Beijingul îşi foloseşte banii pentru a influenţa Bruxelles-ul

 

Propunerile pentru a îngreuna eforturile investitorilor de a pătrunde cu forţa au fost moderate de eurocraţi, permiţând companiilor mari din est să cumpere firme şi companii europene în sectoare strategice, conform unui articol publicat de ziarul Express.

Franţa, Germania şi Italia sunt înclinate să restricţioneze preluările chineze de companii europene şi au fost panicate când apelul lor comun către Comisia Europeană „pentru examinarea unor modalităţi de verificare a investiţiilor din state din afara UE” s-a lovit de un zid.

Ele au dorit să ofere Comisiei puteri pentru a monitoriza şi potenţial bloca achiziţionarea de către investitori extra-comunitari a celor mai preţuite companii ale Europei – firme hi-tech precum producătorul german de roboţi industriali Kuka, care a fost cumpărat anul trecut de un producător chinez de maşini de spălat şi maşini de gătit orez.

Dar limbajul lor protecţionist nu a ajuns în concluziile finale ale unui summit desfăşurat în luna iunie 2017 şi a fost înlocuit cu un limbaj moderat ce aplaudă o iniţiativă existentă a Comisiei de a „analiza investiţiile provenite din ţările aflate în afara UE şi făcute în sectoare strategice”.

O coaliţie ad-hoc de ţări mai mici, care include şi susţinători tradiţionali ai comerţului liber precum Finlanda, Suedia şi Olanda, a fost învinuită pentru devierea propunerilor.

China a folosit întotdeauna dimensiunile pieţei sale ca un avantaj în negocierile cu Europa. Dar criticii politicilor chineze privind comerţul şi drepturile omului se tem că Beijingul a găsit acum o nouă modalitate de a ajunge la principala masă a Consiliului European unde se adună liderii naţionali pentru a lua decizii.Matthias Machnig

Matthias Machnig, secretar de stat german pentru probleme economice şi un susţinător vocal al aplicării de restricţii la nivelul UE asupra achiziţiilor chineze, a declarat pentru Politico: „Există câteva ţări care au profitat în ultimele câteva luni şi în ultimii câţiva ani de pe urma investiţiilor chineze directe. Şi acum, chinezii au aplicat presiune asupra acestor ţări”.

Said Abdu, membru al comitetului pentru afaceri şi comerţ în Parlamentul suedez din partea Partidului Liberal, a declarat că firmele şi companiile suedeze cu care a discutat au acceptat eforturile pentru analizarea investiţiilor.

Dar banii vorbesc – în special în unele ţări europene cu finanţe mai şubrede – şi potenţiala pierdere a investiţiilor chineze a devenit un risc prea mare.

În ultimul deceniu, UE a devenit o destinaţie de top pentru investitorii chinezi, care au cumpărat bănci, porturi, companii energetice şi producători hi-tech pe tot cuprinsul blocului, din Grecia până în Dublin.

Abdu a precizat că opoziţia suedezilor în Consiliul European „ar putea fi asociată cu faptul că doi producători auto majori ai Suediei – NEVS şi Volvo – sunt deţinuţi de investitori chinezi”.


Citiți și:

China fără cash – Prima ţară din lume care testează introducerea unei monede digitale la nivel naţional

Vor pierde Statele Unite supremaţia? China va deveni curând prima putere mondială

 

yogaesoteric
8 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More