8 aspecte foarte interesante despre fericire

 

Te-ai întrebat vreodată ce te face cu adevărat fericit? Contul bancar? O stare bună de sănătate? O măsură mai mică la haine? Succesul copilului tău? Mulţi oameni cred că au nevoie de anumite obiecte pentru a fi fericiţi şi că fericirea va veni atunci când îşi vor atinge obiectivele propuse. Poetul francez Guillaume Apollinaire spunea: „Din când în când este bine să ne oprim din căutarea fericirii şi să fim fericiţi”. Poate că ar fi bine să iei şi tu o pauză şi să reflectezi asupra observaţiilor de mai jos. S-ar putea să-ţi schimbe modul de percepţie asupra fericirii!

1. Temperatura influenţează fericirea

Oamenii au tendinţa să asocieze fericirea cu zilele fierbinţi de vară, petrecute la malul mării. Cel mai probabil, această asociere este moştenită din copilărie, când vara însemna vacanţă şi distracţie pe toată linia. Oamenii de ştiinţă susţin că nu vremea caldă e cea care te face fericit. Din contră, temperatura ideală pentru fericire este 13,8 grade Celsius. Să ne bucurăm de toamnă!

2. Efortul egotic de a găsi fericirea te face mai puţin fericit

Paradoxal, cu cât încerci mai mult să fii fericit, cu atât vei deveni mai trist. Un studiu recent avansează ideea că valorificarea fericirii este un demers lipsit de… valoare! Şi asta pentru că oamenii care se străduiesc să-şi evalueze fericirea, ajung de cele mai multe ori să fie dezamăgiţi.

Şi atunci, care este soluţia? Răspunsul s-ar putea să te surprindă. Atunci când te preocupi de fericirea altora, ajungi să devii tu însuţi fericit. Studiile psihologice moderne şi însuşi Dalai Lama susţin că persoanele care se implică în activităţi de voluntariat în mod regulat sau care îşi ajută semenii într-un mod sau altul sunt mult mai împăcaţi cu sine şi ating un grad de satisfacţie mai mare în viaţă.

3. Bătrânii sunt mai fericiţi

Un alt studiu recent arată că un om devine mai fericit după vârsta de 50 de ani. Cercetătorii nu au reuşit să-şi explice exact cauza acestui fenomen. Unii susţin că vârstnicii ar avea parte de mai puţin stres şi motive de îngrijorare decât tinerii de 20-30 de ani. Alţii afirmă că bătrâneţea aduce înţelepciune şi, automat, fericire.

4. Fericirea e contagioasă datorită procesului de rezonanță ocultă pe care îl declanșează jur împrejur

Poţi răspândi tu însuţi fericirea sau o poţi lua de la oamenii din jurul tău. Cercetătorii au constatat că fericirea proprie este oarecum dependentă de fericirea anturajului. Dacă un prieten de-al tău este fericit, şi fericirea ta creşte cu 15%. Nefericirea este şi ea contagioasă, însă la un nivel mai redus. Şi asta pentru că suntem cu toţii interconectaţi. Alege compania oamenilor fericiţi dacă vrei să ai parte de mai multă fericire.

5. Banii pot cumpăra fericirea

Într-o anumită măsură, ce-i drept. Specialiştii de la Universitatea din Michigan din Statele Unite au constatat că nivelul fericirii provenit dintr-un venit mai mare nu are limite. Totodată, concluziile americanilor se opun studiilor anterioare, care susţineau că reprezentanţii clasei de mijloc, odată ce reuşesc să avanseze pe scara ierarhică şi ajung să câştige mai mulţi bani, nu devin mai fericiţi.

De aici rezultă două întrebări cheie: oamenii fericiţi produc mai mulţi bani? Sau banii sunt cei care îi fac pe oameni mai fericiţi? Un fapt este cert: persoanele cu o dispoziţie bună şi o atitudine pozitivă şi plăcută au mai multe şanse de succes şi avansare profesională decât cele care gândesc într-un mod nefast. În orice caz, este greu să-ţi imaginezi că cineva poate fi trist pe un iaht personal.

6. Zâmbetele sincere au darul de a te face mai fericit

Când te afli într-o pasă proastă, este destul de enervant să-i auzi pe ceilalţi spunându-ţi să zâmbeşti. Şi totuşi, ştiu ei ce ştiu. Studiile de specialitate au arătat că zâmbetele, chiar şi atunci când sunt forţate, îţi îmbunătăţesc starea de spirit şi te fac să te simţi mai fericit.

Psihologii susţin faptul că emoţiile pot fi reglementate prin expresii faciale. Ei au remarcat, de-a lungul mai multor ani de cercetare, că oamenii care au mimat expresii de frică sau teroare au experimentat o creştere a frecvenţei cardiace şi a temperaturii pielii. Pe de altă parte, persoanele care au afişat expresii faciale stenice, armonioase, au beneficiat de o transformare în bine a stării de spirit. De asemenea, vizionarea propriei reflexii în oglindă a avut un impact şi mai mare asupra stării emoţionale. Concluzia: dacă îţi doreşti să te simţi mai fericit, nu este necesar decât să îţi zâmbeşti în oglindă.

7. Momentele de nostalgie elevată, sublimă îţi îmbunătăţesc starea de spirit

Vizionarea unei reluări a spectacolului sau filmului preferat, reascultarea unui cântec din tinereţe sau privitul fotografiilor vechi, toate aceste acţiuni au un impact benefic asupra stării de spirit şi a bunăstării. Dacă te simţi singur, încearcă să revezi un film sau un serial care ţi-a plăcut în studenţie sau să savurezi o mâncare care îţi reaminteşte de perioadele frumoase ale copilăriei sau adolescenţei.

8. Marile evenimente nu contează chiar atât de mult pe cât crezi

Mulţi oameni depun eforturi mari pentru a-şi îndeplini cele mai arzătoare dorinţe sau petrec timp îndelungat în aşteptarea unor evenimente importante, dar se dovedeşte că fericirea provenită din cumpărarea unei case sau câştigarea la loterie, de exemplu, este temporară. Un studiu interesant a comparat nivelul de fericire resimţit de două categorii de persoane situate, aparent, la extreme: câştigătorii la loterie şi persoanele care au devenit paralizate în urma unor accidente. Evident, au existat diferenţe importante la începutul studiului, însă, un an mai târziu, s-a dovedit că paraplegicii erau la fel de fericiţi ca şi cei care câştigaseră la loterie.

Prin urmare, dacă tu crezi că vei fi mai fericită slăbind 10 kg sau când copilul tău va veni acasă cu nota 10 la teza la matematică, trebuie să fii conştientă că este vorba de o fericire temporară. Cel mai important este să te simţi bine în propria piele şi să fii recunoscător pentru ceea ce ai.

„Fericirea nu este ceva gata făcut, ea vine din faptele tale”, ne învață Dalai Lama.


Citiți și:

Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA 

Călătorie spre fericire – Ce este fericirea? 

 

yogaesoteric
1 noiembrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More