Rusia s-a prins în capcana apropierii de China. Mariaj economic sau dependență?

În mare parte izolată de Europa de la ofensiva sa împotriva Ucrainei, Rusia și-a reorientat masiv economia către China, cu riscul de a se afla într-o relație dezechilibrată cu Beijingul și într-o poziție de slăbiciune.

Cu trei săptămâni înainte de declanșarea operațiunii militare din Ucraina, Vladimir Putin și Xi Jinping au proclamat un parteneriat „fără limite” între Rusia și China. Mesajul: să acționeze drept o contrapondere la Occident.

De atunci, schimburile comerciale au explodat, în ciuda sancțiunilor internaționale și a plecării multor companii străine din Rusia. Comerțul bilateral a atins anul trecut un nivel record de 190 de miliarde de dolari, potrivit vămilor chineze.

Ponderea yuanului în monedele utilizate în comerțul exterior rusesc a crescut vertiginos, de la 0,5% la 16% într-un an, ceea ce a dus la o reducere spectaculoasă a ponderii euro și a dolarului în exporturile rusești (acum 48%).

Pe frontul energetic, principala lor sursă de comerț, Moscova și Beijingul și-au accelerat, de asemenea, apropierea. „China și India au înlocuit UE ca principale piețe de export pentru petrolul rusesc, reprezentând în al patrulea trimestru (2022), alături de Turcia, două treimi din totalul exporturilor de țiței rusesc”, explică economiștii de la Asociația Marilor Bănci și Instituții Financiare Globale (IIF).

Este absolut critic pentru Rusia să fie aproape de China, pentru că nu mai are mulți parteneri economici de talie internațională, notează Boursorama. În decurs de un an chinezii au ocupat nișele de pe piața rusă care au fost lăsate libere de companiile occidentale, în special în sectorul auto, spune Serghei Tsiplakov, expert în relații economice ruso-chineze.

Așadar, o căsătorie de circumstanță sau o alianță economică de durată? „Putin vrea o relație echilibrată cu China, dar nu este cazul”, a precizat Timothy Ash, analist la BlueBay. „Cele două puteri sunt concurenți dincolo de a fi presupuși aliați. Beijingului îi place să vadă o Rusie slăbită pentru a o putea exploata”.

Temur Umarov, specialist în relațiile sino-ruse la Carnegie Endowment for International Peace, susține că „stabilitatea economiei ruse depinde acum de China, ceea ce oferă Beijingului un nou instrument pentru a influența direct Rusia”.

Kremlinul contestă această observație. „În aceste relații, nu există nici lider, nici urmăritor”, a declarat consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Ușakov, referindu-se la „doi parteneri care au încredere unul în celălalt și care împărtășesc în mare parte aceleași obiective”.

Suntem abia la începutul procesului de dependență economică a Moscovei față de China”, conchide Umarov. „Dar, în câțiva ani sau decenii, această pârghie economică s-ar putea transforma într-o pârghie politică și mai puternică.

Citiți și:
Rușii luptă pentru tine!
George Soros: O victorie ucraineană ar duce la destrămarea imperiului rus

 

yogaesoteric
3 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More