Aspecte ezoterice definitorii referitoare la noțiunea punct de vedere (II)

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiți prima parte a articolului

Aşa cum am arătat anterior, cel mai bun punct de vedere, ce rămâne totdeauna absolut şi exemplar pentru noi toţi, este Punctul cel suprem, misterios şi veşnic de vedere al lui Dumnezeu Tatăl. De îndată ce Punctul cel absolut şi misterios de vedere al lui Dumnezeu Tatăl este atins de către o anumită ființă umană, fiind apoi menţinut ca atare pentru o anumită perioadă de timp, o astfel de realizare spirituală ce poate fi considerată extraordinar de înaltă face să apară şi să fie aprofundată în Microcosmosul ființei umane starea de înţelepciune eminamente dumnezeiască.

La celălalt pol se situează cel mai rău punct de vedere, care este acela al fiinţei umane proaste, ce este plină de răutate, ce este crudă, ba chiar sadică, ce este plină de obtuzitate, insolenţă, viclenie, orgoliu şi scepticism. Forma extremă, cumplită am putea spune, a unui astfel de punct de vedere este punctul de vedere eminamente satanic sau punctul de vedere deja exacerbat, demoniac.

Revelarea considerabilă a Adevărului Ultim Dumnezeiesc face să apară în universul nostru lăuntric punctul cel mai înalt de vedere, respectiv cel dumnezeiesc, către care ne îndeamnă Iisus să aspirăm prin intermediul cuvintelor Sale pline de înţelepciune dumnezeiască: „Cunoaşteţi Adevărul Ultim Dumnezeiesc, căci acest Adevăr vă va elibera”.

Cunoaşterea de sine profundă, adevărată şi esenţială pe care noi o angrenăm în ceea ce ne priveşte propria ființă, adică pentru noi înşine, ne transformă gradat într-un mod extraordinar punctul de vedere.

De fiecare dată când ne aflăm în faţa unui anumit animal, fiind chiar faţă în faţă cu acesta, în măsura în care reuşim să ne identificăm într-un mod profund şi într-o manieră empatică paranormală cu el, vom descoperi în felul acesta, într-un mod intuitiv, că, dincolo de aparente, respectivul animal ne priveşte şi totodată ne receptează şi ne oglindeşte în făptura sa din punctul său specific de vedere.

Punctul personal de vedere ce ne caracterizează este şi rămâne în marea majoritate a cazurilor și o sui generis combinaţie de aşa-zise „filtre” lăuntrice care ne caracterizează, prin care îi privim atât pe ceilalți, cât şi tot ceea ce ne înconjoară şi inclusiv pe noi înşine.

Este, de asemenea, necesar să ne dăm seama că nicio fiinţă umană nu va putea spune vreodată că ea nu are, că nu a avut sau că nu va avea niciodată un anumit punct de vedere.

O temniţă ce se află fără încetare la purtător

Atunci când le privim cu multă atenţie şi luciditate, reuşind printr-o adecvată introspecție să le obiectivăm, descoperim că este cu putință ca anumite puncte de vedere să ne condiționeze într-un mod nefast, ba chiar să ne înlănțuie, în timp ce alte puncte de vedere, ce sunt pline de înţelepciune, ne eliberează.

Fiecare punct de vedere ce este predominant generează apoi un anumit proces subtil de rezonanță ocultă cu energii subtile corespondente din Macorocosmos ce persistă şi se menţine tot atâta timp cât subzistă, ca să spunem aşa, punctul corespondent de vedere ce este predominant.

Orice modificare ce este considerabilă a punctului personal de vedere care anterior era predominant este întotdeauna, fără nicio excepție, însoțită de unele efecte evidente ce sunt corespunzătoare. Spre exemplu, apariţia unui punct de vedere demoniac în universul lăuntric al unei ființe umane dezlănțuie apoi efecte subtile demoniace, care sunt evidente mai ales pentru cei inițiaţi.

Descoperirea realității, ce este evidentă mai ales pentru cei inițiaţi, a punctului personal de vedere ce este predominant ne este apoi de un imens folos în cadrul procesului de transformare spirituală accelerată. Dat fiind faptul că orice cunoaştere inițiatică dumnezeiască ne conferă totodată acces la o tainică putere eminamente benefică, conştientizarea neîntârziată a propriului punct de vedere predominant ne este de un real folos pentru a elimina cât mai repede din fiinţa noastră toată zgura şi otrava ce încă mai persistǎ în noi şi care ne fac să avem un punct predominant de vedere tenebros, în mod excesiv suspicios, pesimist, egocentric, sadic, răzbunător, răutăcios.

Atunci când privim cu multă atenţie şi luciditate în jurul nostru, descoperim apoi cu uşurinţă că în timp ce anumite puncte de vedere predominante îi fac pe unii oameni să fie fericiți, optimişti, binevoitori, alte puncte de vedere predominante îi chinuie pe unii oameni aproape toată viaţa. Un exemplu clasic de acest fel este punctul de vedere predominant optimist şi punctul de vedere predominant pesimist.

Dincolo de aparente, fiecare dintre noi avem totuşi un punct de vedere predominant, chiar şi atunci când deocamdată nu bănuim aceasta. În cazul în care suntem suficient de atenţi şi lucizi, dar mai ales atunci când ne menţinem pentru lungi perioade de timp integrați în starea supramentală, ce este în legătură cu învelişul tainic supramental (vijnanamaya kosha), devine cu uşurinţă posibil să observăm în scurt timp la fiecare fiinţă umană cu care venim în contact care anume este punctul ei predominant de vedere. În felul acesta ne putem da seama cu uşurinţă cu cine avem în realitate de-a face, dincolo de aparente.

Descoperirea intuitivă, rapidă, a punctului predominant de vedere al unei anumite ființe umane cu care venim în contact ne poate ajuta enorm în relațiile cu ceilalți. Pe măsură ce vom acumula o considerabilă experiență intuitivă ce ne este necesară, vom descoperi apoi că în cazul anumitor ființe umane punctul lor predominant de vedere există, este nefast şi funcţionează întocmai ca o sui generis temniţă la purtător, în care sărmana fiinţă umană în cauză se menţine, se complace şi totodată se chinuieşte, fără a-şi da seama că, în realitate, toate acestea i se trag tocmai de la punctul ei de vedere predominant, funest.

O sclipire a inteligenței supramentale

Practica atentă, corectă, entuziastă şi perseverentă a sistemului Laya Yoga, a sistemului Kundalini Yoga, a sistemului Hatha Yoga, a sistemului Tantra Yoga ne ajută enorm să ne obiectivăm, să ne conştientizăm și, mai ales, să ne transformăm într-o manieră benefică punctul predominant de vedere. Prin intermediul practicii atente, corecte și perseverente a acestor ramuri yoga pe care le-am amintit aici, devine cu uşurinţă posibil ca punctul nostru de vedere să se transforme enorm şi rapid aproape ca prin farmec.

Toate acestea sunt cu putință deoarece astfel de transformări fundamentale se realizează inclusiv prin intermediul unor energii subtile sublime dumnezeieşti la care avem acces și care sunt nesfârşite. Un exemplu de acest fel este energia colosală tainică Kundalini Shakti, pe care yoghinul o trezeşte, o dinamizează şi o face să ascensioneze, oprind-o apoi, pentru lungi perioade de timp, în etajele superioare ale ființei, acolo unde yoghinul intenţionează să declanşeze anumite transformări profunde, rapide şi durabile.

La modul general vorbind, atunci când punctul nostru predominant de vedere se transformă în bine într-o manieră considerabilă, se poate spune că per ansamblu progresăm spiritual. Tot la modul general vorbind, atunci când punctul nostru predominant de vedere se schimbă în rău într-un mod considerabil, se poate spune că per ansamblu regresăm. Lunecarea în stări demoniace este întotdeauna însoţită de o evidentă schimbare în rău a punctului predominant de vedere.

Aproape fiecare punct, ce este predominant, de vedere este apoi însoțit de anumite obişnuinţe lăuntrice care ajung să se impună şi apoi rămân active tot atâta timp cât punctul respectiv de vedere persistă şi se menţine mereu acelaşi, fără nicio modificare.

Întotdeauna, fără nicio excepție, Dumnezeu Tatăl ne privește pe toți și pe fiecare în parte din Punctul Său misterios de vedere ce este într-un mod absolut plin de înţelepciune dumnezeiască. Acest Punct misterios de vedere al lui Dumnezeu Tatăl este şi rămâne întotdeauna, fără nicio excepție, înţelepciunea Sa supremă, ce este totală. Este chiar esențial să ne dăm seama că până şi Dumnezeu Tatăl are în veşnicie şi totodată manifestă în permanență Punctul Său misterios de vedere asupra întregii Sale Creații ce există în Macrocosmos.

Practica atentă, entuziastă, corectă şi perseverentă a ramurilor yoga despre care am vorbit anterior ne ajută să devenim mult mai repede pe deplin conştienţi de propriul nostru punct predominant de vedere. Pentru a reuşi cu adevărat aceasta, mai ales la început, este însă necesară o sclipire de un anumit fel a inteligenţei supramentale de care fiecare fiinţă umană are stringent nevoie pentru a începe să se cunoască într-un mod rodnic cu luciditate şi detaşare.

Conştientizarea neîntârziată şi obiectivă a punctului predominant de vedere ne oferă un jalon foarte important în ceea ce priveşte cunoaşterea de sine. În lumina acestor revelaţii se poate spune că, în afara faptelor sale, omul se poate cunoaşte şi prin descoperirea punctului său predominant de vedere. Predominanța și persistenţa unui anumit punct de vedere ne poate fie elibera, fie ne poate întemniţa într-un mod insidios într-o sui generis temniţă ce se află fără încetare la purtător.

Puține sunt ființele umane care îşi dau seama de influența uriaşă pe care o manifestă în permanenţă în universul lor lăuntric punctul predominant de vedere ce le caracterizează. Datorită proceselor subtile de rezonanță ocultă pe care le declanşează influenţa nebănuită a punctului predominant de vedere, această influență este apoi neîncetată și aceasta ne face să depindem uneori enorm de un anumit punct predominant de vedere, chiar şi atunci când deocamdată nu bănuim că acesta există.

Punctul predominant de vedere ne condiționează prin intermediul anumitor filtre ce ne caracterizează atât modul preponderent în care ne percepem pe noi înşine, cât şi modul în care percepem întreaga realitate înconjurătoare.

În lumina acestor revelații, merită tocmai de aceea să reflectăm la următoarele aspecte:

  • Prostul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Geniul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Sfântul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Yoghinul avansat are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Înţeleptul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Îndrăgostitul are punctul său de vedere ce este considerabil transformat.
  • Pesimistul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Demoniacul are întotdeauna punctul său bizar de vedere.
  • Satanicul are întotdeauna punctul său de vedere eminamente malefic.
  • Optimistul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Blazatul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Materialistul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Scepticul are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel care iubeşte fără măsură are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel blând are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel plin de bunăvoinţă are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel plin de compasiune are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel inteligent are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel cârcotaş are întotdeauna punctul său ciudat de vedere.
  • Cel care judecă într-un mod critic, superficial, acuzator şi răuvoitor are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel egoist are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel orgolios are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel care a atins starea de eliberare spirituală în această viaţă (jivanmukta) are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel meschin are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel zgârcit are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel plin de ură are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel animat de resentimente are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel răutăcios are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel batjocoritor are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel vesel are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel viclean are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel altruist are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel neiertător are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel care este ros de îndoieli demoniace are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel plin de speranţe dumnezeieşti îndreptățite are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel drept are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel josnic are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel trădător are întotdeauna punctul său de vedere.
  • Cel anarhic are întotdeauna punctul său de vedere.

Înlocuirea gradată a unui anumit punct predominant de vedere ce este nefast, pervers, malefic, cu care am ajuns deja să ne obişnuim cu un nou punct predominant de vedere ce este fast, stenic, armonios, eminamente benefic generează apoi transformări lăuntrice mari în ceea ce priveşte viziunea noastră globală nu numai asupra realității înconjurătoare, ci şi asupra universului nostru lăuntric.

Citiți continuarea articolului

Articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 125/126

Citiți și:
Aspecte oculte esenţiale referitoare la judecata critică, acuzatoare, superficială şi răuvoitoare (prima parte)
Unele aforisme și cugetări inedite referitoare la starea de înţelepciune

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More