Epifanie al Ucrainei a sfințit o „icoană” cu Maica Domnului și Bandera

Luna trecută, mitropolitul Epifanie Dumenko, întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, a sfințit o „icoană” având titlul „Cu arma în mână și cu Dumnezeu în inimă”.

Ceremonia de sfințire a avut loc la mănăstirea Sfântul Gheorghe de la Mormintele Cazacilor din Rivne, un simbol al luptei pentru independența Ucrainei.

Informația a fost publicată pe pagina de Facebook a Brigăzii 104 a forțelor terestre din armata ucraineană, pentru care a fost pictată special „icoana” de către artistul Timofei Papernîi.

În partea superioară a imaginii este reprezentată Maica Domnului pe care cazacii o consideră ocrotitoarea lor.

În partea de jos sunt reprezentați apărători ai Ucrainei din diferite epoci. Printre aceștia, în dreapta, pot fi identificați Stepan Bandera și Roman Șukevici, naziști și criminali de război.

Alături de ei se află Yevhen Konovalts, și el un apropiat al regimului nazist german.

Potrivit site-ului Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, niciunul dintre cei trei nu a fost ortodox, ci au aparținut de Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma.

Maica Domnului ocrotindu-l pe Bandera nu este prima ciudățenie iconografică binecuvântată de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, recunoscută doar de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

Aflat în vizită la Vatican, în luna mai, Volodimir Zelenski i-a oferit Papei Francisc o „icoană” în care un gol negru îl înlocuia pe Pruncul Iisus în brațele Maicii Sale.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a anunțat recent că a trecut la Calendarul „pe stil nou”. OCU, mai nouă și naționalistă, a fost constituită oficial în decembrie 2018 – ianuarie 2019 și este diferită de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), care a fost, până în luna mai a anului trecut, subordonată Patriarhiei Moscovei, fiind persecutată intens de regimul Zelenski.

Citiți și:
Preot român din Ucraina rupe tăcerea și dezvăluie prigoana la care sunt supuși clericii ortodocși din pricina serviciilor de securitate
ONU, alături de mai mulți prelați ortodocși și-au manifestat sprijinul față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, persecutată de regimul Zelenski

 

yogaesoteric
22 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More