Poluarea cu microplastice şi substanţe chimice toxice ajunge în Antarctica

Cele mai îndepărtate şi curate habitate din Antarctica sunt contaminate cu reziduuri de microplastic şi substanţe chimice periculoase persistente, potrivit unui studiu.

La începutul anului 2018, o expediţie a Greenpeace a colectat diferite mostre de apă de mare şi zăpadă pentru a vedea modul în care poluarea afectează Antarctica.

Analizele efectuate de Greenpeace Research Laboratories de la Universitatea Exeter din Devon, Anglia, a scos la iveală faptul că microplasticul s-a răspândit deja în zona investigată.

„Utilizând metode cu infraroşu, am găsit microplastic în şapte din opt probe de apă din suprafaţa mării colectată în apropierea Peninsulei Antarctice în luna februarie a acestui an”, a declarat David Santillo, conducătorul studiului.

„Majoritatea acestor microplastice erau fibre, inclusiv poliester, polipropilenă şi nailon, printre alte materiale. Rămâne de văzut dacă provin în principal din surse locale, cum ar fi aprovizionarea bazelor, sau au fost transportate de curenţi din locuri mult mai îndepărtate.”

„Este clar faptul că «amprenta» noastră de plastic se extinde până la marginile pământului, în zonele în care nu ne aşteptăm şi sperăm să fie curate”, a afirmat Santillo într-o declaraţie.

Probele de zăpadă colectate în timpul aceleiaşi expediţii au fost analizate de un laborator independent pentru a detecta prezenţa substanţelor chimice perfluorurate, utilizate pe scară largă ca etanşanţi şi substanţe chimice pe bază de grăsimi în îmbrăcăminte şi în ambalarea produselor alimentare în aer liber. Unele pot fi transportate pe distanţe lungi de curenţi, transportate de ploaie sau sedimentate în zăpadă, departe de sursele lor.

„Substanţele chimice detectate în probele de zăpadă arată, de asemenea, cât de extins este impactul omenirii”, a declarat Louisa Casson de la Greenpeace.

„Aceste substanţe chimice sunt utilizate pe scară largă în multe procese industriale şi în produse de consum şi au fost legate de problemele de reproducere şi de dezvoltare a faunei sălbatice.”
„Probele de zăpadă colectate includ zăpada proaspăt căzută, sugerând că substanţele chimice periculoase au fost depuse din atmosferă.”

Protejarea naturii

Trăim împreună pe această planetă, de care este necesar să avem grijă cu toţii! Activităţile omului au repercusiuni asupra vieţii planetei şi, bineînţeles, asupra noastră, a tuturor. Oamenii au poluat, mai mult sau mai puţin, întreaga natură: solul, apa şi aerul, ceea ce a dus la dispariţia multor specii de plante şi animale.

Pentru a evita distrugerea mediului este necesar să învăţăm să protejăm natura şi să fim conştienţi că viitorul planetei depinde de noi!

Citiți și:

India va interzice produsele de plastic de unică folosință… până în 2022. Respectarea angajamentului va avea un impact uriaș, la nivel mondial!

Pericol pentru sănătate: particule de plastic descoperite în sticlele de apă îmbuteliată în nouă țări de pe globyogaesoteric

5 martie 2019 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More