5 sfaturi pentru cei care vor să-și crească acasă copiii

Deși nu o știam la vremea respectivă, familia mea a fost printre așa-numiții pionieri ai mișcării moderne de homeschooling. Încă îmi mai amintesc cum eram oprită la magazin – la câțiva ani după ce începuserăm să fim educați acasă – și întrebată de ce nu sunt la școală, și cum mă crispam interior la privirile de neliniște sau de confuzie cu care era întâmpinat anunțul că fac școala acasă, și cât de șocată eram dacă interlocutorul meu nici nu auzise măcar de așa ceva.

Școala acasă este acum un fenomen de masă, în special datorită crizei covid-19. „Procentul pre-covid de 3 la sută din populație care făcea școala acasă a explodat la 11 la sută prin toamna lui 2020”, raportează Biroul de Statistică. Acest avânt promite să continue, pe măsură ce părinții încep să se sature de masca obligatorie la școală sau de programa concentrată pe teoria raselor.

Dar doar pentru că școala acasă a ajuns un fenomen de masă nu înseamnă că drumul va fi ușor pentru cei care se sacrifică pentru a le oferi copiilor lor o educație solidă acasă. Vor veni zile dificile în care vei simți impulsul de a-i trimite înapoi la clasă cu masca pe față. Nu sucomba acestei tentații. În loc de asta, gândește-te la școala acasă ca la un privilegiu și, pentru a te încuraja, iată cinci aspecte pe care le-am învățat de la homeschooling:

Timp

Când ne amintim în familie despre cum învățam acasă, nu prea ne aducem aminte de orele numeroase petrecute pe probleme de matematică și experimente științifice (adesea ratate). În loc de asta, ne amintim de timpul pe care îl alocam ocazional pentru a face niște activități ieșite din comun, cum ar fi excursii la fabrica de chips-uri sau la desuetul muzeu radio, sau o cină extravagantă pentru a exersa eticheta pe care tocmai o învățasem. Zilele în care ne luam prânzul la pachet și ne duceam pe cel mai apropiat deal ca să citim acolo toată ziua o carte împrumutată de la bibliotecă, la care nu mai puteam prelungi termenul, sunt unele dintre cele mai simple dar iubite amintiri despre școala acasă.

Citit

Cu cât aprofundez mai mult subiectul, cu atât mai convinsă sunt că dacă părinții îi învață pe copii să iubească cititul, îi vor îndrepta pe calea succesului. Motivul este unul simplu: cititul este cheia pentru orice fel de educație, iar cei care iubesc să citească devin adesea persoane care învață toată viața pentru că educația nu se termină cu liceul sau facultatea. Una dintre manierele de a încuraja această dragoste este să petreceți timp în familie citind cu voce tare.

Lacune în educație

În ultimii ani pare să fi devenit o modă printre adulții care au fost educați acasă, să se dezică de homeschooling, spunând că nu este eficient deoarece „i-a lăsat cu lacune în educație”. Am o veste pentru acești oameni: toată lumea are lacune în educație.

Copilul tău – fie că e educat într-o școală publică, o școală privată sau acasă – nu va ști niciodată tot ce e de știut. Dar dacă tu, ca părinte-educator, îl vei învăța să iubească procesul de învățare, va avea apoi uneltele necesare pentru a umple aceste lacune pe măsură ce intră în lume. Aceasta ar fi necesar să te elibereze ca părinte de grija de a alege curriculum-ul potrivit sau de a acoperi suficientă materie – fă ce poți tu mai bine!

Avantaje

Profită de avantajele pe care ți le oferă flexibilitatea școlii de acasă. Nu e greu să îți modifici programul și să faci lecții seara din când în când, sau să mai faci câte o săptămână de școală pe timpul verii, pentru a câștiga niște timp liber toamna. Familia mea se folosea de această flexibilitate pentru ca noi să-i putem ajuta pe bunici cu munca în grădină sau pentru a participa la proiecte comunitare la biserică. Și deși ne-a luat ani de homeschooling pentru a ne prinde de aceasta, săptămâna de după deschiderea școlilor este cel mai bun moment pentru o vacanță în familie, deoarece vremea este încă văratică și toate zonele frecventate de turiști sunt goale, pentru că toată lumea s-a întors la școală.

Grija de profesor

Aș minți dacă aș spune că părinții nu își creează griji suplimentare atunci când îi educă pe copii acasă – predatul, pe lângă responsabilitățile de părinte, implică o muncă foarte grea! De aceea este important să eviți burn-out-ul și să acționezi încă de la primele semne. Una dintre cele mai simple modalități prin care poți face asta este să scoți pe toată lumea la o plimbare în ritm alert atunci când simți că se acumulează stresul.

Mai presus de toate nu te judeca prea aspru. Șansele sunt ca tu – cu dragostea și cu grija pentru copiii tăi, să faci o treabă mult mai bună în a-i educa decât ar putea să o facă vreodată școlile publice. Dacă ai îndoieli în această privință, compară doar rezultatele copiilor tăi la testele anuale cu cele la nivel național și o să capeți imediat încredere.

Și pentru ca nu cumva să credeți că sfaturile mele sunt subiective având în vedere istoricul meu de copil educat acasă, voi face trimitere la un sfat similar al lui John Taylor Gatto, un fost „profesor al anului” din New York. În cartea sa Cum suntem imbecilizați, Gatto scria:

După o viață de om petrecută în învățământ, cred că metoda educației în masă este singura ei recomandare. Nu vă lăsați prostiți în a crede că o programă bună sau un echipament bun sau niște profesori buni sunt criterii determinante pentru educația fiului sau fiicei dumneavoastră. Toate patologiile pe care le-am analizat apar în mare măsură pentru că lecțiile de la școală îi împiedică pe copii de la întâlniri mai importante cu ei înșiși și cu familiile lor, pentru a învăța lecții de auto-motivare, perseverență, autonomie, curaj, demnitate și dragoste – la care se adaugă și lecțiile despre slujba în folosul altora, toate acestea fiind învățăminte-cheie despre viața în familie și în comunitate.

Așa că vă doresc un an școlar excelent și vouă și familiilor voastre! Încă puțin pe drumul acesta și, cu concursul părinților și bunicilor sârguincioși din toată țara, o să începem să vedem cum această nație se va reîntoarce către valorile tradiționale și către o gândire limpede.

Autor: Annie Holmquist

Citiți și:
Uitați de școală. Citiți!
Concluzie șocantă a NASA: Ne naştem genii dar şcoala ne distruge
Opinia lui Einstein despre educație. Iată ce l-a învățat el pe fiul său

 

yogaesoteric
29 mai 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More