Cinic, dar adevărat. Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura
Oricât de cinic sună, este clar că spre acest deznodământ spre îndreaptă mini-războiul de la granița României – Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura. Cine mai speră la o întoarcere a frontului, n-a înțeles nimic din jocurile geopoliticii.
Nici măcar Zelenski nu mai crede în contraofensiva preaslăvită. S-a dus la Washington și nici bine n-a pus piciorul pe aeroport că a fost întâmpinat cu multă „căldură” – i s-a refuzat cererea de a vorbi în plenul Congresului. Apoi, în weekend, aceiași politicieni „din Deal” au oprit orice suplimentare a ajutorului militar și financiar pentru Kiev.
Establishmentul Occidental se dezice de Zelenski
Până și Joe Biden citește semnele și a înțeles că nu va vedea niciun dolar din cele 20 de miliarde solicitate pentru Ucraina (pentru industria de armament, care i-ar fi vândut lui Zelenski tancuri și rachete învechite). SUA au investit până acum peste 60 de miliarde de dolari în Ucraina și se pare că aerul rece al sondajelor de opinie a început să bată tot mai tare prin tabăra democrată.
Nu numai că Donald Trump, cu poziția sa antirăzboi, continuă să crească în ochii alegătorilor, dar și vulturii establishmentului american au început să își schimbe părerea despre Zelenski, regândindu-și poziția.
De exemplu, Newsweek nota recent – „Nu există nicio bază realistă ca să credem că Ucraina are capacitatea de a-și atinge obiectivul strategic declarat, anume revendicarea întregului teritoriu, inclusiv Crimeea”. La fel, în Wall Street Journal a apărut următorul comentariu – „Obiectivul Ucrainei de a recuceri tot teritoriul pe care l-a pierdut pare acum o perspectivă foarte, foarte îndepărtată”.
„Slava contraofensiva”?
De ce această schimbare de macaz? Pentru că ăsta-i ordinul pe unitate și doar analiștii lui pește prăjit de la terciul Antena-Sienen mai cred în slava contraofensivei ucrainene.
De unde atâta slavă, că până și mass-media mainstream din Vest a început să remarce eșecul contraofensivei. The Economist a calculat următoarele: „Din iunie încoace, Ucraina a eliberat mai puțin de 0,25% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat. Linia frontului, întins pe 1.000 de kilometri, abia s-a deplasat”. Mai mult, se pare că rușii controlează cu aproape 500 de km pătrați mai mult teritoriu comparativ cu începutul anului 2023.
Mai departe, New York Times a dezvăluit că numai în primele 30 de zile de la startul contraofensivei „până la 20% din armamentul trimis de Occident în Ucraina a fost deteriorat sau distrus”. Iar BBC a aflat că „numărul victimelor în rândurile armatei lui Zelenski este uriaș, de ordinul zecilor de mii”.
Slava contraofensiva, nu-i așa?!
Se vrea pace? Nicidecum, altul e planul
Toate astea să însemne, oare, că, în sfârșit, s-a ajuns la necesitatea unei soluții diplomatice? Nicidecum, altul e planul Americii!
Acest conflict nu este perceput ca o luptă existențială doar de către Ucraina, ci și de Rusia și SUA – ambele superputeri nucleare știu că rezultatul final va avea ramificații geopolitice masive. Prin urmare, înfrângerea militară nu este o opțiune, dar nici negocierile de pace o soluție (pentru moment).
De ce? În primul rând fiindcă la Washington încă mai există personaje influente care insistă ca acest minirăzboi să continue, indiferent de situație, fiind benefic pentru interesele lor. Liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, a descris cel mai bine cum se vede de peste Ocean situația din Ucraina – „A sta alături de aliații noștri împotriva agresiunii rusești nu este un act de caritate. Este o investiție directă în completarea arsenalului Americii cu arme americane construite de muncitori americani. Extinderea bazei noastre industriale de apărare pune America într-o poziție mai puternică pentru a depăși China. Cele mai elementare motive pentru a continua să ajutăm Ucraina sunt interesele americane reci, dure și practice”.
Richard Blumenthal (senator, Partidul Democrat) a plusat: „America cimentează valoarea dolarului în Ucraina. Cheltuind mai puțin de 3% din bugetul militar al națiunii noastre, am permis Ucrainei să degradeze la jumătate puterea militară a Rusiei. Totul, fără ca un singur american să fie rănit sau omorât în această luptă”.
În același timp, a ține Rusia ocupată în Ucraina consolidează NATO și servește interesului SUA, care în prezent controlează (și) militar toată Europa. Washington Post a titrat – „2023, o vară triumfală pentru NATO”.
Concluzia a tras-o Bill Kristol, de la Partidul Republican, care a lansat și o reclamă difuzată pe canalele tv din State – „Când America înarmează Ucraina, primim multe pentru puțin”.
Ce pun la cale americanii
Cum nu există o bază realistă pentru a mai crede că Ucraina poate recupera teritoriile anexate de Federația Rusă, obiectivul SUA s-a schimbat din mers. America vede acest conflict ca pe un război de uzură și, în loc să mai urmărească recâștigarea regiunilor pierdute de Kiev, vrea acum să se asigure că Ucraina are cu ce purta un război de lungă durată.
Să ne amintim vorbele lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Este necesar să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”. Sau ce a spus Victoria Nuland, cea pe care mulți o văd direct responsabilă de tot ce se petrece acum în Ucraina: „SUA este necesar să ajute Kievul să accelereze procesul de reconstruire a zonelor care nu sunt ocupate”.
Ce înseamnă asta? Trecerea de la operațiunile de pe câmpul de luptă la măsuri menite să consolideze apărarea Ucrainei (evident, în beneficiul producătorilor de arme americani, care abia așteaptă să semneze noi contracte cu Kievul). În paralel, vor avea loc atacuri sporadice, dar tot mai îndrăznețe, asupra zonelor controlate de ruși, în special Crimeea.
Perspectiva unui război de uzură, ca-n Afganistan, este îngrijorătoare din mai multe motive și mai ales pentru Europa. Să nu uităm că America a ordonat UE să plătească pentru armele trimise în Ucraina; nimic pe gratis, iar cum Kievul nu are bani, europenii vor fi obligați să achite factura. Marionetele de la Bruxelles care conduc „Bătrânul continent” (spre implozie socială și faliment economic, pare-se!) deja au scris cecul – șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că Banca Europeană de Investiții este necesar să înceapă finanțarea pentru Ucraina cât mai urgent.
Citiți și:
BlackRock: Noi conducem America, nu Biden! – Am dori ca Războiul din Ucraina să nu se termine niciodată – Care e prețul lui Zelenski?
Concluziile G20 arată că războiul Rusia-SUA din Ucraina nu mai este profitabil
yogaesoteric
13 noiembrie 2023