97% din produsele cu brânză conțin substanțe chimice utilizate în materiale plastice, cauciuc, ambalaje, adezivi și cerneluri tipografice

 

Ftalații sunt peste tot. Aceștia pot fi găsiți în recipientele pentru produse alimentare din plastic, în ambalaje, cerneluri tipografice, produse de uz casnic, produse alimentare ambalate și produse de îngrijire personală. Ftalații acționează ca agenți de legare și fac materialele plastice mai moi și mai flexibile.

Există deja numeroase studii ale impactului periculos al ftalaților asupra sănătății noastre. Expunerea la ftalaţi este atât de mare încât utilizarea lor pe scară largă a devenit o preocupare serioasă pentru sănătatea publică. În 2014, industria chimică globală a produs aceste substanţe chimice în valoare de 12 miliarde de lire sterline.

Deși ftalații nu sunt adăugați în mod intenționat în alimente, ei pot migra în produse alimentare în timpul procesării, ambalării și preparării. Niveluri mai ridicate de ftalați tind să fie găsite în alimente foarte prelucrate sau grase (mezeluri, brânzeturi – mai ales brânza topită, care este o bombă chimică).

Deși Europa a interzis utilizarea majorității ftalaților în materialele plastice care vin în contact cu alimentele grase, inclusiv produsele lactate, aceste substanțe chimice încă se scurg în produsele alimentare zilnic în Statele Unite. Pe baza datelor și politicilor învechite privind siguranța, Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) încă permite folosirea DEHP și a altor 27 de ftalați în materialele care intră în contact cu alimentele. În anul 2016, Kraft a fost nevoit să retragă de pe piață peste 6 milioane de cutii de macaroane și brânzeturi vândute în Statele Unite, Puerto Rico și în unele țări din Caraibe și America de Sud (Canada nu era în zona de pericol).

Chimicale toxice găsite în aproape fiecare produs de brânză testat

Într-un raport asupra nivelurilor de ftalați din pudra de brânză şi din macaroane cu brânză, publicat de Coaliția pentru Procesarea și Ambalarea Sigură a Alimentelor, cercetătorii au detectat ftalații în aproape fiecare produs testat. Din cele 30 de produse analizate, 29 au fost depistate ca având ftalați. Coaliția intenţionează să testeze mai multe alimente, după ce a recunoscut că produsele lactate sunt cea mai mare sursă de expunere alimentară față de ftalatul DEHP.

Pentru acest studiu, 30 de produse conţinând diferite brânzeturi, achiziționate din magazinele de vânzare cu amănuntul din Statele Unite, au fost expediate în ambalaje originale la un laborator independent din Belgia, Institutul Flamand de Cercetări Tehnologice (VITO). Laboratorul a analizat probele pentru prezența a 13 orto-ftalați. În concluzie, au raportat o concentrație medie totală de ftalați în macaroanele cu brânză care a fost de peste patru ori mai mare decât ftalații găsiți în brânza naturală, neprelucrată. Felurile de brânză prelucrate au avut de aproape trei ori mai mult ftalați decât brânza naturală.

Aceste rezultate arată că alimentele sunt mai susceptibile de a înmagazina aceste substanțe chimice în timpul etapelor de procesare și ambalare. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, Coaliția pentru Pregătirea și Ambalarea Alimentară în Sigurantă a constatat că ar fi necesar să fie luate măsuri pentru a elimina ftalații din orice produs alimentar.

Deoarece brânza Kraft este cea mai mare marcă de brânzeturi din America, Coaliția a înființat o campanie, #KLEANUPKRAFT, pentru a cere companiei Kraft să elimine substanțele chimice toxice care perturbă echilibrul hormonal.

Au fost găsiți ftalați în opt din cele nouă produse de brânză Kraft testate, inclusiv în macaroanele și brânzeturile sale iconice. Pentru a vă proteja familia, rămâneţi departe de alimentele procesate și ambalate, optați pentru mese făcute în întregime cu legume și fructe cultivate organic.

Pericolul ftalaților

Odată consumați, ftalații călătoresc prin sânge şi ajung la organele interne. Aceste substanțe chimice pot trece cu ușurință prin placentă, expunând fătul la acţiunea lor nocivă încă din perioada intrauterină. Ftalații, de asemenea, se găsesc în laptele matern. Femeile gravide și copiii sunt în special în pericol.

Aceste substanțele chimice produc diabet, boli de inimă și osteoporoză la femei, afectează echilibrul hormonal şi glandele endocrine. În plus, ftalații pot afecta creierul unui copil și pot interfera cu dezvoltarea sexuală, provocând scăderea producției de testosteron la băieți și dezvoltarea sânilor la fete de la vârsta de doi ani.

Cercetătorii au asociat expunerea prenatală la ftalați cu afectarea dezvoltării neurologice la copii, scăderea IQ-ului, probleme de învățare și memorie și comportamentul antisocial.

În anul 2008, Congresul a interzis utilizarea DEHP – o substanță care afectează dezvoltarea testiculelor și producerea de spermă normală la tineri – în jucării și produsele pentru îngrijirea copiilor.

În anul 2017, Comisia pentru siguranța produselor pentru consum (CPSC) a interzis utilizarea altor cinci ftalați în jucării și în produse de îngrijire pentru copii. Un raport publicat la sfârșitul anului 2015 a arătat că mai mult de 81% din cele 164 de produse din magazin testate conțineau cel puțin o substanță chimică toxică. Totul, de la jucării la bijuterii, la produsele de îngrijire personală conțineau substanțe chimice cancerigene sau periculoase pentru sănătate.

În lumina acestor date, este indicat ca părinţii să elimine din dieta copiilor fastfood-urile, precum McDonald, şi să urmărească introducerea unei alimentaţii sănătoase pentru întreaga familie.

Citiţi şi:

Poluarea are efecte negative asupra masculinităţii 
Produsele cosmetice uzuale conţin substanţe extrem de toxice

 

yogaesoteric
13 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More