80% dintre americani, expuși la o substanță chimică găsită în cerealele pe bază de ovăz. Poate cauza scăderea fertilității, perturbarea dezvoltării fătului și pubertate întârziată

Patru din cinci americani sunt expuși la o substanță chimică puțin cunoscută, care se găsește în alimentele populare pe bază de ovăz din SUA – printre care mărcile Cheerios și Quaker Oats – substanță care poate cauza scăderea fertilității, perturbarea dezvoltării fătului și pubertate întârziată, relatează New York Post.

Environmental Working Group (EWG) a publicat un studiu în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, care a constatat că 80% dintre americani au fost testați pozitiv pentru un aditiv dăunător denumit chlormequat.

Potrivit EWG, „substanța chimică agricolă extrem de toxică” poate fi utilizată la nivel federal pentru ovăz și alte cereale importate în SUA.

Aplicată culturilor de ovăz și cereale, clormequatul modifică creșterea unei plante, împiedicând-o să se aplece și astfel „ușurează recoltarea”, conform EWG.

Ceea ce este foarte îngrijorător, am detectat substanța chimică în 92% dintre alimentele pe bază de ovăz cumpărate în mai 2023, inclusiv Quaker Oats și Cheerios”, a menționat organizația nonprofit într-un raport publicat ce însoțește descoperirile grupului.

General Mills, care produce Cheerios, și PepsiCo, care produce Quaker Oats, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Deosebit de îngrijorător este și faptul că, după testarea prezenței clormequatului în urina colectată de la 96 de persoane între 2017 și 2023, testele EWG „au descoperit nivele mai mari și mai frecvente de clormequat în probele din 2023, ceea ce sugerează că expunerea consumatorilor la clormequat ar putea fi în creștere”.

Pentru referință, clormequat a fost detectat în 2017 la 69% dintre participanții la studiu.

Procentul a crescut, până la 74% între 2018 și 2022, și până la 90% în 2023.

Întrucât clormequatul se elimină de obicei din organism în 24 de ore, un procent atât de mare de teste pozitive indică faptul că americanii sunt expuși în mod regulat la substanța chimică, conform raportului EWG citat anterior de Daily Mail.

Deși cercetările despre clormequat sunt în desfășurare, potrivit EWG, studiile au arătat efectele sale potențiale asupra animalelor, ceea ce „ridică semne de întrebare dacă ar putea dăuna și oamenilor”.

În studiile pe animale, clormequatul a deteriorat sistemele de reproducere și a perturbat creșterea fetală la animale în ce privește „dezvoltarea capului și a oaselor și procesele metabolice cheie”.

De asemenea, EWG a testat încă 20 de alimente pe bază de ovăz pentru clormequat, plus șapte produse organice, 13 non-organice și nouă produse pe bază de grâu.

Nivele detectabile ale substanței chimice au fost găsite în 92% dintre alimentele non-ecologice pe bază de ovăz, în timp ce doar două mostre de alimente pe bază de grâu – ambele fiind pâine – au prezentat nivele scăzute de clormequat.

Doar una dintre cele șapte probe organice a avut un nivel, scăzut, de clormequat.

Grupul activist a declarat că va continua să studieze substanța clormequat și efectele sale nocive și a cerut răspunsuri din partea Guvernului federal, întrebând inclusiv dacă Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu ar fi necesar să dispună ca alimentele din SUA să fie testate pentru clormequat.

Totuși, a mai menționat EWG, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, sub administrația președintelui Biden, a propus să se permită prima utilizare a clormequat pe orz, ovăz, și grâu cultivate în SUA.

EWG a declarat că se opune deciziei „periculoase” din aprilie 2023 – care a venit ca răspuns la o solicitare a producătorului de clormequat Taminco.

Recomandarea EWG pentru cumpărători este să cumpere produse organice din ovăz, deoarece acest ovăz este cultivat fără utilizarea pesticidelor toxice, cum sunt clormequat și glifosat”, a declarat pentru The Post Olga Naidenko, vicepreședintele EWG pentru investigații științifice.

Citiți și:
Glifosat (erbicid cancerigen Monsanto) descoperit în vinurile și berile populare
Lovitură fără precedent pentru un gigant pharma din Europa, obligat să plătească despăgubiri de 2,25 miliarde de dolari, cea mai mare sumă de până acum

 

yogaesoteric
3 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More