Glifosat (erbicid cancerigen Monsanto) descoperit în vinurile și berile populare

 

Urme de glifosat, ingredientul activ din erbicidul Roundup produs de Bayer se găsesc în vin și bere, potrivit unui nou raport al Fondului Public de Educație al Statelor Unite ale Americii (USPIRG).

În general, podgoriile folosesc Roundup, erbicid dezvoltat de compania americană Monsanto, înainte ca aceasta să fie achiziţionată de Bayer AG din Germania.

USPIRG a testat 20 de produse ‒ cinci sortimente de vinuri și 15 de beri – și a găsit urme ale erbicidului cancerigen în 19 dintre ele. Vinurile testate au inclus Beringer, Barefoot și Sutter Home, iar berea a inclus Budweiser, Coors, Miller Lite, Sam Adams, Samuel Smith Organic și New Belgium.

Cele mai ridicate niveluri de glifosat au fost găsite în vinul Sutter Home St. Helena, din California (5,99 dolari sticla), care conținea 51 părți per miliard, potrivit raportului.

Vinuri și beri organice au conținut substanța chimică

Beringer Founders’ Estate Moscato (5.99 dolari) a conținut 42,6 ppm (părți per miliard), și Barefoot Cabernet Sauvignon (5,99 dolari) a conținut 36,3 ppm. Glifosat cu niveluri de peste 25 ppm s-au găsit în mărcile tradiționale de bere, inclusiv Coors (5,79 USD per șase bucăți), Berea Tsingtao (7,89 USD per șase bucăți) produsă de cea de-a doua fabrică de bere din China, și Miller Lite (8,99 USD per șase bucăți).

În timp ce glifosatul nu este permis în agricultura ecologică, mai multe produse ecologice au fost contaminate, potrivit raportului, inclusiv cidrul Samuel Smith Organic Cider (14,99 dolari), care avea 3,5 ppm, vinul Inkarri Estate organic (12,98 USD), care conținea 5,2 ppm, și vinul Frey Organic White natural (9,99 USD), care conținea 4,8 ppm.

Un brand de bere organică, Peak Organic IPA (10,99 dolari per șase bucăți), nu conține niciun nivel detectabil de glifosat, potrivit raportului.

Trei dintre companiile ale căror băuturi au fost testate au răspuns la chestionarul formulat de MarketWatch. Marca de vinuri Beringer a recunoscut că este posibil ca erbicidele să apară în „cantități mici” în vinul său. „Glifosatul este un erbicid aprobat, utilizat pe scară largă de către fermierii din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Beringer, Jim Caudill. „Cantitățile minuscule de glifosat care pot fi prezente în vin prin utilizarea acestuia împotriva buruienilor viței de vie, se încadrează în nivelul de siguranță pe care l-a stabilit Agenția pentru Protecția Mediului din SUA” – US EPA.

Un purtător de cuvânt al companiei Inkarri a declarat că fabrica lor de vinuri a încetat să mai folosească glifosat din 2012, când a trecut la metodele de agricultură ecologică. Dar studiile arată că substanța chimică poate persista în sol peste 20 de ani, a declarat Juan Pelizzatti, membru asociat al conducerii Natural Merchants, producătorul companiei Inkarri. „Nu folosim glifosat la niciuna dintre podgoriile noastre și susținem cu fermitate interzicerea globală a glifosatului, deoarece înțelegem că provoacă o contaminare sistemică foarte dificil de controlat, punând în pericol libertatea de alegere și sănătatea comunității globale”, a spus Pelizzatti.

Un purtător de cuvânt al Institutului Berii (the Beer Institute), o asociație națională de comerț, a declarat pentru MarketWatch: „Membrii noștri lucrează cu fermieri care se străduiesc să-și crească culturile în mod durabil și sigur… Rezultatele celor mai recente teste federale au arătat că folosirea glifosat-ului de către agricultori se situează mult sub limitele federale. După cum se spune și în raport, nivelurile de glifosat la care se face referire sunt sub nivelurile de risc admise ale EPA pentru băuturi”.

William Reeves, toxicolog pentru Bayer a spus într-o declarație că glifosatul nu provoacă cancer. (Monsanto a fost achiziționată de Bayer în 2018.) „Pretențiile cu privire la faptul că glifosatul poate dăuna bacteriilor intestinale și poate stimula creșterea celulelor canceroase la sân, sunt de asemenea, false”, a spus el. „Aceste revendicări au fost evaluate în timpul examinărilor privind siguranța folosirii lui în SUA și Europa, și s-au dovedit a fi nesusținute de date fiabile.” El a citat studii care vorbesc despre siguranța glifosatului și despre informațiile proprii ale Bayer despre utilizarea produsului chimic.

El a adăugat: „Agenția pentru Protecția Mediului din SUA stabilește limitele de expunere zilnică la cel puțin 100 de ori sub nivelurile de siguranță. Nivelurile găsite în alimente nu se apropie de nivelul de îngrijorare. Nimic din rezultatele cifrelor publicate de USPIRG nu demonstrează o îngrijorare privind siguranța asociată produselor testate. Toate nivelurile raportate sunt cu mult sub limitele EPA stabilite pentru a proteja sănătatea umană.”

Glifosatul este permis în alimente și băuturi

O anumită cantitate de glifosat este permisă în alimente și băuturi conform legislației din domeniul mediului din SUA, și niciuna dintre berile și vinurile testate de USPIRG nu conținea mai mult decât această valoare. Dar asta nu înseamnă că sunt în mod necesar complet sigure pentru consumul uman, a remarcat USPIRG.

În timp ce aceste niveluri de glifosat sunt sub cele stabilite de EPA ca fiind limitele de risc acceptate pentru băuturi, este posibil ca şi nivelurile scăzute de glifosat să fie problematice, potrivit studiului. De exemplu, într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că o parte dintr-un trilion de glifosat are potențialul de a stimula creșterea celulelor cancerului de sân și de a perturba sistemul endocrin.

Dar potrivit unui alt expert, un iubitor de vin ar fi necesar să bea mult vin pentru ca erbicidul să-i afecteze sănătatea. Un adult ar fi necesar să bea 2.500 de pahare de vin pe zi, care să conțină cel mai mare nivel de glifosat măsurat, timp de 70 de ani, doar pentru a atinge nivelul preliminar de preocupare pentru sănătate stabilit de EPA, susţine Carl Winter, profesor de toxicologie alimentară la Universitatea din California Davis, citat pe blogul Institutului de vinuri, un grup de susținere al industriei vinului.

Citiți și:

Mușamalizarea evidentă de la Monsanto: Roundup – glifosat și cancerul

Parlamentul UE a cerut reaprobarea folosirii erbicidului Glifosat, cu toate că se știe că este cancerigen!

Germania va interzice folosirea erbicidului glifosat, care cauzează cancer

 

yogaesoteric
15 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More