După Germania, și Olanda cere Europei «să-și ia destinul în propriile mâini»
Ministrul de externe olandez Bert Koenders a cerut țărilor europene „să-și ia destinul în propriile mâini”, în consonanță cu apelul lansat recent de cancelarul german Angela Merkel, și a avertizat cu privire la „nesiguranța cu care se confruntă lumea” odată cu sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, informează EFE, conform Agerpres.
„Sunt complet de acord cu ceea ce a spus Merkel: trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini!”, a spus Koenders, în declarații făcute presei.
Șeful diplomației olandeze a subliniat că „lumea nu mai este sigură” și și-a avertizat partenerii europeni că nu trebuie „să se mai bizuie pe nimeni pentru a rezolva lucrurile”.
Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția la sfârșitul lunii mai a.c. că „vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat” și le-a cerut colegilor europeni să-și ia destinul în propriile mâini.
„Acest președinte (Donald Trump – n.r.) are un stil aparte. Destul de brutal, foarte direct și uneori nu este deloc serios”, s-a plâns Koenders. Ministrul de externe olandez s-a referit în mod special la comerț, la problemele legate de mediul înconjurător și cele referitoare „la ființele omenești” ca principale puncte de fricțiune cu politicile lui Trump.
Koenders a insistat că nu este vorba de a „întoarce spatele” SUA, ci „să se investească în această relație” și să se țină cont de faptul că „Europa trebuie să dea un impuls, într-o formă sau alta”, politicii internaționale. El a adăugat că a trăi în Europa înseamnă a fi conștient că există „un cerc de instabilitate în jurul nostru care implică faptul că trebuie să continuăm să cooperăm în cadrul NATO”.
„Acest lucru trebuie să se facă pornind de la valorile noastre, axându-ne pe interesele noastre. Europa vrea să investească în relația transatlantică, însă americanii trebuie să mențină dialogul cu noi”, a mai declarat șeful diplomației olandeze.
Citiţi şi:
Euroscepticismul este în creștere în UE, în special în Franța, Germania și Spania, unde circa jumătate din populație nu mai vrea să rămână în Uniune
Uniunea Europeană – federalizare sau fragmentare?
yogaesoteric
19 iunie 2017