Părinții este necesar să știe: Un aditiv comun din sticlele de plastic cauzează ADHD și autism la copii. Nou studiu de importanță majoră
Oamenii de știință au descoperit că un aditiv comun din plastic, care se găsește în recipientele pentru alimente și băuturi, este responsabil pentru creșterea bruscă a cazurilor de ADHD și autism în rândul copiilor.
Numărul copiilor diagnosticați cu autism și ADHD a explodat în ultimele decenii. Potrivit cercetătorilor, cauza este aditivul comun din plastic bisfenol A (BPA).
Potrivit Sciencealert.com: BPA este folosit în multe procese de producție a materialelor plastice și poate fi găsit și în cutiile pentru alimente și băuturi. Însă cercetările anterioare l-au legat și de probleme de sănătate precum tulburările hormonale, inclusiv cancerul de sân și infertilitatea.
În acest nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Rowan și Universitatea Rutgers din SUA au analizat trei grupuri de copii: 66 cu autism, 46 cu ADHD și 37 de copii neurotipici. În special, au analizat procesul de glucuronidare, un proces chimic prin care organismul elimină toxinele din sânge prin urină.
Cercetarea a constatat că copiii cu TSA (tulburarea de spectru autist) și ADHD nu au putut elimina BPA și un alt compus similar denumit dietilhexil ftalat (DEHP) cu la fel de multă eficiență ca alți copii, ceea ce duce la o expunere mai lungă la efectele lor toxice.
„Detoxifierea acestor doi plastifianți este compromisă la copiii cu TSA și ADHD. În consecință, țesuturile lor sunt mai expuse acestor doi plastifianți”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată.
În cazul BPA diferența a fost semnificativă din punct de vedere statistic: eficiența a fost redusă cu aproximativ 11% la copiii cu ASD și 17% la copiii cu ADHD, comparativ cu grupul de control.
Cercetătorii cred că mutațiile genetice la anumiți oameni sunt un semn că BPA nu poate fi eliminat așa cum este normal, ceea ce înseamnă că substanța rămâne în trup. Acest fapt ar putea cauza daune în ceea ce privește dezvoltarea și funcționarea neuronilor.
Se consideră că afecțiuni precum TSA și ADHD sunt provocate de o combinație de influențe genetice și de mediu, iar acest nou studiu le reunește. Totuși, nu toți copiii cu o tulburare de neurodezvoltare au avut probleme cu eliminarea BPA, astfel că există și alți factori în joc.
„Există un corpus extins de dovezi epidemiologice pentru o relație între tulburările de neurodezvoltare și poluanții din mediu, cum sunt plastifianții”, scriu cercetătorii.
Citiți și:
Pericol pentru sănătate: particule de plastic descoperite în sticlele de apă îmbuteliată în nouă țări de pe glob
Poluarea cu microplastice şi substanţe chimice toxice ajunge în Antarctica
yogaesoteric
18 noiembrie 2023
Also available in: Français