Primul proces din Germania intentat împotriva BioNTech pentru efectele secundare ale vaccinului anti-covid-19
Firma de biotehnologie BioNTech se confruntă cu un proces intentat de o femeie din Germania pentru efectele secundare pe care le-a suferit după ce a primit vaccinul anti-covid-19 pe bază de ARNm. Femeia, un cadru medical a cărui identitate rămâne confidențială în conformitate cu legislația germană privind protecția vieții private, solicită despăgubiri de cel puțin 150.000 de euro (164.000 de dolari) pentru vătămări trupești și compensații pentru daune materiale. Ea declară că a acuzat dureri în partea superioară a trupului, extremități umflate, oboseală și tulburări de somn după ce a primit vaccinul. Cazul, primul dintr-o serie care ar putea fi de ordinul sutelor în Germania, este judecat de tribunalul regional din Hamburg.
Avocatul femeii a declarat că intenționează să conteste analiza favorabilă a raportului risc-beneficiu acordată injecției contra covid a celor de la BioNTech de către autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene (UE) și organismele germane de evaluare a vaccinurilor. În conformitate cu legislația farmaceutică germană, producătorii de vaccinuri sunt răspunzători pentru daune doar dacă se poate demonstra că injecțiile respective provoacă daune disproporționate în raport cu beneficiile pretinse sau dacă informațiile de pe etichetă sunt incorecte.
BioNTech, care și-a dezvoltat vaccinul contra covid împreună cu Pfizer și deține autorizația de introducere pe piață a produsului în Germania, susține, în mod previzibil, că acțiunea reclamantei este lipsită de temei. Poziția Agenției Europene pentru Medicamente este că vaccinul (contra covid) produs de BioNTech are o incidență foarte scăzută a efectelor secundare. Cu toate acestea, un studiu recent contrazice puternic această poziție, confirmând că vaccinurile cu ARNm contra covid-19 sunt asociate cu efecte nocive mai grave decât se credea inițial.
Întrucât unele dintre acordurile de achiziție în vrac încheiate de UE cu producătorii de vaccinuri contra covid-19 includ, după cum se pare, renunțări la răspundere, procesul intentat împotriva BioNTech ridică întrebări importante cu privire la responsabilitatea pentru costurile legale și despăgubiri. Observatorii sugerează că, în cazurile intentate în țările UE, guvernele și, în cele din urmă, contribuabilii, ar putea fi forțați să suporte plata oricăror daune.
Un număr tot mai mare de acțiuni în justiție
Cazul din Germania este unul dintr-un număr din ce în ce mai mare de acțiuni în justiție referitoare la vaccinul anti-covid-19, intentate în întreaga lume.
În Marea Britanie, aproximativ 90 de familii ar fi intentat acțiuni în justiție împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca. Mulți dintre reclamanți susțin că vaccinul anti-covid-19 al firmei le-a provocat apariția trombocitopeniei trombotice induse de vaccin, o afecțiune care poate provoca cheaguri de sânge letale. Alții au dezvoltat sindromul Guillan-Barre, care poate duce la paralizie. Altora chiar li s-au amputat membre.
Procesul din Marea Britanie implică în prezent peste două duzini de decese, dintre care unele au survenit la persoane cu vârsta de doar 18 ani. Nota de plată a despăgubirilor pentru victimele britanice ucise sau mutilate de vaccinul contra covid AstraZeneca ar putea depăși, teoretic, un miliard de lire sterline (1,28 miliarde de dolari). Dar, deoarece contractul dintre guvernul britanic și firmă includea o clauză de despăgubire, factura finală va fi în cele din urmă plătită de contribuabili.
De asemenea, în Australia a fost intentat un proces pentru vătămare provocată de vaccinul anti-covid-19. Se pare că acest proces are 500 de membri și urmărește să obțină despăgubiri pentru cetățenii vătămați sau îndoliați de vaccinurile anti covid-19. Guvernul australian, agenția sa de reglementare a medicamentelor și departamentul său de sănătate sunt toate numite ca părți în acțiunea colectivă, la fel ca și o serie de înalți funcționari publici.
Printre reclamanții principali în cazul australian se numără un bărbat care a dezvoltat o afecțiune cardiacă severă după ce a primit vaccinul Pfizer/BioNTech, un altul care a dezvoltat encefalomielită (inflamație la nivelul creierului și al măduvei spinării) în urma vaccinului împotriva covid produs de AstraZeneca și un al treilea care a dezvoltat tulburări cognitive și oboseală cronică după ce a primit vaccinul anti-covid de la Moderna.
Printre alte țări în care au fost depuse recent cazuri se numără Italia, Canada și Statele Unite. Se așteaptă să urmeze procese și în alte țări.
În contextul în care veniturile totale la nivel mondial din vaccinurile anti-covid-19 se estimează că vor ajunge la 39,1 miliarde de dolari în 2023, după ce în 2021 și 2022 s-au înregistrat venituri de peste 60 de miliarde de dolari, este evident că maximizarea profiturilor corporatiste a dus la o suferință umană pe scară largă. Având în vedere că numărul de decese și vătămări continuă să crească, producătorii de vaccinuri și părțile interesate este stringent necesar să fie trași la răspundere.
Citiți și:
Bilanț dramatic: Peste 35.000 de decese după vaccinurile anti-covid. Raport VAERS
Alertă în statele UE. Exces de decese inexplicabile
yogaesoteric
5 septembrie 2023