Cel mai mare „Dragon Roșu” din lume conduce globalizarea yuanului
În orașul Yiwu din estul Chinei se află cea mai mare piață angro de produse manufacturate din lume.
Cu cele 75.000 de magazine ale sale, Yiwu a fost supranumit orașul bibelou al Chinei, centrul unui comerț de miliarde de dolari cu orice, de la decorațiuni de Crăciun la jucării, de la umbrele la creioane.
Orașul situat la aproximativ 300 km sud-vest de Shanghai se află, de asemenea, în centrul unui experiment din ultimii 15 ani de internaționalizare a yuanului, în timp ce Beijingul urmărește să consolideze rolul celei de-a doua economii din lume în sistemul financiar global.
Yiwu a înregistrat o creștere de cinci ori a decontării anuale a schimburilor comerciale în yuani din 2019, ajungând la aproximativ 56,5 miliarde de yuani (8 miliarde de dolari) anul trecut, potrivit statisticilor oficiale preluate de Financial Times.
Decontarea schimburilor comerciale în yuani orientate spre export din China reprezintă mai puțin de 7% din totalul exporturilor, comparativ cu aproape 12% în Yiwu.
Beijingul a încurajat utilizarea yuanului și, până la sfârșitul lui 2022, a semnat acorduri de schimb valutar cu 40 de țări, inclusiv Argentina și Brazilia. Acordurile de swap permit băncilor centrale să furnizeze lichidități în yuani băncilor comerciale în caz de penurie, contribuind astfel la consolidarea încrederii în rândul companiilor îngrijorate cu privire la efectuarea de schimburi comerciale în moneda chineză.
Yiwu a fost unul dintre primele orașe din China care a permis comercianților individuali să deconteze în yuani tranzacțiile transfrontaliere mai mari. Majoritatea orașelor au un plafon anual de 50.000 de dolari. Având în vedere reputația Yiwu pentru bunurile ieftine și condițiile flexibile, ajutat de faptul că angrosiștii nu plătesc nici impozit pe profit, nici chirie de piață, exportatorii au suficientă putere de negociere pentru a solicita decontarea în yuani.
Cu toate acestea, analiștii au avertizat că rezervele offshore limitate și controalele stricte ale capitalului și cursului de schimb din China vor limita adoptarea yuanului. „Sprijinul instituțional pentru ca yuanul să se globalizeze nu este suficient de puternic”, a declarat Tan Xiaofen, profesor de finanțe la Universitatea Beihang din Beijing.
Fără controlul statului , moneda va circula liber, la fel ca în cazul dolarului.
Citiți și:
Rusia și China au un interes comun: declinul puterii Americii
Rusia s-a prins în capcana apropierii de China. Mariaj economic sau dependență?
yogaesoteric
23 iulie 2023