Occidentul către Sudului Global: „nu puteți rămâne neutri” față de războiul din Ucraina, sunteți ori cu noi, ori împotriva noastră

Miniștrii de Externe ai Statelor Unite, Germaniei și Ucrainei au spus lumii că „nimeni nu poate rămâne neutru” față de războiul prin procură dintre NATO și Rusia, amintind de infama declarație a președintelui George W. Bush: „sunteți ori cu noi, ori împotriva noastră”.

Făcând aceasta, oficialii occidentali au criticat direct marea majoritate a țărilor lumii care se află în Sudul Global și care au păstrat o neutralitate strictă în privința războiului.

Secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba condamnă neutralitatea la Conferința de Securitate de la Munchen din 18 februarie 2023 (Sursa: BR24 via GER)

În cadrul unui eveniment comun la Conferința de Securitate de la Munchen, la 18 februarie, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat:

Neutralitatea nu poate fi o opțiune, pentru că astfel te situezi de partea agresorului.”

Baerbock a subliniat că „acesta este un apel pe care îl vom adresa din nou lumii, săptămâna viitoare: vă rugăm alegeți să fiți de partea păcii, alături de Ucraina, de partea dreptului internațional umanitar, iar în aceste vremuri asta înseamnă și livrarea de muniție pentru ca Ucraina să se poată apăra”.

Comentariile ministrului german de Externe au fost susținute de către secretarul de stat american Antony Blinken.

Așa cum a spus Annalena [Baerbock], nu există o poziție neutră… Nu există o poziție de echilibru”, a spus Blinken. „Chiar nu poți rămâne neutru”, a subliniat el.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a lăudat Occidentul pentru că „susține principiile și regulile”, lăsând să se înțeleagă că Sudul Global este barbar și lipsit de lege.

Vedem o unitate fără precedent a unei părți a lumii care susține principiile și regulile pe care se bazează această lume, însă vedem și alte părți ale lumii, unele care au o poziție de neutralitate, însemnând efectiv susținerea Rusiei”, a spus Kuleba cu dezgust.

Baerbock a precizat anterior că Occidentul duce un război împotriva Rusiei, declarând în ianuarie, la Consiliul Europei că „purtăm un război împotriva Rusiei”.

Tonul și contextul comentariilor făcute de înalții oficiali occidentali la Conferința de Securitate de la München din 18 februarie au arătat clar că aceștia sunt supărați pe Sudul Global pentru că refuză să se alăture războiului lor prin procură.

Ben Norton: Miniștrii de Externe ai SUA, Germaniei și Ucrainei au declarat lumii că «neutralitatea nu este o opțiune» în războiul prin procură al Occidentului împotriva Rusiei.

Aceștia au criticat implicit Sudul Global, care este neutru și care reprezintă peste 6 miliarde de oameni.”

Marea majoritate a populației lumii, localizată în Sudul Global, este neutră față de războiul proxy din Ucraina

Cu o zi înainte de această discuție de la Conferința de Securitate de la Munchen, postul de presă de stat francez France 24 a publicat un articol în care se plângea de faptul că: „în ultimul an, majoritatea țărilor din Sudul Global au adoptat o poziție studiată de neutralitate cu privire la războiul din Ucraina”.

Cu o voce profund arogantă, organul de presă de stat francez a afirmat cu dispreț că: „ceea ce unește acest grup divers [din Sudul Global] este căutarea unei ordini mondiale «multipolare» suprapuse față de «hegemonia unipolară» a Occidentului”. Articolul adăuga cu îngâmfare că acesta „se petrece să fie și punctul de discuție preferat al Rusiei”.

Acest subiect de discuție condescendent a fost un refren constant din partea guvernelor occidentale și a mass-mediei, criticând Sudul Global pentru că nu este de partea NATO.

Populația globală este de aproximativ 8 miliarde de oameni, iar peste 6 miliarde trăiesc în țări care au fost neutre față de războiul prin procură din Ucraina.

Printre acestea se numără unele dintre cele mai populate țări din lume, cum ar fi:

• China (1,41 miliarde de oameni)
• India (1,38 miliarde de oameni)
• Indonezia (276 milioane de oameni)
• Pakistan (236 milioane de oameni)
• Nigeria (219 milioane de oameni)
• Brazilia (216 milioane de oameni)
• Bangladesh (170 milioane de oameni)
• Mexic (129 milioane de oameni)
• Etiopia (105 milioane de oameni)
• Egipt (104 milioane de oameni)
• Vietnam (99 milioane de oameni)
• Turcia (85 milioane de oameni)
• Thailanda (67 milioane de oameni)
• Tanzania (62 milioane de oameni)
• Africa de Sud (61 milioane de oameni)
• Kenya (48 milioane de oameni)
• Argentina (46 milioane de oameni)
• Algeria (45 milioane de oameni)
• Sudan (45 milioane de oameni)
• Uganda (43 milioane de oameni)
• Irak (42 milioane de oameni)
• Maroc (37 milioane de oameni)
• Uzbekistan (36 milioane de oameni)
• Arabia Saudită (34 milioane de oameni)

După cum a relatat anterior Geopolitical Economy (Economia Geopolitică), doi foști diplomați americani au publicat în septembrie un articol în Newsweek în care recunoșteau că „aproape 90 la sută din lume nu este de partea noastră în ceea ce privește Ucraina”. Aceștia au scris:

În timp ce Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai săi din Europa și Asia au impus sancțiuni economice dure împotriva Moscovei, 87% din populația lumii a refuzat să facă la fel. Sancțiunile economice i-au unit pe adversarii noștri într-o rezistență comună.

În mod mai puțin previzibil, izbucnirea celui de-al doilea Război Rece a determinat, de asemenea, țările care erau cândva partenere sau nealiniate, să devină din ce în ce mai multi-aliniate.

Această divergență globală este deosebit de evidentă atunci când ne uităm la o hartă a țărilor care au impus sancțiuni Rusiei.

Aceste națiuni reprezintă doar puțin peste 1 miliard de oameni: Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia, Coreea de Sud și Japonia (ultimele două dintre acestea fiind ocupate militar de SUA de zeci de ani).

Rusia se referă în mod obișnuit la acest bloc ca la «Occidentul colectiv», iar populația lor relativ bogată ca fiind «miliardul de aur» care a beneficiat de exploatarea economică inerentă sistemului imperialist mondial.

Ollie Vargas: Țările în galben au sancționat Rusia. Țările în gri nu au sancționat Rusia.”

Geopolitical Economy a citat anterior un articol publicat în martie 2022 de ziarul britanic The Guardian, intitulat „Cold war echoes as African leaders resisting criticising Putin’s war” (Ecouri din războiul rece în timp ce liderii africani se împotrivesc să critice războiul lui Putin), care deplângea faptul că „mulți își amintesc de sprijinul Moscovei pentru eliberarea de sub dominația colonială, iar un puternic sentiment anti-imperialist rămâne”.

Publicația remarca cu mânie că majoritatea națiunilor africane „fac apel la pace, dar dau vina pe expansiunea spre est a NATO ca fiind cauza războiului, se plâng de «standardele duble» ale Occidentului și se opun tuturor apelurilor de a critica Rusia”.

Astăzi, aproape toate țările africane sunt membre ale Mișcării Nealiniate și sunt în mod hotărât neutre.

Atacurile Occidentului asupra Mișcării Nealiniate

Această narațiune occidentală conform căreia țările din Sudul Global nu sunt de fapt neutre, datează încă din timpul Primului Război Rece.

În 1961, liderii de stânga din India, Ghana, Egipt, Indonezia și Iugoslavia au format Mișcarea Nealiniaților. Acest bloc reprezenta majoritatea populației mondiale și era format din țări, în mare parte din Sudul Global, care se opuneau colonialismului și imperialismului și nu doreau să participe la războiul rece. Aceștia urmăreau să construiască o lume cu adevărat multipolară, nu una bipolară.

Deoarece Mișcarea Nealiniaților a fost condusă de socialiști (Jawaharlal Nehru din India, Kwame Nkrumah din Ghana, Gamal Abdel Nasser din Egipt, Sukarno din Indonezia și Josip Broz Tito din Iugoslavia), Statele Unite și aliații lor din războiul rece au atacat mișcarea și au susținut că a fi nealiniați înseamnă de fapt a fi un susținător secret al blocului comunist condus de sovietici.

CIA a sprijinit o lovitură de stat împotriva lui Nkrumah în Ghana în 1966. Cu un an înainte, CIA a sponsorizat o lovitură de stat împotriva lui Sukarno în Indonezia (și ulterior a sprijinit genocidul comis de dictatorul de dreapta Suharto, susținut de SUA, care a ucis între 1 și 3 milioane de oameni de stânga). De asemenea, Statele Unite au încercat în repetate rânduri să îl răstoarne pe Nasser, dar nu au reușit.

Puterile imperialiste occidentale au adoptat de mult timp această poziție asemănătoare cu cea a lui George W. Bush, conform căreia orice țară care nu le susținea în mod activ era împotriva lor.

Ucraina însăși a fost un stat observator în cadrul Mișcării Nealiniate. În 2010, guvernul președintelui ales în mod democratic, Viktor Ianukovici, a votat pentru a declara în mod oficial Ucraina ca fiind nealiniată.

Însă în februarie 2014, Statele Unite au sponsorizat o lovitură de stat în Ucraina care l-a răsturnat pe Ianukovici și a instalat un regim pro-occidental. La scurt timp după acest puci violent, Kievul a renunțat în mod oficial la statutul său de țară nealiniată și și-a declarat intenția de a se alătura alianței militare NATO condusă de SUA.

O hartă a membrilor Mișcării Nealiniate (albastru închis) și a statelor observatoare (albastru deschis)

Țările din Sudul Global condamnă invazia rusă, însă blamează agresiunea Occidentului și își mențin neutralitatea

Comentariile înșelătoare ale lui Blinken, Baerbock și Kuleba, care susțin că Sudul Global nu este de fapt neutru în ceea ce privește Ucraina, sunt în mod obiectiv false. Dar aceasta nu înseamnă că toate aceste țări din Sudul Global susțin războiul Rusiei.

Multe țări din Sudul Global au condamnat invazia rusă.

La 2 martie 2022, la o săptămână după ce Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, majoritatea statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite au votat într-adevăr pentru a condamna invazia, inclusiv multe țări din Sudul Global.

Cu toate acestea, Eritreea, Coreea de Nord, Siria și Belarus au votat împotriva rezoluției, iar 35 de state membre s-au abținut, inclusiv țări masive precum China și India (care au împreună aproape 3 miliarde de locuitori), precum și Pakistan, Africa de Sud, Iran, Irak, Sudan, Zimbabwe, Vietnam, Algeria, Cuba, Nicaragua, Bolivia, Mozambic și Laos.

Apoi, în aprilie, Adunarea Generală a organizat un alt vot, de data aceasta pentru a expulza Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Această rezoluție a fost mai puțin susținută, cu 93 de voturi în favoarea acesteia.

58 de țări s-au abținut, precum India, Pakistan, Indonezia, Brazilia, Mexic, Africa de Sud, Egipt, Arabia Saudită și Sudan.

24 de țări au votat împotriva măsurii, printre care China, Iran, Algeria, Bolivia, Nicaragua, Cuba, Etiopia, Mali, Laos, Vietnam și Zimbabwe.

UN News: URGENT
Adunarea Generală a ONU votează pentru suspendarea calității de membru al Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
@UN_HRC
În favoarea: 93
Abțineri: 58
Împotrivă: 24

Blocul occidental vrea ca lumea să creadă că există doar două opțiuni: să se alinieze cu acesta sau să i se opună.

Dar majoritatea țărilor lumii, care reprezintă marea majoritate a populației lumii, adică cele din Sudul Global, sunt cu adevărat neutre.

NATO este pur și simplu frustrată de faptul că 87% din lume nu se va alătura eforturilor sale de război.

Citiți și:
Era perfidă: Occidentul se bagă prea adânc în Ucraina!
Toată lumea vrea să se urce în Expresul BRICS

 

yogaesoteric
8 aprilie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More