34 modalități simple de a aduce mai multă fericire în viața ta zi de zi
„Cea mai bună modalitate de a vă înveseli este să urmăriți să înveseliți pe altcineva.” – Mark Twain
Orice om vrea să fie fericit în viață. Pentru a fi fericit nu este nevoie de milioane de dolari sau de timp liber. Ființa umană însăși este creatoarea fericirii sale. Cu bani se poate cumpăra doar confortul fizic care aduce doar o fericire momentană. Întrebarea este: cine te va face fericit în mod durabil? Doar o singură persoană te poate face fericit, și aceea ești TU.
Pentru mai multă fericire în viața de zi cu zi este nevoie de puțină voință și hotărâre, pentru a pune în practică următoarele sfaturi:
1. Meditația zilnică: Există sute de beneficii dovedite științific ce rezultă din practica zilnică a meditației. Meditația îmbunătățește satisfacția vieții, stimulează apariția emoțiilor benefice, reduce stresul și depresia. Meditația este cea mai eficientă modalitate de a trăi o viață mai fericită. Cercetările arată că a medita în mod regulat declanșează secreția hormonilor responsabili pentru starea de bine, printre care se numără și serotonina, care crește nivelul de fericire.
2. Respirația conștientă profundă, exerciții fizice moderate maxim 45 minute/zi, posturile yoga: vă ajută să vă simțiți relaxați, vă fac mai sănătoși, îmbunătățesc funcționarea creierului etc., deci îmbunătățesc la modul global starea de bine.
3. Hrăniți gânduri pure, puternice și benefice: Gândirea benefic orientată nu înseamnă să ignorați aspectele neplăcute din viață. Pur și simplu înseamnă că abordarea dvs. față de fiecare situație de viață, atât bună cât și rea, este plină de perspective benefice, vedeți mereu partea plină a paharului. „Viața este plină de alegeri – și eu aleg mereu fericirea.”
4. Îmbrățișări și ținut de mâini: Îmbrățișările sincere și afectuoase precum și ținutul de mâini cu persoanele apropiate și pe care le iubiți s-a dovedit că reduc imediat stresul și întăresc sistemul imunitar. Stimulează, de asemenea, secreția hormonilor stării de bine și ai fericirii, dintre care cei mai cunoscuți sunt serotonina, endorfinele și dopamina.
5. Înconjurați-vă de oameni cu o mentalitate benefică: petreceți timp de calitate cu cele mai optimiste și benefic orientate ființe. Înconjurați-vă de oameni care vă fac să vă simțiți bine. Compania unor persoane pesimiste, cu o gândire nefastă, nu va genera niciodată în viața dvs. fericire și stări stenice, binefăcătoare.
6. Nu reacționați niciodată ca urmare a primului impuls, ci căutați să aveți un răspuns inteligent și cu bun-simț pentru fiecare situație: ceea ce până la urmă vă va face să fiți fericiți sau nefericiți nu este ceea ce vi se petrece, ci modul în care alegeți să răspundeți psiho-emoțional la ceea ce vi se petrece. Fiți conștienți, respirați lent, opriți-vă, apoi luați în considerare un răspuns atent, plin de rațiune și compasiune, nu reacționați instantaneu și fără să vă gândiți.
7. Dormiți aproximativ 7-8 ore în timpul nopții: lipsa de somn are un efect nefast asupra metabolismului, scade sistemul imunitar, vă face să vă simțiți obosiți și mai deprimați și deci nefericiți. Potrivit dr. Jodi Mindell, „Dacă nu dormiți suficient, aceasta afectează autoreglarea sistemului emoțional”.
8. Mâncați fructe și legume proaspete de sezon și preponderent din zona în care locuiți: Studiile sugerează că un consum de șase până la opt porții de fructe și legume proaspete contribuie foarte mult la reducerea stresului, la diminuarea anxietății, la lupta împotriva depresiei și la menținerea sănătății optime. Prin urmare, procedând astfel vă veți simți mai calmi, mai fericiți și mai energici.
9. Fiți recunoscători: Cercetările arată că exprimarea frecventă a unor stări de recunoștință față de Dumnezeu sau chiar față de o persoană aduce, pe lângă întărirea sistemului imunitar, forță mentală și îmbunătățirea respectului de sine, un impuls major de fericire.
10. Ieșiți în aer liber: Când strălucește soarele sau vremea este bună, mergeți în aer liber și bucurați-vă de vreme cel puțin 15-30 de minute. Un studiu a constatat că o plimbare de aproximativ 30 minute în pas vioi, pe vreme bună, nu numai că îmbunătățește starea de spirit, dar creează fericire și îmbunătățește gândirea.
11. Propuneți-vă să fiți punctuali: A întârzia este cel puțin nepoliticos față de cei pe care îi lăsați să aștepte. Le spune celorlalți că nu-i respectați și nu le prețuiți timpul. Întârzierea vă poate face să pierdeți oportunități însemnate, clienți strategici, să vă pierdeți slujba și vă poate tensiona relațiile cu oamenii cei mai importanți pentru dvs. În Japonia și chiar în Germania, țara eficienței perpetue, punctualitatea este de cea mai mare importanță. Atunci când președintele rus Vladimir Putin a întârziat la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, dânsa a plecat, pentru că așa fac nemții.
12. Fiți ca un copil: Jucați-vă cu familia, cu prietenii și cu copiii care vă fac să râdeți. Fiți fericiți fără un motiv aparent, ca un copil fără griji. Dacă sunteți fericiți dintr-un motiv anume, nu vă puteți bucura la nesfârșit, deoarece mai devreme sau mai târziu acel motiv va dispărea.
13. Nu vă amânați fericirea: „Ieri este istorie, mâine este un mister, astăzi este un dar de la Dumnezeu, de aceea îl numim present (joc de cuvinte – în limba engleză „present” înseamnă atât „momentul prezent”, cât și „cadou, dar”)”. – Bil Keane. Nu așteptați până când timpul este aparent perfect sau lucrurile sunt perfecte. Nu lăsați momente din viitor, prin amânări repetate și acțiuni îndeplinite parțial, să vă fure câteva dintre momentele valoroase și prețioase ale prezentului.
14. Începeți să faceți plimbări lungi în natură împreună cu ființele dragi sau în grup. Cei care au fost în grupuri de drumeții în aer liber au observat ulterior o îmbunătățire semnificativă a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Drumeții au fost, de asemenea, semnificativ mai puțin deprimați și, prin urmare, fericiți.
15. Păstrați-vă mintea și dormitorul în ordine: dacă vrem să fim fericiți, fără îngrijorări și neliniști, fără stres și frică, atunci evident că este necesar să menținem ordinea și echilibrul în minte. Cultivați numai gânduri benefice. Dormitorul este necesar să fie un refugiu liniștit, o cameră în care să vă simțiți alintați, sexy, regenerați și mulțumiți. Crearea unui dormitor care este ca un sanctuar liniștit va face minuni în a vă reduce stresul acumulat peste zi. Nu doar că un dormitor curat și îngrijit vă va relaxa mintea, dar vă va face mai sănătos la nivel mental. O cameră de culcare aranjată cu bun gust și simplu vă poate îmbunătăți sănătatea mentală și poate preveni depresia.
16. Trăiți cât mai des în comuniune cu Natura: Lumina soarelui este un excelent stimulent natural al bunei dispoziții. Petrecerea timpului în natură are efecte deosebit de bune asupra dispoziției și a tonusului psiho-emoțional. Contemplarea peisajelor naturale, ascultatul ciripitului păsărilor, delectarea cu mireasma florilor activează acea parte a creierului asociată cu echilibrul și fericirea.
17. Audierea unei muzici armonioase, vizionarea clipurilor video amuzante și a serialelor de comedie cu umor spumos – toate acestea determină creierul să elibereze dopamină, unul dintre hormonii responsabili pentru starea de bine. Oricare dintre aceste acțiuni ne oferă o stare de fericire comparabilă cu cea pe care o simțim după ce consumăm o bucată de ciocolată sau mâncarea preferată.
18. Iertați-i pe ceilalți: Studii efectuate de echipa de cercetători condusă de Everett Worthington arată că atunci când ii iertăm pe cei care ne-au rănit, ne-au nedreptățit sau au greșit față de noi, cu sau fără voie, ne simțim imediat mai bine, nutrim emoții benefice și, astfel, suntem mai fericiți.
19. Învățați să renunțați la mânie și ranchiună: Furia este o otravă care te roade din interior. Nu fiți supărați și prinși cu lucruri sau oameni pe care nu îi puteți transforma, și identificați cu discernământ aceste situații. Mergeți mai departe, renunțați la ceea ce vă ține pe loc și concentrați-vă asupra a ceea ce cu adevărat puteți transforma. Dacă nu lăsați ca lucrurile și situațiile să treacă, ci vă cramponați și vă agățați de ele, veți avea puțină fericire. Dacă renunțați mult, veți avea multă fericire. Dacă vă detașați complet, veți fii liber și veți avea fericire nelimitată.
20. Fiți generos: Dacă vreți ca ceilalți să fie fericiți, fiți generos. Practica generozității este un principiu de sănătate psihomentală și este una dintre cheile principale ale unei vieți sănătoase și fericite.
21. Celebrați sărbătorile: Celebrarea zilelor de sărbătoare oferă ocazia de a vă întâlni și petrece timp cu cei dragi, cu familia, prietenii și comunitatea din care faceți parte. Sărbătoarea în grup alină stresul și aduce fericire.
22. Ajutați-i pe ceilalți: Ajutați-i pe ceilalți pentru a vă îmbogăți viața. Un faimos proverb chinezesc spune: „Dacă doriți fericire pentru întreaga viață – ajutați pe altcineva”. Este dovedit că a cheltui bani pentru a ajuta persoanele nevoiașe ne face mai fericiți decât cumpărarea de bunuri pentru noi înșine. În mod similar, cercetări neuro-științifice arată că atunci când facem un gest frumos pentru ceilalți, în creierul nostru se activează zonele asociate plăcerii și recompensei. De asemenea, dedicând timp pentru a contribui la fericirea altor persoane generează un grad mai mare de satisfacție și celebrare a vieții.
23. Fără așteptări nerealiste: Shakespeare a spus: „Întotdeauna mă simt fericit, știi de ce? Pentru că nu mă aștept la nimic de la nimeni”. Așteptările nefondate întotdeauna rănesc. Viața este scurtă, așa că iubiți-vă viața și pe voi înșivă în primul rând. Fiți fericiți și continuați să zâmbiți chiar și în momentele dificile. Cu cât aveți mai puține așteptări și pretenții, cu atât viața este mai plăcută. Bucurați-vă de ceea ce aveți.
24. Nu fiți perfecționiști: La un moment dat, toată lumea își dă seama că accentul nu se pune pe perfecțiune, ci este vorba despre a fi fericit. Perfecționiștii au nevoie de mai mult timp pentru a încheia o sarcină și nu renunță la controlul complet al activității și la standardele pe care ei le-au fixat. Aceasta va pune frecvent o presiune asupra relațiilor, pentru că un perfecționist le poate face viața dificilă oamenilor din jurul lui. Perfecționismul poate crea foarte mult stres, deoarece face să fie mult mai dificilă îndeplinirea sarcinilor. Dacă nu veți reușiți să le finalizați cu precizie și perfecțiune, aceasta va crea automat nefericire. A fi fericit nu înseamnă că totul este perfect, înseamnă doar că ați decis să priviți totul în ansamblu, dincolo de perfecțiuni și imperfecțiuni.
25. O gândire/atitudine benefic orientată: Faceți ca gândirea benefic orientată să devină pentru dvs. o obișnuință creatoare și astfel veți rămâne fericit. O atitudine benefică duce la fericire și succes și vă poate transforma complet viața în foarte bine.
26. Urmăriți-vă pasiunea: „Cheia fericirii profesionale este să vă dați mai întâi seama de ceea ce sunteți pasionat și apoi să găsiți un loc de muncă care să corespundă acestei pasiuni” – Steve Jobs. Fă ceea ce îți aduce mulțumire și împlinire; banii te vor urma.
27. Bucurați-vă de prezent: Adevărata fericire este să ne bucurăm de momentul prezent, fără regrete față de trecut sau dependență anxioasă în legătură cu viitorul. Este bine să faceți planuri de viitor dar nu este o idee bună să vă gândiți constant la modul în care „lucrurile vor fi mai bune data viitoare”. A trăi în prezent înseamnă să vă mențineți atenția asupra momentului prezent, asupra lui aici și acum, și astfel puteți obține mult mai multă fericire din ceea ce aveți deja în viața voastră.
28. Nu vă concentrați prea mult pe bogăția materială: Cercetările sugerează că după satisfacerea nevoilor noastre de bază, mai mulți bani nu ne aduc mai multă fericire. Țările dezvoltate nu devin mai fericite pe măsură ce devin mai bogate.
29. Conștientizați darurile pe care le-ați primit deja: Conștientizați darurile și binefacerile de care vă bucurați, enumerați-le una câte una și mulțumiți-i plini de recunoștință lui Dumnezeu. Nu vă mai concentrați la cât de stresat sunteți, mai bine amintiți-vă cât de binecuvântat sunteți.
30. Dezvoltarea empatiei față de ceilalți: Empatia este experiența de a simți și înțelege condiția unei persoane din perspectiva sau punctul ei de vedere. Vă puneți în locul celorlalți și simțiți exact ce simt ei. Se știe că empatia trezește altruismul. Majoritatea oamenilor cred despre empatie că înseamnă să simți doar suferința celuilalt, dar prin empatie poți trăi plăcerea și toate stările minunate ale unei alte ființe, și în felul acesta ești o persoană mult mai fericită, deoarece pur și simplu vei simți mai multă bucurie în viața ta.
31. Rămâneți neafectați de ceea ce spun ceilalți despre dvs.: Pentru majoritatea dintre noi, dacă cineva ne vorbește de rău, ne simțim rău. Dacă cineva ne vorbește de bine, ne simțim bine. Întrebarea este: le-am dat altora telecomanda astfel încât să controleze modul în care ne simțim? Trăiți-vă viața în felul dvs. unic. Nu vă puneți niciodată cheia fericirii în buzunarul altcuiva.
32. Faceți zilnic fapte bune: Când faceți o faptă buna pentru altcineva, centrii plăcerii din creier se activează, eliberând multe endorfine, ceea ce vă ajută să vă simțiți mult mai bine. Cei care îi ajută pe ceilalți sunt întotdeauna mai fericiți la locul de muncă decât cei care nu acordă prioritate ajutorării celorlalți.
33. Aplaudați: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că a bate din palme este unul dintre cele mai bune exerciții. Când suntem fericiți, aplaudăm pentru a ne exprima bucuria și fericirea. Chiar și copiii mici aplaudă pentru a-și exprima bucuria și aprobarea. Dacă o persoană aplaudă menținând mâinile în sus timp de cinci minute pe zi, tensiunea ei arterială va deveni normală și se va simți fericită. Aplaudatul ajută, de asemenea, la vindecarea depresiei.
34. Înveseliți-vă singuri: Zâmbetul contractă mușchii faciali, conducând la creșterea fluxului sanguin către lobii frontali ai creierului, care, la rândul lor, eliberează dopamină, unul dintre neurotransmițătorii care declanșează starea de plăcere. Zâmbetul este o modalitate ușoară de a vă îmbunătăți rapid și eficient starea de spirit. Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, mimica pe care o avem ne poate influența emoțiile, deci un singur zâmbet poate inspira fericire.
Citiți și:
Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA
Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire (1)
yogaesoteric
3 februarie 2019