Dedolarizarea economiei mondiale s-a accelerat de 10 ori de când a început operațiunea specială

În lume, ritmul procesului de dedolarizare s-a accelerat de 10 ori de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina, față de acum 15 ani, a estimat Steve Yen, fost șef al departamentului de studii valutare la banca americană de investiții Morgan Stanley și fost economist la Fondul Monetar Internațional (FMI), într-un interviu acordat ziarului Die Welt, scrie agenția TASS.

Potrivit economistului, procesul de dedolarizare a economiei globale devine vizibil dacă analizăm starea rezervelor valutare mondiale. „Ponderea dolarului în aceste rezerve valutare scade rapid, în special în 2022. După ce a început operațiunea militară specială, această scădere s-a accelerat considerabil – până la un ritm de 10 ori mai mare decât cel observat înainte cu 15 ani”, a spus Yen.

El a precizat că majoritatea observatorilor nu văd dedolarizarea, deoarece „analizează valoarea nominală a rezervelor în dolari deținute de băncile centrale pe baza datelor publicate de FMI”. „Dar dacă ținem cont de cât de mult s-a modificat prețul dolarului, moneda americană a pierdut, potrivit estimărilor noastre, aproximativ 11 procente din ponderea sa în rezervele valutare din 2016”, a explicat expertul.

Yen consideră, de asemenea, că SUA este necesar să își modifice rapid politica economică pentru ca dolarul să nu-și piardă importanța și ca monedă de comerț internațional. Potrivit expertului, pe termen lung, deficitul bugetar de aproape 7% al țării poate duce la „pierderea încrederii investitorilor în dolar”, iar dacă apoi China va propune moneda sa națională ca alternativă, o astfel de mișcare ar putea „avea consecințe nedorite”. În acest sens, SUA ar fi necesar, în opinia economistului, să ia exemplu de la zona euro, care a dezvoltat diverse mecanisme pentru a preveni supraîndatorarea statelor membre distincte.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat anterior că dedolarizarea nu este un scop al organizațiilor și al unor țări, ci a devenit o realitate, întrucât dolarul a devenit o monedă problemă. Zaharova a subliniat că obiectivul membrilor BRICS, al Turciei sau al altor țări nu este de a renunța la dolar. Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, aceste țări doresc să creeze un sistem de garanții financiare pentru a nu deveni victimele unei alte crize americane.

Citiți și:
Fondul Monetar Asiatic, sabia scoasă de China și Rusia în războiul cu dolarul american
Colapsul economic iminent, una dintre cauzele conflictelor armate

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More