Capitolul I
În memoriul de fata semnalam abuzurile si incalcarile drepturilor omului la care MISA ca asociatie, membrii sai fondatori si practicantii yoga din cadrul cursurilor organizate de M.I.S.A. au fost supusi de catre autoritatile romane cu ocazia descinderilor efectuate in perioada 18 – 22 martie 2004 in Bucuresti si alte localitati din tara.
Numai in data de 19 martie 2004 aproximativ 300 de procurori, politisti si jandarmi au descins in 16 locatii, proprietati private ale unor practicanti yoga in cadrul cursurilor organizate de M.I.S.A. In toate aceste locatii au fost efectuate perchezitii agresive insotite de abuzuri si ilegalitati, in urma carora au fost confiscate: carti, casete video si audio, cd-uri, sume de bani si bijuterii personale, fotografii si acte personale, toata aparatura electronica (de la telefoane mobile personale la computere) etc.
Un numar de 78 de persoane au fost retinute si obligate sa dea declaratii in conditii de brutalitate extrema, presiune psihica si intimidare. Nici una dintre cele 78 de persoane nu a opus rezistenta si nu a manifestat violenta fizica sau verbala impotriva organelor de ordine.
Intreaga actiune a fost organizata si condusa de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si aprobata de Presedintele Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti, doamna judecator Lia Savonea.
In ciuda acestei desfasurari impresionante de forte, in urma perchezitiilor si a cercetarilor intreprinse pana in prezent nu au fost formulate nici un fel de acuzatii la adresa vreuna dintre persoanele retinute si nu a fost emis nici un mandat de arestare.
Asa cum reiese si din setul de declaratii prezentate in cele ce urmeaza (capitolul II), actiunea autoritatilor romane reprezinta o incalcare flagranta a legilor in vigoare – Constitutia Romaniei, Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Au fost incalcate de asemenea drepturile si libertatile fundamentale ale omului, aparate atat de legile romanesti, cat si de toate organismele si tratatele internationale la care Romania a aderat.
Astfel au fost incalcate:
dreptul oricarui cetatean la aparare, respectiv posibilitatea acestuia de a fi asistat de un avocat, in orice faza a cercetarii penale, prevazut de art. 6 Cod Procedura penala;
dreptul cetatenilor de a beneficia de respectarea stricta a legii in cazul efectuarii de catre organele de ancheta atat a perchezitiei domiciliare, cat si a perchezitiei corporale – prevazut de art. 100 – 110 Cod Procedura penala;
dreptul cetatenilor straini de a beneficia de asistenta unui interpret, prevazut art. 128 Cod Procedura penala;
dreptul la propria imagine, prevazut de art.12 din Decizia C.N.A. nr.80/2002 privind protectia demnitatii umane;
dreptul la propria imagine si corecta infomare a opiniei publice, obligatie prevazuta în art.3 alin.2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului si în art.2 din Decizia C.N.A. nr.274/2003 privind asigurarea informarii corecte a opiniei publice.
Totodata, prin imaginile inregistrate de organele de Politie cu ocazia descinderilor mentionate mai sus si difuzate ulterior de posturile de televiziune din Romania, au fost incalcate urmatoarele drepturi:
dreptul la propria imagine;
dreptul la prezumtia de nevinovatie;
probarea afirmatiilor acuzatoare sau indicarea cel putin a probelor care le sustin;
corecta infomare a opiniei publice;
principiul favorizarii liberei formari a opiniei;
principiul asigurarii impartialitatii si echilibrului, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opozitie.
Avand in vedere cele prezentate, consideram ca suntem indreptatiti sa ne simtim amenintati, atat ca asociatie, ca membri ai M.I.S.A sau practicanti yoga in cadrul cursurilor organizate de M.I.S.A., cat si ca simpli cetateni.
Prin urmare, solicitam organismelor internationale protectie si sprijin pentru recunoasterea drepturilor fundamentale ale persoanei, reglementate de toate acordurile internationale semnate de Romania.