NATO vrea să facă modificări la scutul de la Deveselu
Secretarul general al NATO a atras atenţia într-un interviu pentru AFP la sediul Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, împotriva unei intervenţii militare în Coreea de Nord, care va avea „consecinţe devastatoare”. Jens Stoltenberg a anunţat că Organizaţia are în vedere modificări ale sistemului antirachetă, operaţional în parte de la baza de la Deveselu, în România, relatează News.ro.
Creşterea razei de acţiune şi a preciziei rachetelor nord-coreene testate recent îndeamnă cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aibă în vedere modificări ale sistemului său antirachetă, operaţional în parte de la Deveselu, a declarat Stoltenberg.
„Experţii noştri lucrează la tehnologie, la modul cum să îmbunătăţească sistemele noastre”, a declarat secretarul general al NATO, fără să ofere detalii în acest sens.
„Folosirea forţei militare va avea consecinţe devastatoare. Eu cred că nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru”, a declarat Stoltenberg, răspunzând unei întrebări despre retorica războinică folosită de Donald Trump în criza nord-coreeană.
„Statele Unite au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă, în acelaşi timp, sunt întru totul convins să nimeni nu vrea o soluţie militară”, a adăugat el.
Preşedintele american a reacţionat cu virulenţă faţă de o serie de teste de rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi faţă de un test nuclear efectuat de Phenian, catalogându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong-un drept un „nebun cu arme nucleare” şi ameninţând cu „focul şi furia”.
În acest context, şeful NATO a făcut o vizită la sfârşitul lui octombrie 2017 în Japonia şi Coreea de Sud, unde a mers să le dea asigurări cu privire la susţinerea occidentalilor în această criză.
„Este necesară o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să se continue să se utilizeze mijloacele politice şi diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac ei acum este periculos şi o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial. Să ne mulţumim să privim ceea ce face Coreea de Nord nu este acceptabil deloc”, a subliniat Stoltenberg.
Cu toate acestea, NATO „nu plănuieşte o prezenţă militară în această parte a lumii”, a spus secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg
Stoltenberg a făcut aceste declaraţii după ce Phenianul a ameninţat cu un atac asupra Insulei Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, cu o „salvă de rachete”, ca răspuns la exerciţii ale aviaţiei americane în spaţiul aerian al Peninsulei Coreea.
Guvernul lui Kim Jong-un a avertizat că un exerciţiu comun al Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud i-a „întărit hotărârea ca Statele Unite să fie înăbuşite cu foc”. Într-un comunicat publicat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, Phenianul apreciază că aceste exerciţii militare le „permit să ne apropiem mâna de trăgaci” în cadrul unor contramăsuri.
Trump a discutat cu echipa sa de consilieri în domeniul securităţii despre „o serie de opţiuni” în cadrul unui răspuns faţă de testele balistice şi nucleare efectuate în ultima perioadă de Phenian. Anterior, Trump a scris pe Twitter că ani de negocieri cu Phenianul nu au dus nicăieri şi că „doar un lucru va funcţiona”.
În luna noiembrie, Trump a efectuat un turneu de 12 zile în Asia, în cadrul căruia a vizitat Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine, insistând asupra priorității de a accentua presiunea asupra ameninţării nucleare nord-coreene. Însă unii analiști au apreciat bilanţul acestui turneu ca fiind sărac. „Dacă veţi compara perioada de dinaintea şi cea de după turneul asiatic al lui Trump, veţi vedea că nimic nu s-a schimbat în mod real (asupra dosarului nord-coreean)”, a explicat pentru AFP Go Myong-Hyun de la Asan Institute, centru de reflecţie cu sediul la Seul.
Citiți și:
Adevărata problemă cu Coreea de Nord: armele nucleare ale Phenianului şi reţeaua nucleară internaţională secretă
Trump anunţă «opţiunea ce este inevitabilă» pentru Coreea de Nord. «Dacă o vom folosi, va fi însă o zi extrem de tristă»
yogaesoteric
8 ianuarie 2018