Elicopterele Apache israeliene au ucis propriii soldați și civili pe 7 octombrie. Raport

Armata israeliană a difuzat înregistrări filmate cu drona care arată sute de mașini pârjolite și avariate mutate de la festivalul de muzică Nova, furnizând dovezi suplimentare că forțele israeliene i-au ucis probabil pe mulți dintre ai lor în timpul începerii operațiunii „Al-Aqsa Flood” pe 7 octombrie, a relatat RT pe 6 noiembrie.

Festivalul Nova a avut loc în apropiere de Kibbutz Beeri, la doar cinci kilometri de zidul de separare din Gaza. Acesta a fost una dintre primele ținte lovite de luptătorii rezistenței palestiniene atunci când au ieșit din Gaza, atacând baze militare și așezări începând cu ora 6:30 dimineața.

În timpul atacului, luptătorii palestinieni au reușit să ia în captivitate aproximativ 240 de israelieni, inclusiv soldați, coloniști și străini.

Imagini filmate cu drona arată o vedere aeriană a sute de mașini arse și distruse, luate de la locul festivalului și plasate într-o parcare de pe un teren viran, creând un cimitir improvizat.

Serviciul israelian de salvare Zaka susține că a scos 260 de cadavre de la locul festivalului. Israelul susține că acestea au fost masacrate de luptătorii Hamas și de jefuitorii palestinieni civili care au trecut peste gardul deschis de la granița cu Gaza în orele de după atacul Hamas.

Cu toate acestea, imaginile par să confirme relatările anterioare din presa israeliană potrivit cărora piloții israelieni care zburau cu elicoptere Apache au răspuns la atacuri deschizând focul atât asupra luptătorilor Hamas, cât și asupra israelienilor.

Un reportaj din 15 octombrie din Yedioth Ahronoth a explicat că primele elicoptere au ajuns în Fâșia Gaza la aproximativ o oră după începerea luptelor.

Ziarul de limbă ebraică relatează că misiunea elicopterelor de luptă și a dronelor înarmate Zik a fost de a opri fluxul de luptători Hamas și jefuitori care se revărsau pe teritoriul israelian prin breșele din gardul de la granița din Gaza.

Această misiune a fost complicată de dificultatea pe care piloții au avut-o în a distinge între luptătorii Hamas, jefuitorii palestinieni îmbrăcați în haine civile și israelieni.

Documentul notează: „Această confuzie a funcționat pentru o perioadă considerabilă de timp până când Apaches a trebuit să treacă peste toate restricțiile. Abia în jurul orei 9:00 a.m., unii dintre ei au început să-i mitralieze pe teroriști cu tunurile pe cont propriu, fără autorizație de la superiori”.

Ritmul de tragere împotriva miilor de teroriști a fost enorm la început și abia la un moment dat piloții au început să încetinească atacurile și să selecteze cu atenție ținta”, a adăugat ziarul.

În ciuda confuziei, douăzeci și opt de elicoptere de luptă israeliene au tras toată muniția pe care o dețineau, inclusiv sute de proiectile de tun de 30 mm și rachete Hellfire, pe parcursul zilei.

După ce a aterizat cu Apache-ul său pentru a reîncărca muniția, în jurul orei 10:00, comandantul escadrilei 190 a dat instrucțiuni celorlalți piloți „să tragă în tot ceea ce văd în zona gardului”, care separă Israelul de Gaza.

Același comandant a atacat la un moment dat un post militar israelian cu soldați asediați înăuntru pentru a ajuta armata israeliană să îl recucerească de la trupele Hamas și a deschis focul în apropierea unor case dintr-un kibbutz în sprijinul unui ofițer din divizia Sinai care fusese parașutat pentru a lupta împotriva militanților Hamas.

Potrivit forțelor aeriene, în primele patru ore de la începerea luptelor, elicopterele și avioanele de luptă au atacat aproximativ 300 de ținte, majoritatea pe teritoriul israelian.

Răspunsul Israelului la atacul Hamas-ului și la problema ostaticilor a fost evocat în comentariile din 7 octombrie ale purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. Acesta a descris modul în care armata israeliană face față „situațiilor cu ostatici” folosind atât lovituri aeriene, cât și forțe terestre.

Hagari a declarat că armata „luptă în 22 de locații”, adăugând că nu există „nicio comunitate din sudul Israelului în care să nu avem forțe, în toate orașele”.

Există forțe speciale acolo, cu comandanți de rang înalt, și acolo au loc schimburi de focuri reale”, a spus el.

Forțele aeriene ale Israelului au efectuat lovituri în „mai multe locații”, a declarat Hagari, adăugând că au fost „sute de morți, inclusiv mulți teroriști”.

Principalul efort a fost de a-i „elimina” pe toți „cei care s-au infiltrat în Israel și care încearcă să se întoarcă în Fâșia Gaza”, a spus el. „În primul rând, vom lovi din aer, iar apoi și cu mijloace terestre grele”, a adăugat el.

Răspunsul la situații de luare de ostatici cu o asemenea putere de foc copleșitoare a însemnat că siguranța ostaticilor înșiși nu a fost o prioritate.

The Guardian a relatat că influentul ministru israelian de Finanțe și lider al coloniștilor, Bezalel Smotrich, a îndemnat armata israeliană să „lovească Hamas cu brutalitate și să nu ia în considerare în mod semnificativ problema prizonierilor” în timpul unei reuniuni de cabinet la sfârșitul zilei de 7 octombrie, când atacul Hamas era încă în desfășurare.

Yasmin Porat, care a supraviețuit asaltului Hamas asupra kibutzului Be’eri de lângă Gaza la 7 octombrie, a declarat într-un interviu radiofonic la postul de radio de stat israelian Kan că și civili israelieni au fost uciși de către forțele lor de securitate.

I-au eliminat pe toți, inclusiv pe ostatici”, a declarat mama a trei copii la Kan. „A fost un foc încrucișat foarte, foarte puternic”.

După cum notează Mondoweiss, cotidianul liberal israelian Haaretz a publicat un articol lung pe 13 octombrie, în care descrie cum un comandant israelian, generalul de brigadă Avi Rosenfeld, din divizia Gaza, a făcut alegerea dificilă de a solicita lovituri aeriene asupra propriei sale baze, în timp ce luptătorii Hamas au invadat-o, capturând și ucigând mulți dintre soldații din interior.

Avi Rosenfeld

Baricadat în sala de război subterană a diviziei cu o mână de soldați, Rosenfeld a căutat „cu disperare să salveze și să organizeze sectorul atacat”. Mulți dintre soldați, cei mai mulți dintre ei nefiind personal de luptă, au fost uciși sau răniți afară. Divizia a fost nevoită să solicite un atac aerian împotriva bazei însăși pentru a-i respinge pe teroriști.

Un caz similar a avut loc în Sderot, un oraș de 30.000 de locuitori situat la 12 kilometri de granița cu Gaza, în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

Jurnalista Stephanie Freid de la postul chinez CGTN a vizitat Sderot o săptămână mai târziu. Ea a relatat că Sderot „era un oraș cucerit de luptătorii Hamas. O mulțime de oameni au fost uciși și au avut loc schimburi de focuri. Iar dovada este în ruinele secției de poliție de acolo. A fost luată cu asalt. Până la 20 de persoane au fost ucise, inclusiv prizonieri care erau deținuți la secție”. Se pare că luptătorii Hamas și prizonierii lor din poliție au fost uciși atunci când forțele israeliene au deschis focul asupra secției cu un tanc.

Citiți și:
Gaza a devenit un mare cimitir. Imaginile dezastrului
Planul Abraham și ciudata hartă arătată de Netanyahu liderilor lumii: au șters Fâșia Gaza, cu mult înainte să înceapă războiul

 

yogaesoteric
2 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More