Fondul Monetar Internațional „lucrează din greu” la o platformă globală pentru Moneda Digitală a Băncii Centrale – care presupune o guvernare globală de către un „grup de birocrați nealeși”

Directorul general al Fondului Monetar Internațional a propus o monedă care ar presupune o guvernare globală de către un „grup de birocrați nealeși”.

Fondul Monetar Internațional (FMI) „lucrează din greu” pentru o „platformă globală CBDC (Moneda digitală a Băncii Centrale)”, a anunțat directorul general al FMI.

Dacă dorim să avem succes, CBDC-urile nu pot fi propuneri la nivel național fragmentate”, a spus Kristalina Georgieva în timpul unei mese rotunde politice împreună cu Bank Al-Maghrib la Rabat, Maroc, pe tema CBDC-urilor.

Pentru a avea tranzacții mai eficiente și mai echitabile, avem nevoie de sisteme care să conecteze țările între ele. Cu alte cuvinte, avem nevoie de interoperabilitate”, a spus ea cu referire la un CBDC global.

Din acest motiv, la FMI lucrăm din greu la conceperea unei platforme globale pentru CBDC pentru tranzacționarea și gestionarea riscurilor”, a adăugat aceasta, potrivit LifeSiteNews.

Georgieva a apreciat că CBDC-urile „oferă mai multor oameni acces la servicii financiare, la un cost mai mic”, sporind „eficiența și rezistența” sistemului de plăți și fac plățile transfrontaliere „mai ieftine și mai rapide”, reducând în același timp numărul de intermediari necesari.

Ea a avertizat însă că „accesul facil la CBDC străine ar putea duce la riscuri de substituție valutară și volatilitate a fluxului de capital”, sugerând că o CBDC globală ar spori „stabilitatea economică internațională”, un obiectiv pe care FMI și-a propus să-l promoveze, a menționat ea într-un comunicat de presă despre discuția la masa rotundă.

Întrebată dacă ea crede că „integrarea economică” ar putea avea loc fără CBDC, Georgieva a admis că progresele în această chestiune ar putea fi realizate în orice mod, dar a spus, fără a intra în detalii, că, dacă CBDC-urile sunt folosite doar pe plan intern, „le subutilizăm capacitatea”.

Georgieva a subliniat că 114 bănci centrale se află într-o etapă sau alta în explorarea CBDC-urilor și că aproximativ 10 au „trecut deja linia de sosire”, adăugând, zâmbind, că cel mai amplu program pilot CBDC are loc în China, cu 118 milioane de participanți.

În aprilie, FMI a anunțat că întocmește un manual CBDC pentru a ajuta băncile centrale și guvernele din întreaga lume să lanseze CBDC, fostul guvernator adjunct al Băncii Populare din China și actualul director general adjunct al FMI, Bo Li, afirmând că manualul „va ajuta țările să ia decizii cât mai informate” cu privire la CBDC-urile lor.

El a îndrăznit să propună chiar ca datele tranzacționale CBDC să poată fi folosite precum în China pentru a crea scoruri de credit social.

Aceste date de tranzacție – cum ar fi: câte cafele beau în fiecare zi, de unde cumpăr cafea, dacă folosesc UBER în fiecare zi și ce ore de lucru am. Aceste date netradiționale pot fi foarte utile pentru furnizorii de servicii financiare pentru a-mi oferi un scor de credit”, a spus Li în octombrie.

Sam Callahan, analist principal pentru Swan Bitcoin, a subliniat pe Twitter că Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a proiectat un program internațional CBDC, sau „sistem multi-CBDC”, din 2020, cu „proiecte pilot în derulare”, precum Project mBridge, care „explorează modul în care un sistem comun poate fi utilizat pentru a controla și a facilita fluxul plăților internaționale”.

Callahan a remarcat că, deși „nimeni nu poate controla protocolul” în Bitcoin, cu un sistem multi-CBDC, modelul propus de BIS ar fi unul guvernat de un organism centralizat, pe care Callahan îl descrie drept „un grup de birocrați nealeși”.

El a subliniat că, „în diferitele proiecte-pilot BIS CBDC, BIS însuși este cel desemnat ca operator de platformă”, chiar dacă BIS a recunoscut riscul ca „autoritățile publice”, inclusiv băncile centrale, „să folosească sistemele CBDC ca instrument de supraveghere și control de către stat.

La începutul lunii iunie, Forumul Economic Mondial (WEF) a emis un raport intitulat „Reimaginarea ID-ului digital”, în care a menționat ID-ul digital ca o componentă necesară a CBDC-urilor.

Raportul recunoaște însă că „cele mai mari riscuri care decurg din ID-ul digital sunt excluderea, marginalizarea și oprimarea” și mai menționează că, chiar dacă ID-urile digitale nu sunt impuse prin lege, cetățenii ar putea fi constrânși să le folosească, deoarece altfel ar fi excluși de la multe aspecte ale societății.

Consiliul Atlantic a publicat pe site-ul său un instrument de urmărire a monedei digitale prin care poate fi monitorizată situația cu privire la CBDC și progresul în acest sens al țărilor din întreaga lume. Începând cu 20 iunie 2023, 11 țări au lansat complet un CBDC, 18 au început testarea pilot și 32 sunt în procesul de a dezvolta un CBDC, inclusiv SUA și cea mai mare parte a Europei.

Citiți și:
Project Icebreaker (Proiectul Spărgătorul de gheață), adio libertate financiară. Pericolele monedei digitale a băncilor centrale (CBDC)
Pregătiți-vă ca guvernele să forțeze introducerea monedelor digitale (CBDC) după colapsul bancar generalizat care va urma!

 

yogaesoteric
12 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More