Un profesor de la Yale sugerează o sinucidere în masă a bătrânilor din Japonia
Mii de fani în rândul tinerilor, care cred că generațiile mai în vârstă limitează progresul economic
Un profesor de la Yale care a sugerat că sinuciderea în masă ar putea fi soluția pentru îmbătrânirea populației din Japonia a câștigat statutul de celebritate în rândul tinerilor țării, apărând chiar într-o reclamă pentru băuturi energizante, a raportat The New York Times, citat de BusinessInsider.
Yusuke Narita, profesor asistent de economie la Universitatea Yale, a susținut această soluție controversată ca o soluție pentru îmbătrânirea populației Japoniei în mai multe apariții publice și interviuri, a raportat The Times.
Japonia are cea mai mare proporție de cetățeni în vârstă din lume, iar procentul populației cu vârsta peste 65 de ani a crescut constant începând cu anii 1950.
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că țara este în pragul unei crize.
Într-un interviu acordat unei emisiuni online din decembrie 2021, Narita a spus că o „soluție destul de clară” ar fi introducerea sinuciderii în masă sau „seppuku” în masă a persoanelor în vârstă.
Când a fost presat de un adolescent cu privire la teoria sa cu seppuku în masă anul trecut, Narita s-a referit la o scenă din filmul de groază „Midsommar”, din 2019, în care o persoană în vârstă este trimisă să se sinucidă sărind de pe o stâncă, potrivit The Times.
„Dacă este ceva bun sau rău, este o întrebare care are un răspuns mai dificil”, a spus Narita, potrivit ziarului.
„Așa că, dacă crezi că este bine, atunci poate că poți munci din greu pentru a crea o astfel de societate”, a adăugat el.
Acesta a discutat, de asemenea, despre eutanasie, o dezbatere controversată din punct de vedere politic din Japonia, spunând că obligativitatea sinuciderii asistate în viitor va „fi luată în discuție”, a raportat The Times.
În acest sens, Narita a menționat pe mama sa, care a avut un anevrism când avea 19 ani, descriind modul în care îngrijirea ei îl costă 100.000 de yeni (755 de dolari) pe lună, conform ziarului.
Pozițiile controversate i-au îngrijorat pe unii factori de decizie japonezi, criticii fiind îngrijorați că ar putea duce la tipul de sentiment public care a dus la o lege a eugeniei din 1948, a raportat The Times.
Aceasta permitea sterilizările voluntare și involuntare ale persoanelor cu boli ereditare, boli psihice și dizabilități intelectuale.
În ciuda impactului funest pe care l-a avut asupra celei mai mari părți a societății, Narita a câștigat o mulțime de fani în Japonia în rândul tinerilor care simt că generațiile mai în vârstă limitează progresul economic.
El are peste 550.000 de urmăritori pe Twitter, apare în mod regulat în emisiuni japoneze online, apare pe coperțile revistelor și a apărut într-o reclamă pentru băuturi energizante, a spus The Times.
Narita încearcă acum să nuanțeze scandalul și spune că remarcile sale au fost scoase în mare parte din context.
El a mai spus că folosirea termenilor „sinucidere în masă” și „seppuku în masă” a fost concepută doar ca „metafore abstracte”, adăugând că de atunci a încetat să mai folosească acele expresii.
Citiți și:
«Marea de copaci» – locul considerat de japonezi ca fiind perfect pentru a părăsi această lume
Japonia: Bătrânii ce au demență, marcaţi cu cod de bare
yogaesoteric
1 iulie 2023
Also available in: Français