22 de practicanți yoga din cadrul MISA au dat în judecată Statul Român la CEDO

Reclamanții cer despăgubiri în urma perchezițiilor ilegale și a tratamentelor abuzive la care au fost supuși de către autoritățile române începând cu 18 martie 2004

 

22 de practicanţi yoga din cadrul Școlii de Yoga MISA au dat în judecată Statul Român la la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deoarece nicio plângere a lor adresată de-a lungul timpului către autorităţile române nu a fost soluţionată.
 
Au trecut deja peste nouă ani de la descinderile violente din 18 martie 2004, ani marcaţi pentru practicanţii yoga din România de numeroase încălcări ale drepturilor lor cetăţeneşti fundamentale. Practicanți yoga care au dat în judecată statul român la CEDO au semnalat diverse abuzuri şi ilegalităţi realizate de autorităţi cu ocazia descinderilor din 18 martie 2004 și ulterior. Era inevitabil ca acest dosar să ajungă, în cele din urmă, pe masa magistraților europeni, având în vedere faptul că în toți acești ani, în România plângerile lor nu au fost soluționate în mod corect.
 
În data de 18 martie 2004, la orele 9.00 dimineața, sute de jandarmi și polițiști au intrat cu forța în 16 imobile din București în care se aflau mai mulți practicanți yoga cărora le-au fost încălcate cu brutalitate drepturile.  „Cea mai mare operațiune împotriva drogurilor și a traficului de persoane” – cum a fost numită cu emfază atunci – ce a fost declanșată vreodată în România denumită în mod ironic „Operațiunea Christ”, a fost în realitate comandată politic de fostul premier Adrian Năstase. La această operațiune au participat peste 300 de jandarmi și polițiști. În dosarul pe care reclamanții l-au depus la CEDO aceștia precizează faptul că procurorii au cerut să le fie puse la dispoziție unități speciale de Jandarmerie pentru realizarea respectivelor percheziții, în vederea destructurării unei presupuse „rețele de trafic de droguri și prostituție”, acuzații care nu au fost dovedite niciodată, în ciuda eforturilor disperate ale procurorilor de a fabrica dovezi în acest sens.
 
Unele dintre persoanele aflate în imobilele percheziționate au fost încătușate și duse sub escortă la Parchet unde au fost interogate ore în șir în condiții inumane până seara târziu, fără a li se da mâncare și apă și fără a li se permite accesul la toaletă, fiind insultați și amenințați de procurori și polițiști pentru a da declarații care să-l incrimineze pe Gregorian Bivolaru, mentorul spiritual al MISA. Persoanelor care au fost reținute în mod abuziv la Parchet, fără nicio explicație și fără posibilitatea de a-și contacta rudele, li s-a înterzis dreptul elementar de a fi asistaţi de un avocat. Între 2004 și 2006, aceștia au fost chemați în mod repetat la Parchet, fiind amenințați și jigniți de procurori, pentru a da declarații împotriva d-lui Bivolaru.
 

„În cursul lunilor iunie – iulie 2007, am formulat plângeri penale, cu constituire de părți civile, împotriva forțelor de ordine care au participat la operațiune, împotriva magistraților care au coordonat-o și a celor care ne-au interogat“, au precizat reclamanții în fața judecătorilor europeni. Cei 22 de reclamanți i-au acuzat pe cei care au realizat perchezițiile și interogările de tratamente și comportament abuziv și privare ilegală de libertate, infracțiuni ce sunt prevăzute și sancționate de Codul Penal. Ei au menționat că aceștia, în frunte cu procurorii care au coordonat operațiunea Christ, au recurs la metode violente de imobilizare sub amenințarea armelor, injurii, insulte și tratamente inumane (privarea de hrană și de apă și interzicerea de a merge la toaletă pe timp de 12 ore sau chiar mai mult).
 
În timpul interogatoriilor de la Parchet, reclamanții au fost în mod repetat supuși unor tratamente umilitoare, fiind insultați și amenințați în speranța că, până la urmă, sub acele presiuni, vor face declarațiile pe care procurorii vroiau cu îndârjire să le smulgă de la ei pentru a-l incrimina pe mentorul MISA.
 
În data de 7 august 2008, în urma plângerilor formulate de reclamanți, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în favoarea anchetatorilor. Magistrații români „au ajuns la concluzia” că drepturile celor anchetați nu au fost încălcate. Pe 16 octombrie s-a dat decizia de neîncepere a urmăririi penale; pe 24 iunie 2009, ÎCCJ a respins la fond plângerile reclamanților, iar ulterior, recursul cerut de aceștia a fost respins de completul format din nouă judecători, pe considerentul că anchetatorii ar fi procedat… „conform legii”!
 
Deoarece toate aceste nedreptăți, discriminări, ilegalități și abuzuri realizate de-a lungul a nouă ani de zile de către autoritățile române împotriva mai multor practicanți yoga din cadrul Școlii de Yoga MISA nu au fost soluționate așa cum ar fi fost normal într-o țară cu o justiție corectă, faptele deosebit de grave săvârșite de reprezentanții legii din România se află acum în atenția magistraților europeni de la CEDO, pentru a fi analizate și sancționate conform legilor europene.
 
 
 

Citiți și:

Justiţia imanentă s-a manifestat în cazul celor care se fac vinovaţi de abuzuri împotriva MISA 

După nouă ani, cea mai mare acţiune a Poliţiei române împotriva Şcolii MISA apare ca fiind un bluf chixo-comic de mari proporţii

 

yogaesoteric

20 aprilie 2013

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More