33 de ţări ajută spionajul SUA


Camera Reprezentanţilor a aprobat în iunie 2014 un amendament ce blochează eforturile Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) de a colecta fără mandat tot ce ţine de comunicaţiile americanilor, respingând astfel una din cele mai controversate modalităţi de supraveghere, dezvăluite de Edward Snowden. Snowden se afla în exil în Rusia când a dezvăluit că NSA colectează în masă comunicaţiile americanilor – adică toate datele privind discuţiile pe e-mail, telefon şi alte canale.

Pe baza documentelor sustrase de acesta, presa internaţională a relatat că SUA au făcut înţelegeri secrete cu peste 30 de ţări, pentru ca NSA să poată avea acces la cablurile de fibră optică de internet din acele state, scrie Russia Today.

Jurnaliştii de la The Intercept şi Dagbladet Information arată că operaţiunea de colectare de informaţii se desfăşoară în 33 de ţări unde există acorduri secrete pentru a extinde raza de acţiune a serviciilor americane de informaţii.

Până acum nu se ştia de existenţa operaţiunii NSA cu nume de cod RAMPART-A. Această operaţiune „strânge o vastă cantitate de informaţii cu viteza luminii”, spune Ryan Gallagher, de la The Intercept.
 
NSA poate face acest lucru, deoarece are acces la cablurile de internet din aceste 33 de ţări. Se ştia că NSA lucrează îndeaproape cu agenţii similare din Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Australia, însă cele mai noi documente din cele sustrase de Snowden arată că şi alte 33 de state participă şi au un rol important în operaţiunile agenţiei americane. Nu au fost dezvăluite numele acestor ţări.
 
Într-o evoluţie paralelă, Camera Reprezentanţilor a votat pentru un amendament adus legii anuale privind alocările pentru apărare ce împiedică de acum încolo colectarea de informaţii fără mandat. Amendamentul îşi propune să blocheze NSA şi CIA să oblige furnizorii de software şi hardware să introducă portiţe în produsele lor ce ar permite agenţiilor guvernamentale să aibă acces la comunicaţiile clienţilor. Înainte de a deveni lege, amendamentul trebuie să mai treacă însă şi de alte obstacole.

Sursa: ziare.com
 

Citiţi şi:

Românii sunt ascultaţi în masă. Înregistrarea telefonică, proba favorită a anchetatorilor

Decizie istorică în SUA: Curtea Federală de Apel din New York a decis că programul NSA de monitorizare a populaţiei este ilegal

Văduva neagră, super computerul care spionează viaţa americanilor

 

yogaesoteric
1 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More