6 modalităţi de a rupe vraja hipnotică pe care o aruncă mass-media principală
În cele ce urmează vă prezentăm şase paşi pentru a elimina „zgomotul” din mass-media, pentru a înlătura hipnoza pe care o induc mijloacele principale de informare în masă şi pentru a obţine informaţiile care cu adevărat ne sunt de folos.
Nu ne aflăm în era informației. Aceasta de fapt nu există. Ne aflăm în Epoca Zgomotului.
Deşi pare că acum avem o abilitate infinită de a vedea tot ceea ce se petrece în lume la momentul actual, de la poze ale planetei văzută din spaţiu până la faptul că prietenii noştri nu se decid ce să mănânce diseară, nu avem abilitatea de a filtra aceste informaţii şi de a sorta ceea ce contează. Nu avem niciun filtru de încredere pentru media. Avem în primul rând aşa-zisa „media principală”, care este de fapt aripa de reclamă a corporaţiilor multinaţionale.
Obişnuiam să plătim oameni pentru a filtra informaţiile pentru noi: aceştia se numeau jurnalişti profesionişti, scriitori şi artişti, a căror muncă era de a se scufunda în marea de informaţii şi de a scoate la iveală „perle” pentru noi. Dar nu îi mai plătim pe aceşti oameni, deoarece conglomeratele media, care s-au consolidat în doar câteva holdinguri masive după anii ’90, au realizat că nu e nevoie să facă aceasta. Interesul lor nu este acela de a furniza informaţii reale sau adevăr, ci de a furniza cât mai mult conţinut mediatic la care să se uite cât mai mulţi oameni, cu scopul de a obţine cât mai mulţi bani din reclame, deoarece aşa ajung să fie plătiţi şi îşi pot permite salariile şi costurile asigurărilor pentru grupurile mari de angajaţi de care au nevoie pentru a face ceea ce fac. Aceasta este realitatea lor zilnică. Astfel că afacerea lor este de a da oamenilor ceea ce vor.
Începând din anii ’90, tendinţa ce a luat amploare (în media) a fost aceea de a elimina profesioniştii şi de a angaja oameni care să spună ceea ce li se cere. Aceasta înseamnă reality show-uri la televizor, Youtube, Facebook. Nu este nevoie de buget mare pentru astfel de „afaceri media”, iar profiturile sunt uriaşe. Din moment ce toată lumea este un star acum, toată lumea în mod constant generează conţinut media în mod liber, şi este mult mai mult decât putem consuma vreodată.
Astfel că profesioniştii au luat drumul dinozaurilor, iar în loc de a fi informați despre chestiuni importante – de exemplu, Karen Silkwood care a făcut dezvăluiri despre puterea nucleară, sau Garry Webb care a expus traficul de droguri realizat de CIA – aflăm despre cum o anumită celebritate este într-o anumită comunitate Twitter.
Nu mai avem profesionişti care să filtreze informaţiile. Suntem aruncaţi în cele patru vânturi (ale informaţiilor), prin scufundarea în postările de pe Facebook sau bloguri de socializare. Aceste mega-bloguri, de la care ne aşteptăm în mod eronat să înlocuiască posturile principale de ştiri, sunt în aceeaşi poziţie: sunt pe scară largă la dispoziţia gusturilor audienţei, şi blocate în a ţine oamenii fericiţi cu un conţinut (informativ) pe placul maselor, care nu ne provoacă în sens benefic, şi care de fapt direcţionează traficul de internet spre cei care fac reclame pe site-ul respectiv, astfel ca să poată mânca (şi administratorii site-ului şi cei care fac reclamă).
Ne putem întreba unde îl lasă această aşa-zisă informare pe individul sărac în informaţii reale care ar vrea să îşi ridice capul deasupra apei, atât cât să poată vedea aspectele care contează de fapt?
Aceasta înseamnă că este necesar să fii propriul tău filtru de informaţii. Nu mai poţi da această muncă altcuiva, deoarece mass-media principală, sau media alternativă, sau blogul X, Y, sau Z nu fac aceasta pentru tine, aşa cum ai avea nevoie. Acestea sunt prea absorbite în chestiuni economice, audiență (rating-uri) şi propriile puncte de vedere. Şi din ce în ce mai mult, ele probabil nu mai sunt în stare să facă această filtrare deoarece nu mai sunt antrenate cum se cuvine pentru această muncă, şi nu este doar cazul bloggerilor, deoarece în prezent puţini din cei care muncesc în mass-media principală au vreo pregătire jurnalistică. Nimeni nu mai poate să-ți procure informaţia de care ai nevoie, trebuie să o obţii singur.
Din fericire, avem unelte care ne ajută să facem aceasta. Iată câţiva paşi de început:
1. Decide ceea ce contează
În faţa unei multitudini de informaţii, este necesar să decizi ce anume vrei să selectezi, cel puţin iniţial. Trebuie să restricţionezi informaţiile într-o anumită marjă, aspect ce pare contraintuitiv dar este necesar.
Nu ai nevoie de mai multe informaţii, ai nevoie de mai multe informaţii despre ceea ce contează cu adevărat. Ceea ce contează sunt, pur şi simplu, informaţiile care influențează direct în mod benefic starea ta de bine şi a familiei tale, şi informaţii cu privire la binele general al planetei.
2.Utilizează unelte web pentru a-ţi automatiza preluarea de informaţii de pe internet
Fiecare dintre noi pe internet se află general în aceeaşi poziţie: adună informaţii de la câteva surse de ştiri (precum AP sau Reuters) şi apoi le reciclează în conţinutul unui blog.
Fiecare foloseşte aceleaşi unelte ca şi tine pentru a-şi obţine informaţiile. Astfel că putem elimina intermediarul. Pentru început, setează Alertele Google (Google Alerts) pentru a-ți furniza informaţii despre probleme de care eşti interesat în loc să aştepţi ca cineva să ţi le ofere.
Pe lângă aceasta, este recomandată utilizarea unui RSS agregator (motor care organizează modificările de conţinut ce apar pe diverse site-uri de interes, şi care ne trimit în mail rezultatul bine organizat) precum Feedly, pentru a extrage informaţii de la mai multe canale media într-un conglomerat de ştiri uşor de digerat. Această muncă făcută astfel te va salva de mult timp consumat ulterior, pentru „răsfoirea” şi trierea informaţiilor din diversele site-uri de ştiri.
Reddit este de asemenea o unealtă excelentă, atât timp cât nu rămâi în prima pagină care îţi mănâncă timpul din plin, ci reuşeşti să te menţii la subreddit-e pertinente pe subiecte importante.
3. Extinde-te în afara bulei tale demografice
Oricine ai fi, te afli într-o anumită zonă demografică, ceea ce înseamnă că mass-media principală modulează în mod specific conţinutul de informaţii care ştie că îţi plac, pentru show-urile pe care le urmăreşti sau blogurile pe care le citeşti, astfel că cei care fac reclamă au determinat deja gama de produse pe care le cumperi şi utilizează limbajul şi imaginile la care ştiu că răspunzi, toate cu scopul de a te face să cumperi.
Extinde-te în afara cutiei în care ei au decis că încapi. Citeşte bloguri şi media de la surse din afara zonei tale demografice, şi aceasta înseamnă cu siguranţă în afara zonei politice şi religioase specifice arealului geografic în care te afli. Altfel, nu vei cunoaşte ceea ce se petrece în jur şi, de asemenea, vei rata anumite părţi ale vieţii.
4. Citeşte o carte de spiritualitate
Nu vei obţine nici pe departe, în luni de extras informaţii de pe internet, atâta cunoaştere câtă vei obţine din citirea unei cărţi bine documentate, densă ca informaţie, o carte care, să nu uiţi, poate reprezenta ani sau zeci de ani de cercetare profesională şi de experienţă, nu o după-amiază petrecută răsfoind un blog care te aruncă în ţara nimănui.
Nu înceta să citeşti, şi mai ales să citeşti cărţi bune, provocatoare în sens benefic. Internetul nu este decât zona de meniu pentru cultură; dar nu uita să şi mănânci felul de mâncare comandat.
5. Gândeşte critic
Înţelege ce este prejudecata confirmării, şi de fiecare dată reflectează asupra sursei articolelor pe care le citești. Cine a scris acele rânduri, care este agenda lor? Ce vând ei? Citează ei propriile surse? Este un articol al unui jurnalist sau scriitor profesionist sau al unui visător sau vânzător de mai cine ştie ce pe net? Pentru a căuta în profunzime, obişnuieşte-te să îţi formezi această deprindere de gândire critică.
6. Meditează
Sună poate ciudat, dar nu există modalitate mai bună pentru a învăţa cum să discerni între informaţiile sterile și cele cu miez, decât meditaţia, deoarece învăţând cum să îţi controlezi propriile gânduri, atunci când te confrunţi cu „zgomot din afară” (informaţii de diferite substanţe) va fi mult mai uşor.
Citiți și:
Știrile – mai ales cele rele – dăunează grav sănătății tale! Vei fi mai fericit renunțând să le urmărești în totalitate
Manipularea mediatică (I)
Sensul războiului împotriva ştirilor false: nu filtrarea critică a ştirilor, ci monopolul asupra viziunii «corecte» despre lume (I)
yogaesoteric
23 iulie 2018
Also available in: English