Descoperiri arheologice de mare valoare în județul Cluj, pe drumul Ardealului: Artefacte dacice și romane suprapuse, de dinainte și de după nașterea lui Hristos

Descoperiri arheologice spectaculoase pe șantierul primului drum expres din Ardeal, în județul Cluj. Săpăturile au scos la lumină urmele unei așezări romane de peste 2.000 de ani. Un vârf de lance și mai multe vase ceramice, care au fost în mâinile dacilor și romanilor, au fost analizate de arheologi, transmite Observator News.

Video și de la TVR:

Arheologii au adus la lumină mai multe vase romane, resturi ceramice și oase de animale. Toate erau depozitate în apropierea caselor, în aceste gropi de provizii folosite acum 1700 de ani pe post de cămări pentru alimente”, spune reporterul Observator de la fața locului.

Intervievat, George Cupcea, director adjunct al MNIT: „Au fost descoperite materiale ceramice de epocă preistorică și în mod remarcabil o groapă cu un vârf de lance care datează din secolele 2-3 înainte de Hristos. Majoritatea acestor complexe sunt locuințe semi adâncite în pământ, însoțite de gropi de provizii. Este vorba despre ceramică uzuală pentru activități domestice și probabil situl se încadrează în categoriile de așezări romane rurale.

Șansele găsirii mai multor vestigii sunt ridicate. Totuși, noile descoperiri nu afectează șantierul drumului expres, unde lucrările sunt deja avansate.

Emil Șestac, inginer topograf, adaugă: „Până acum nu avem semne de întrebare, totul merge conform proiectului. Am depășit pe partea de copertă și săpături, am depășit 40% din cantitățile totale. Mobilizarea la momentul de față, 140 de utilaje și 250 de persoane.

Drumul expres dintre Autostrada A3 și DN1 are termen de finalizare în februarie 2025, dar constructorul vrea să îl termine până toamna viitoare.

Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest fapt a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseul drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H. Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semiadâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.

Aceste descoperiri se adaugă dovezii că aici trăiesc români de sute de ani. Există la arhive un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba latină. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a anunțat primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă, prezentând mai multe fotografii:

https://www.facebook.com/primarulComuneiTureniDanielaManaila/posts/264723169873081?ref=embed_post

Citiți și:
Arhiva omenirii ascunsă sub Sarmizegetusa
Descoperire de excepţie în România! Arheologii au găsit nouă morminte vechi de 4.000 de ani la Cârlomănești

 

yogaesoteric
2 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More