Pfizer și Qatar atacă democrația

Procurorul șef Laura Codruța Kovesi probabil a fost extrem de supărată. În lipsa informațiilor furnizate cu promptitudine de generalul Coldea, a fost nevoită să privească lung, de la fereastra biroului din Luxemburg, cum parchetul belgian culege laurii în cel mai răsunător caz de corupție de la Bruxelles. Bineînțeles, dacă exceptăm afacerea Ursula-Pfizer, în care rolul procurorului Kovesi pare a fi, mai degrabă, de a mușamaliza întreaga potlogărie.

Sigur, nu ar fi cazul să ne mai surprindă mai nimic în materie de corupție, după ce am aflat că prințul Charles, actualmente rege, a încasat o sponsorizare de un milion de lire de la frații lui Osama bin Laden. Bani la pungă, livrați cu sacoșa. Așa cum a primit și omul numărul 2 în Parlamentul European, fosta prezentatoare TV Eva Kaili, tot pe filieră arabă. Pare-se că nu a învățat nimic de la șefa Comisiei Europene. Cel mai probabil, Ursula von der Leyen a obținut comisioanele de la Pfizer în mod „legal”, prin intermediul soțului Heiko, angajat peste noapte la o companie Big Pharma.

Modus operandi” cu bani cash, la valiză, are un avantaj major în cazul corupătorilor: nu lasă urme în conturile bancare! Dacă operațiunea are loc discret, fără flagrant delict, pentru anchetatori devine ulterior destul de greu să probeze vinovăția uneia dintre părți, în cazul nostru, autoritățile din Qatar. O recunoaștere sinceră din partea Evei Kaili ar simplifica dosarul și i-ar aduce, probabil, o pedeapsă mult mai ușoară.

Ceea ce frapează în cazul de față este reacția autorităților de la Bruxelles. Ipocrizia ieșită din comun. Rând pe rând, înalții funcționari se declară „foarte îngrijorați”, „revoltați și întristați”, „furioși”, respectiv „extrem de preocupați”.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a pus punctul pe i: „Duşmanii democraţiei, pentru care însăşi existenţa acestui Parlament este o ameninţare, nu se vor opri de la nimic. Aceşti actori maligni, legaţi de ţări terţe autocratice, sunt suspectaţi că au înarmat organizaţii neguvernamentale, sindicate, persoane fizice, asistenţi şi membri ai Parlamentului European, într-un efort de a ne submina procesele democratice. Planurile lor rău intenţionate au eşuat.”

Desigur, o simplă coincidență faptul că „dușmanii democrației” sunt autocrații din Qatar, care pe deasupra nu agrează deloc propaganda LGBT. Dacă șpaga ar fi fost dată de reprezentanții Occidentului superior moral, altfel am fi discutat astăzi. Cel mai probabil, nu am fi discutat deloc, întrucât nu s-ar fi aflat absolut nimic. Sau dacă ar fi transpirat ceva, procurorii belgieni ar fi închis imediat ochii. După modelul prietenilor democrației liberale, domnii potlogari de la Pfizer.

Pe bună dreptate, Viktor Orban i-a ironizat pe cavalerii luptei anti-corupție de la Bruxelles. Ca să poți pretinde cu tărie un comportament corect, etic, fără pată din partea unor țări de mâna a doua ca Ungaria sau România, este necesar să fii tu însuți un adevărat model de bune practici. Este ca și cum Nuțu Cămătaru i-ar ține lecții de etică profesională lui Mugur Isărescu. Sau invers. Am văzut cum am fost tratați de prietenii noștri austrieci, spre exemplu. De către Austria ‒ farul democrației europene! Și atunci, de ce ne mirăm, de ce ne indignăm și suntem vexați când „autocrații” din Qatar atacă stâlpii democrației de la Bruxelles?

Nu cumva autocrații din Qatar au luat exemplu de la Pfizer? Nu cumva au văzut că se poate să dai și să primești comisioane de milioane de dolari fără să fii pedepsit?

Ce-i drept, șeicii ar fi putut să-i transfere prin bancă. Ar fi evitat astfel ca Parlamentul European să arate ca sediul central al traficanților de vaccinuri, arme și gaze lichefiate la suprapreț.

Citiți și:
Dan Diaconu: Ceea ce nu ştiţi despre cazul Kaili
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, investigată pentru legături personale cu firma Pfizer și contractul de 1,8 miliarde de doze de „vaccin”

 

yogaesoteric
1 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More