Vâlvătaia din Ucraina a devenit inutilă – Se încearcă stingerea ei la repezeală – Tot gazul va fi turnat peste Gaza

Timp de doi ani, cine a vorbit despre Pace în Ucraina a fost etichetat ca „putinist” și executat mediatic. Acum, Occidentul nu știe cum să pună batista pe țambal pentru a se arunca cu capul înainte în alt război și mai sângeros.

Oficiali americani și europeni au început să discute „în mod discret” cu regimul de la Kiev despre ce ar putea implica eventuale negocieri de pace cu Moscova „pentru a pune capăt războiului” din Ucraina.

Această informație este furnizată în exclusivitate de canalul american NBC News, care precizează:

Discuțiile se referă la ce va fi nevoie în mare să RENUNȚE Ucraina pentru a se ajunge la un acord (cu Rusia).

Sublinierea ne aparține. La fel și cele care urmează.

Pentru moment, discuțiile ‒ pe care sursele NBC le-au numit „delicate” ‒ se află la nivelul tatonărilor, însă, dată fiind conjunctura, s-ar putea accelera puternic la începutul lui 2024.

O rundă de discuții a avut loc deja în octombrie, la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de țări care susțin Ucraina, inclusiv state NATO ‒ așa-zisul format „Ramstein”.

La aceste discuții, din partea Ucrainei au participat președintele Zelenski și șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Yermak.

Discuțiile cu Kievul, mai scrie NBC, „au început ca urmare a temerii oficialilor americani și europeni că războiul se află într-un IMPAS și că (Occidentul) NU MAI ESTE ÎN MĂSURĂ să continue furnizarea de ajutor Ucrainei”.

Și NBC adaugă:

Oficiali ai administrației Biden sunt îngrijorați de asemenea că UCRAINA ESTE LA CAPĂTUL PUTERILOR, în timp ce Rusia dispune de o aprovizionare aparent INEPUIZABILĂ.

Mai mult, au început să apară protestele publice împotriva lui Zelenski, mai scrie NBC News, un canal cât se poate de mainstream, care nu poate fi acuzat de „putinism”:

Ucraina se confruntă și cu dificultăți de recrutare și a fost recent scena unor PROTESTE PUBLICE față de unele pretenții ale președintelui Volodimir Zelenski de mobilizare pe durată nedeterminată.”

Washingtonul are mari îndoieli că, la primăvara viitoare, va avea loc o contraofensivă ucraineană care să modifice situația de pe front, mai ales după eșecul lamentabil al celei de anul acesta:

Există un sentiment tot mai puternic că este prea târziu și că a sosit vremea să se ajungă la un acord.”

Relatarea din NBC face eforturi să păstreze un ton echilibrat și cât mai detașat, însă anumite informații fruste dau măsura gravității și urgenței situației în care se află Kievul și alianța occidentală care (încă) îl sprijină.

Iată un exemplu:

Oficialii (americani) au mai declarat în privat că Ucraina nu mai are timp decât probabil până la sfârșitul anului sau puțin după aceea până să înceapă discuții mai importante despre negocierile de pace.

NBC afirmă ceea ce știa deja toată lumea: că Zelenski este cel care se opune cel mai tare negocierilor de pace cu Rusia. Pentru a-i înfrânge reticența, NATO ia în calcul să îi ofere ‒ atenție! ‒ „anumite garanții de securitate, chiar dacă NU intrarea formală în Alianță”.

În primăvara lui 2022, la doar câteva luni după invazie, Kievul și Moscova, cu medierea Ankarei, ajunseseră la un acord pentru oprirea conflictului.

În linii mari, în schimbul retragerii trupelor ruse, Zelenski era dispus să renunțe la Crimeea și să accepte independența celor două „republici” rusofone din Donbas, precum și un statut de neutralitate.

(Aspecte de altfel prevăzute și în Acordurile de la Minsk, pentru care Ucraina se angajase cu opt ani înainte.)

S-a opus însă Washingtonul, care l-a trimis de urgență la Kiev pe „emisarul său special”, premierul britanic Boris Johnson, să detoneze negocierile de pace cu Moscova și să îi ordone lui Zelenski să continue războiul „până la capăt”.

Au trecut de atunci mai bine de 18 luni. S-au vărsat cisterne de sânge. Au murit sute de mii de oameni. Alte milioane au rămas schilodiți pe viață. S-au cheltuit sute de miliarde de dolari pe arme. Economia europeană a intrat în vrie și va avea nevoie de decenii să își revină.

Occidentul a rupt punțile cu Rusia și a aruncat-o în brațele Chinei, dezechilibrând brutal și probabil definitiv balanța geostrategică a lumii în favoarea EurAsiei.

Planeta a fost de câteva ori pe buza unui război nuclear. Și nici acum nu răsuflă ușurată: Zelenski încolțit e în stare de orice.

Toate acestea, pentru ce?

În acest moment, Rusia ocupă circa 23% din teritoriul Ucrainei. În afara celor două provincii din Donbas, a mai anexat două. Este greu de crezut că Putin ar fi dispus să cedeze ceva din aceste cuceriri. Cât despre Crimeea, a fost de la bun început o aberație.

Așadar, în urma viitoarelor negocieri de pace, Ucraina va pierde MAI MULT decât dacă ar fi fost lăsată de America să se înțeleagă cu Rusia în primăvara trecută.

Visul aderării la NATO se spulberă și el. Foarte probabil, și aderarea la UE.

A meritat?

P.S. Inutilitatea Catastrofei din ultimii doi ani ar fi necesar să fie un duș rece pentru capetele înfierbântate care ațâță Războiul din Gaza.

Tare mă tem însă că pălălaia ucraineană este stinsă acum la repezeală doar pentru a aprinde un pârjol și mai devastator în Orient.

Autor: Adrian Pătrușcă

Citiți și:
The American Conservative: În Ucraina va fi pace atunci când Rusia va obține ce îi este necesar
Ucraina sau lungul drum al păcii către război şi al războiului către pace
Președintele croat: Vor să lase Ucraina complet fără bărbați? Pacifiştii şi luptătorii pentru pace din Occident de ieri vor acum „să se îmbete cu sângele altcuiva”

 

yogaesoteric
3 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More