă după ce ai trecut pragul care te separa de învăţătura înteleaptă a sistemului YOGA şi ai început să practici tehnicile YOGA, te întorci totuşi la viaţa mondenă, atunci te asemeni cu fluturele care se aruncă singur în flacăra lămpii, iar acesta este un eşec lamentabil.

3. Să trăieşti lângă un înţelept yoghin şi totuşi să rămâi în ignoranţă, precum un om care moare de sete pe malul unui lac, este un eşec lamentabil.

4. A cunoaşte foarte bine principiile morale şi a nu le aplica pentru a-ţi elimina şi vindeca pasiunile care îţi întunecă mintea, face atunci să te asemeni cu un bolnav care, deşi are un sac de leacuri eficiente, refuză totuşi să le folosească, iar acesta este un eşec lamentabil.

5. Daca predici cu zel YOGA, scriind cărţi şi ţinând discursuri fără ca totuşi să o practici, nu te deosebeşti aproape deloc de un papagal care recită o rugăciune, iar acesta este un eşec lamentabil.

6. A da de pomană şi a face fapte de caritate cu lucruri obţinute prin furt, tâlhărie sau înşelăciune, este o acţiune vană precum aceea a trăznetului care loveşte (evident, în mod inutil) suprafaţa apei, iar acesta este un eşec lamentabil(9).

7. Dacă omori o fiinţă vie pentru a oferi divinităţii din ea o ofrandă de carne, este ca şi cum i-ai oferi unei mame iubitoare carnea propriului ei copil, iar acesta este un eşec lamentabil(10).

8. Dacă îţi exersezi răbdarea numai în scopuri egoiste şi nu pentru a-i ajuta dezinteresat şi plin de dragoste pe alţii, atunci te asemeni cu o pisică ce îşi exersează răbdarea în scopul de a ucide un şoarece, iar acesta este un eşec lamentabil.

9. Dacă realizezi acţiuni merituoase doar cu scopul de a obţine gloria şi laudele lumii, este ca şi cum ai schimba Lampa cea fermecată a lui Aladin (care după cum se ştie îndeplineşte toate dorinţele), cu o balegă de capră, iar acesta este un eşec lamentabil.

10. Dacă, după ce cunoşti îndeaproape întreaga învăţătură YOGA, continui totuşi să ai o natură dizarmonioasă, te asemeni cu un medic care, ştiind foarte bine ce trebuie să facă în cazul unei afecţiuni îşi duce mai departe pe picioare boala cea necruţătoare, netratând-o, iar acesta este un eşec lamentabil.

11. Dacă eşti un savant reputat în cunoaşterea teoretică a perceptelor YOGA, dar cu toate acestea ignori cu desăvârşire experienţele spirituale care rezultă din aplicarea practică şi corectă a procedeelor YOGA, în această situaţie te asemeni cu un om foarte bogat care a pierdut cheia de la camera comorii sale, iar acesta este un eşec lamentabil.

12. Dacă încerci să explici altora învăţături şi tehnici YOGA pe care deocamdată tu nu le stăpâneşti pe deplin, aceasta înseamnă de fapt că tu acţionezi precum un orb care conduce un alt orb, iar acesta este un eşec lamentabil.

13. Dacă confunzi experienţele specifice care rezultă dintr-o primă etapă a meditaţiei cu experienţele spirituale esenţiale ale etapei ultime, aceasta este ca şi cum ai confunda cuprul cu aurul, iar acesta este un eşec lamentabil.

Acestea sunt cele 13 eşecuri lamentabile.

Înapoi                        Continuare…

(9)În conformitate cu această comparaţie plastică, un trăznet care loveşte apa îşi ratează în mod evident scopul, care este acela de a incendia obiectul lovit; la fel procedăm şi noi atunci când facem acte de caritate cu lucruri dobândite în mod necinstit.

(10)Toate fiinţele vii sunt părţi inseparabile ale Totului Unic, astfel încât orice rău sau orice suferinţă care este făptuită la nivelul microcosmosului afectează în acelaşi timp şi Macrocosmosul. Aceasta este doctrina non-violenţei (AHIMSA) care este asociată buddhismului, sistemului YOGA, jainismului, taoismului şi sufismului.

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More