Vladimir Putin a promulgat legea privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat – iar singurele excepţii fac cuvintele care nu au echivalent în rusă –, potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti, relatează News.ro.

EuroWeeklyNews anunţa, anterior cu o săptămână, că această lege a trecut prin Parlament şi aprecia că Moscova vrea ca, prin acest text, să protejeze limba şi cultura ruse, care ar fi „ameninţate” de prezenţa unor cuvinte străine.

Nota explicativă a proiectului legislativ „subliniază rolul unificator al limbii ruse ca limbă de stat a Federației Ruse într-un singur stat multinațional”, actul normativ specificând și extinzând domeniile în care utilizarea limbii ruse este obligatorie.

Legea introduce concepte ca „dicţionare normative”, gramatici şi cărţi de referinţă care urmează să stabilească norme ale limbii ruse ca limbă de stat.

Agenţiile de presă scriu că, în anumite domenii, folosirea limbii ruse ca limbă de stat este obligatorie. Între aceste sectoare, agenţia oficială rusă de presă Tass enumeră educaţia, presa, porţiuni ale culturii şi administraţiile.

Textele şi documentele urmează să fie publicate până la 1 ianuarie 2025, a declarat pentru agenţia RIA Novosti preşedinta Comisiei Culturii din Duma de Stat, Elena Iampolsakaia.

Urmează să fie editat un nou dicţionar, care să stabilească cuvintele străine care vor putea să fie folosite în continuare.

Problema limbii ruse este foarte importantă la Moscova.

În 2014, o lege ucraineană care retrăgea limbii ruse statutul de limbă oficială în anumite teritorii ucrainene, a contribuit la producerea unei fracturi cu Rusia, care a invadat ulterior Crimeea.

Citiți și:
Gata cu masca democrației în Ucraina! Românii, polonezii și evreii vor fi ucrainizați „fără milă”
Suveranitatea națională ca reper
Putin și noua Rusie

 

yogaesoteric
8 aprilie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More