24. Cele zece lucruri cele mai preţioase


1. O existenţă umană liberă şi armonioasă este mult mai preţioasă decât miriade de existenţe neumane într-una din cele şase stări ale existenţei care se manifestă în lumea de dincolo.(25)

2. Un înţelept care cu adevărat a atins starea supremă de Eliberare Spirituală este mai preţios decât toate celelalte fiinţe umane care nu se află pe o Cale Spirituală şi care sunt ataşate activităţilor lumeşti.

3. Un adevăr esoteric (secret, ascuns, care poate fi înţeles numai de cei iniţiaţi), este cu mult mai preţios decât toate ştiinţele exterioare.

4. O străfulgerare de moment a Divinei Înţelepciuni, născută în timpul unei meditaţii profunde, este cu mult mai preţioasă decât toate cunoştinţele obţinute prin simpla ascultare sau printr-o reflectare realizată asupra învăţăturilor spirituale care au fost asimilate doar teoretic.

5. Cel mai mic merit obţinut prin binele dezinteresat pe care l-am făcut altora, este cu mult mai preţios decât meritul pe care l-am dobândit prin urmărirea propriei noastre bunăstări.

6. Experimentarea, chiar şi pentru un singur moment, a acelei forme de SAMADHI (Extaz Divin) în care absolut toate procesele gândirii sunt suspendate, este cu mult mai preţioasă decât experimentarea continuă a stării de SAMADHI (Extaz Divin) în care procesele gândirii sunt încă active.(26)

7. Trăirea extazului suprem al stării de Eliberare Spirituală Ultimă, chiar şi pentru un singur moment, este cu mult mai preţioasă decât toate stările de plăcere rezultate în urma ataşamentului faţă de fiinţe umane, obiecte sau fenomene.

 8.
Cea mai neînsemnată dintre acţiunile noastre bune care a fost cu adevărat făcută fără nici o urmă de egoism sau care a fost făcută cu oferirea necondiţionată a fructelor ei lui DUMNEZEU, este cu mult mai preţioasă decât toate acţiunile noastre egoiste, interesate.

9. Renunţarea completă şi necondiţionată la toate lucrurile lumii (casă, familie, prieteni, proprietăţi, renume), este cu mult mai preţioasă decât oferirea sub forma actelor de caritate, a celor mai mari bogăţii.

10. O viaţă plenar trăită în căutarea Iluminării Spirituale şi a Eliberării, este cu mult mai preţioasă decât toate vieţile anterioare, care au fost risipite pentru felurite scopuri lumeşti.

Acestea sunt cele 10 lucruri cele mai preţioase.

Înapoi                             Continuare…

(25)Cele şase stări existenţiale în SAMSARA (lumea fenomenală, efemeră) sunt: 1) lumea DEVA-şilor (a zeilor şi a zeiţelor); 2) lumea ASURA-şilor (a titanilor); 3) lumea umană; 4) lumea brutelor; 5) lumea PRETA-şilor (a spiritelor nefericite); 6) lumea infernurilor.

(26)Există patru etape pricipale ale meditaţiei (DHYANA) şi mai multe forme de SAMADHI (extaz divin). Cea mai înaltă dintre toate acestea este aceea în care yoghinul experimentează fericirea divină, extatică a condiţiei primordiale nemodificate a Spiritului Nemuritor (ATMAN). Aceasta este unanim considerată Starea Reală şi ea ni se revelează ca fiind complet golită de orice proces care aparţine gândirii SAMSARA-ice (lumea fenomenală, efemeră). La polul opus, primul stadiu de SAMADHI (extaz divin) constă dintr-o formă de extaz incomparabil.

yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More