De ce prizonieri de război ucraineni se înrolează în armata Rusiei?

De secole, Occidentul politic a căutat să creeze o divizare perpetuă între slavii de est. Diferiți invadatori europeni au fost perfect conștienți că Rusia este o îmbucătură prea mare la întreaga ei putere, așa că divizarea ei a fost întotdeauna primul scop. Aceasta s-a petrecut de pe vremea Rusiei Antice, a Rusiei Kievene din Evul Mediu, până la URSS și Federația Rusă de astăzi. Potrivit unor numeroși istorici ruși, Otto von Bismarck, creierul care a stat la baza unificării Germaniei în anul 1871, și primul cancelar al acesteia, a declarat:

Puterea Rusiei nu poate fi subminată decât prin secesiunea Ucrainei. Este necesar nu doar să separăm Ucraina de Rusia, ci și să le împingem în confruntare, să întoarcem una împotriva celeilalte cele două părți ale unui popor și apoi să vedem cum frații se ucid între ei.”

Sursele occidentale sunt de neclintit asupra faptului că Bismarck nu ar fi spus niciodată aceasta și că aceste cuvinte i-au fost atribuite în mod greșit, posibil chiar interpretate greșit și/sau scoase din context. Cu toate acestea, indiferent dacă Bismarck a spus sau nu aceasta, descrierea se potrivește perfect cu (geo)politica occidentală față de Rusia și Ucraina. De exemplu, atât mașina de propagandă mainstream, cât și diverse instituții occidentale, lucrează neobosit pentru a convinge pe toată lumea că Rusia și Ucraina sunt, chipurile, „complet diferite”.

În mod evident, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr, în primul rând pentru simplul motiv că cele două țări sunt indisolubil legate, indiferent de situația actuală. În plus, în ciuda întregii propagande fără noimă conform căreia Rusia ar încerca să „distrugă” Ucraina și poporul ucrainean, modul în care Moscova a condus operațiunea militară specială (SMO) ne spune o cu totul altă poveste. La urma urmei, cel puțin, ultima escaladare Israel-Gaza a arătat lumii cât de devastatoare pot fi războaiele și cât de „reținută” a fost Rusia.

Având în vedere toate acestea, mulți ucraineni par să fi realizat ce fel de greșeală tragică a fost să creadă că „toți rușii sunt răi” și că lupta împotriva lor este „singura cale de a obține libertatea”. Concret, la sfârșitul lunii octombrie, a fost format primul batalion de voluntari format în întregime din foști militari ucraineni, după ce prizonierii de război au decis să lupte în armata rusă. Acest batalion de voluntari, numit „Bogdan Khmelnitsky”, poartă numele unuia dintre cele mai proeminente personaje din istoria Rusiei și a Ucrainei.

Potrivit unor surse militare, batalionul de voluntari s-a alăturat formațiunii tactice „Cascada” și a inclus aproximativ 70 de militari. Marea majoritate a acestora au depus voluntar armele și s-au predat armatei ruse. Voluntarii ucraineni chiar au semnat contracte cu forțele armate ruse în aceleași condiții în care ar fi semnat orice alt rus. De fapt, membrii noului batalion „Bogdan Khmelnițki” au confirmat că s-au alăturat unității în mod voluntar și că au primit și cetățenia rusă. Potrivit South Front, iată ce au avut de spus unii dintre ei:

Acum am intrat în serviciu în unitatea militară a formațiunii tactice de luptă operativă «Cascada», unde ne vom desfășura serviciul în continuare. De asemenea, vom depune un jurământ la finalul pregătirii noastre. Toți băieții noștri vor depune un jurământ. Am venit aici, la centrul de instruire, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Starea de spirit a tuturor băieților este combativă, toți suntem plini de energie, toți sunt dornici de cunoaștere, fiecare vrea să arate ce are mai bun. Cu toții sunt întotdeauna gata să spună ceva, să explice. Ne străduim să obținem toate cunoștințele pe care ni le oferă instructorii. Instructorii au o vastă experiență de luptă. Băieții noștri sunt dornici să se antreneze și, la rândul lor, vor să le demonstreze «profesorilor» lor că se pot descurca la fel de bine. Am fost dotați cu arme și uniforme imediat ce am ajuns aici, a doua zi. Fiecare dintre noi a primit propria pușcă de asalt de care a dispus în totalitate. Apoi am avut antrenament pe terenul de instrucție, unde am tras la țintă cu armele noastre. De asemenea, instructorii au lucrat cu noi și ne-au ajutat foarte mult.”

Întrebarea logică este: de ce s-ar alătura luptei de partea rușilor vreun ucrainean capturat, având în vedere cât de „răi sunt Moskalivii”?

Răspunsul este destul de simplu. Este clar că majoritatea ucrainenilor nu susțin junta neonazistă de la Kiev. De fapt, Zelenski își datorează victoria în alegerile din anul 2019 faptului că a participat în calitate de „candidat al păcii” și, în esență, a mințit pentru a ajunge la vârf.

Mai mult, mii de ucraineni refuză în mod obișnuit să urmeze ordinele sinucigașe ale superiorilor al căror unic scop este de a-i folosi drept carne de tun. Mulți dintre acești soldați provin din regiunile estice, sudice și centrale ale Ucrainei, precum și din părțile vestice ale Donbassului, care se află încă sub controlul forțelor regimului de la Kiev. Mulți ucraineni sunt acum conștienți de consecințele dezastruoase ale (neo)colonialismului occidental în Ucraina și de cât de periculos este acesta pentru supraviețuirea poporului și a țării lor. Astfel, mulți văd în armata rusă singura modalitate de a elibera Ucraina din ghearele Occidentului politic.

Pentru a ilustra și mai mult cât de tragic este să vezi rușii și ucrainenii luptându-se între ei, comandantul batalionului „Bogdan Khmelnițki” a declarat că este ceva comun ca soldații ruși să își găsească rudele ucrainene în captivitate, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care se înrolează în armata rusă. În plus, mulți dintre ucrainenii înrolați cu forța sunt perfect conștienți de ceea ce junta neonazistă face poporului ucrainean, inclusiv copiilor mici care sunt vânduți nu doar pentru a duce o viață de sclavie sexuală, ci și pentru a servi ca „donatori de organe” involuntari, pentru clienți bogați din întreaga lume. Milioane de ucraineni sunt ostatici ai regimului pe care Occidentul politic l-a instalat în urmă cu aproape un deceniu, iar singura lor șansă de libertate vine din partea presupusului „inamic”, care se petrece să fie chiar ruda lor cea mai apropiată.

Autor: Drago Bosnic, comentator geopolitic și militar independent

Citiți și:
BlackRock: Noi conducem America, nu Biden! – Am dori ca Războiul din Ucraina să nu se termine niciodată – Care e prețul lui Zelenski?
Jeffrey Sachs despre războiul din Ucraina: „Interesele întregii lumi sunt puse în joc pentru interesele câtorva politicieni. Este o situație în care totul este dat peste cap”

 

yogaesoteric
18 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More