Mafia chineză. «Cele trei societăţi armonioase»

 

Conceptul de mafie chinezească s-a întipărit în ultimii ani în mentalitatea românilor ca fiind ceva profund nefast şi periculos, concretizat uneori prin înghesuirea unor chinezi în geamantane şi genţi de voiaj. Adevărul este cu mult mai cutremurător.

Imperiul Galben are o vechime de sute de ani, se laudă cu multiple si puternice izbucniri de patriotism, de exacerbare a mândriei naţionale. Dincolo de epocile primilor împăraţi, există netulburat de nimeni şi nimic un univers subteran despre care se spune, printre altele, că reprezintă cea mai numeroasă organizaţie criminală din lume. Astăzi puterea lor este mai mare decât oricând, milioanele de furnici fanatice luptând în linişte pentru supunerea întregii lumi sub Legea Triadelor.

Cei ce vin tocmai din Shaolin

Cu siguranţă, foarte puţini oameni s-au gândit vreodată că ilustrul şi celebru templu Shaolin ar fi putut da naştere (în mod indirect, desigur) uneia dintre cele mai mari organizaţii mafiote din lume. Adevărul este că primii fondatori ai Triadelor erau nimic altceva decât călugări luptători exilaţi şi vânaţi de autorităţile imperiale după momentul dramatic al incendierii faimosului Templu Shaolin. Fenomenul mafiei chinezeşti poate fi înţeles numai prin prisma examinării bagajului cultural, al ezoterismului marţial şi chiar al unui patriotism exclusivist dus la extrem de adepţii numeroaselor organizaţii criminale chinezeşti care se reunesc sub titulatura generală de Mafie Chineză.

Termenul în sine face referire la aşa numitele Triade, organizaţii cunoscute de chinezi prin termenul de San He Hui. Denumirea are rezonanțe în daoismul milenar având o conotaţie foarte elegantă. Tradusă mot-à-mot, semnifică „Cele Trei Societăţi Armonioase”, concept ezoteric străvechi, care face trimiterea la armonia şi unitatea primordială dintre Cer, Pământ şi Om. Numele de Triade, sub care sunt cunoscute astăzi în toată lumea, le-a fost dat de autorităţile britanice din Hong Kong, pe baza simbolisticii chinezeşti care conţinea imaginea unui triunghi înconjurat de paloşe sau de Guan Yu, zeul chinez al loialităţii. Ceea ce a sfârşit astăzi într-o organizaţie atotputernică, capabilă de acte de o cruzime inimaginabilă pentru un non-asiatic şi stăpână peste crima organizată din jumătate de Asie, a avut la început o misiune exclusiv patriotist-haiducească, prin care se angaja să apere etnicii chinezi de atacurile şi abuzurile dinastiei străine Qing, de sorginte manciuriană.

Din punct de vedere strict istoric, prima organizaţie secretă care a întreprins atacuri împotriva administraţiei manciuriene se numea Ţian Di Hui (Societatea Cerului şi Pământului). Sub această denumire elevată se ascundeau, de fapt, renumiţi luptători de Kung Fu care acţionau aidoma unor haiduci locali, pedepsind mortal pe funcţionarii imperiali care abuzau ţăranii şi comercianţii chinezi. Scopul lor suprem nu se limita la acte de răzbunare, prima triadă din istorie ţintea mult mai sus. Maeştrii de Kung Fu complotau pentru înlăturarea dinastiei manciuriene Qing şi restaurarea unei dinastii pur chinezeşti condusă de etnicii Han. Societatea Cerului şi Pământului avea un scop eminamente politico-naționalist și niciun maestru luptător nu şi-ar fi imaginat vreodată că organizaţia lor se va ocupa peste ani de asasinate la comandă, prostituţie, trafic de droguri sau jocuri de noroc…

Aceasta pentru că Triada iniţială a fost fondată de cinci maeştri călugări scăpaţi cu viaţă după incendierea Templului Shaolin de Sud de către armata imperială Qing. Templul ajunsese o adevărată şcoală care forma luptători periculoşi pe bandă rulantă. Călugării de aici luaseră în prealabil decizia de a-i învăţa pe toți chinezii tainele artelor marţiale, după ce văzuseră samavolniciile la care era supusă populaţia Han. Speriate de posibilitatea tot mai evidentă că o adevărată armată populară antrenată la Shaolin va trece la fapte, autorităţile au trimis toate unităţile armatei imperiale, care au ucis într-un atac de noapte majoritatea călugărilor şi au incendiat templul. Cei 18 care au scăpat erau cei mai buni călugări luptători. Cinci dintre aceştia au decis să creeze cinci noi Temple şi cinci societăţi secrete invincibile care să acţioneze de la adăpostul anonimatului.

Motto-ul lor era: „Zdrobiţi dinasita Qing, reînviaţi dinastia Ming”. Vitregiile istoriei, apariţia erei tehnologice şi globalizarea accelerată, au dus însă la transformarea organizaţiei patriotice iniţiale într-una dintre cele mai temute mafii din întreaga lume.

Răscoale, capitalism, naţionalism şi comunism

Următoarele izbucniri violente ale Triadelor nu au întârziat să se manifeste pe scena istoriei Chinei. În anul 1790, Societatea Lotusului Alb a stârnit o rebeliune presărată de atrocităţi în provinciile Sichuan, Hubei şi Shaanxi. Între anii 1847-1850, provincia Kwantung a fost devastată de ţăranii antrenaţi sub oblăduirea Frăţiei Ciomegelor. Anii 1851-1865 aduc în scenă figura lui Hung Hsiu Chuan, un exaltat conducător al Triadelor care se credea nimeni altul decât fratele lui… Iisus Christos. Fără a avea vreo trăsătură comună cu Mântuitorul, Căpetenia Hung declanşează răscoala Tai Ping în care, din ordinul său, mor zeci de mii de oameni. Răscoala se apropia ameninţător de Beijing, astfel încât autorităţile manciuriene se văd nevoite să ceară ajutorul Puterilor Occidentale care înăbuşă în sânge, cu tunurile, răscoala lui Hung. Cum perseverenţa şi capacitatea de a nu se da bătuţi niciodată sunt caracteristici naţionale ale poporului chinez, capii Societăţii Lotusului Alb împreună cu Triadele Marilor Săbii şi Pumnilor Roşii au pus la cale sângeroasa Răscoală a Boxerilor.

Yi He Tuan, cum o denumesc chinezii, a fost cea mai mare răscoală populară din istoria modernă a Chinei. Răscoala Boxerilor şi-a primit numele de la ataşaţii militari occidentali care se confruntau prima oară cu practicanţii de arte marţiale din sudul Chinei. Pentru ei, aceşti luptători erau „boxeri”, negăsind alt termen cu care să-i descrie.

Răscoala a fost stopată doar de tunurile şi armele de foc ale occidentalilor care conlucrau deschis cu dinastia manciuriană, ambele părţi jefuind poporul chinez după propriile interese. Cum ceea ce nu te omoară, te face mai puternic, Triadele au ieşit întărite din răscoale, având de partea lor tot suportul şi ajutorul maselor populare care vedeau în ei singura pavăză care-i apăra deopotrivă de manciurieni şi de occidentali. Puterea lor creştea zi de zi, odată cu ea se dezvolta şi apetitul noilor conducători pentru activităţi infracţionale care aduceau însă sume imense de bani în visteriile Triadelor.

Odată cu apariţia capitalismului şi industrializării în China, atenţia Triadelor s-a îndreptat şi spre scena politică. Şi nu oricum, ci spre cele mai înalte funcţii în stat. Bunăoară, Sun Yat Sen, primul preşedinte chinez şi Fondatorul Republicii China de după abolirea casei imperiale, a fost un membru marcant al Triadelor, fiind susţinut de Societatea Hsing Chun. Succesorul lui Sun Yat Sen, căpetenia războinică Yuan Shik Kai, a lucrat mână în mână cu Triadele pe toată durata de timp cât a fost la putere. Guomindang-ul, sau Guvernul Naţionalist, ajuns la putere în 1927, era condus de Chiang Kai Shek, nimeni altul decât un membru al Bandei Verzi – Shang Hai. Triadele au luat în stăpânire întreaga parte de sud a Chinei şi au luptat pentru putere cu armata comunistă a lui Mao Ze Dong timp de zeci de ani până când au pierdut puterea oficială.

Lupta dintre comunişti şi mafioţi a fost deosebit de sângeroasă, ambele tabere făcându-se vinovate de scene de măcel, de neimaginat pentru orice om normal. În timpul luptelor cu comuniştii chinezi, sediul armatei naţionaliste a Triadelor se afla în oraşul Canton la adresa nr. 14 Po Wah. Aceasta este originea Triadei „14 K”, care astăzi numără doar în Hong Kong peste 300.000 de membri.

După ce Mao a definitivat victoria în anul 1949, o parte dintre naţionaliştii din Triade au fugit în Hong Kong, Macao, Thailanda, Singapore, San Francisco, Vancouver şi Australia. Rămăşiţele armatei naţionaliste a Guomindang-ului a găsit adăpost în munţii împăduriţi ai Birmaniei, unde sub conducerea căpeteniei Khun Sha au pus bazele traficului de droguri spre Occident, via Thailanda. Am fi tentaţi să credem că restul membrilor Triadelor rămaşi în China comunistă au pierit în anonimat în fata tăvălugului nivelator al Revoluţiei Culturale şi a megalomaniei lui Mao. De fapt, capii Triadelor au intrat în Partidul Comunist, pozând ca secretari şi subsecretari conştiincioşi, în timp ce subordonaţii se ocupau cu micile infracţiuni şi traficul de influenţă.

Noi facem de toate. Şi încă la preţ mic!

Împrăştiaţi în lumea întreagă, membrii Triadelor au început să domine universul infracţional internaţional, ajungând în prezent să-şi împartă lumea doar cu durii reprezentanţi ai mafiei ruse, singurii care au reuşit să opună o rezistenţă serioasă în fata invaziei de criminali venită din Asia. Astăzi îşi organizează şi conduc activităţile din China continentală, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Macao, Malaezia. Practic, deţin controlul asupra întregii lumi interlope transfrontaliere din Asia de Sud. În ţările occidentale şi-au făcut apariţia odată cu dezvoltarea aşa-ziselor oraşe chinezeşti, zone rezidenţiale populate de imigranţi chinezi. Înfloresc în oraşe precum Los Angeles, Londra, San Francisco, New York, precum şi în toate capitalele europene sau în oraşele importante din restul lumii.

Domeniile lor de activitate includ orice faptă care i-ar face astăzi pe cei cinci maeştri Shaolin fondatori să pălească de ruşine! Trafic de droguri, asasinate la comandă, furt de maşini luxoase, spălare de bani, prostituţie, jocuri de noroc, trafic de carne vie, orice formă de jaf şi furt, falsificare de bani, comercializare de tutun şi băuturi alcoolice de contrabandă, vânzarea de haine de marcă, ţigări, DVD-uri, CD-uri, produse electronice, softuri de computer, toate contrafăcute. Nici măcar bietele animale şi plante nu au scăpat, Triadele fiind implicate puternic şi în traficul cu animale rare. Conform datelor remise publicităţii de Interpol, Triadele fac cei mai mulţi bani de pe urma activităţilor ilicite din lumea IT. După ce că deţin jumătate din toate site-urile de video-chat porno din lume, Triadele sunt lideri mondiali în ceea ce priveşte pirateria de pe Internet. În brigăzile lor lucrează astăzi cei mai dibaci şi dedicaţi hackeri.

Triade şi Tong-uri – Manual de funcţionare

Destul de des auzim vehiculat termenul de Tong, alăturat de multe ori în contextul Triadelor. Tong-urile nu sunt altceva decât puii plecaţi de la sânul Triadelor mame cu misiunea de a se stabili în afara graniţelor Chinei şi a excela în arta tuturor infracţiunilor posibile. Tong-urile au fost fondate la ordinul căpeteniilor războinice din China continentală care au dorit să deţină controlul primelor comunităţi de imigranţi chinezi de peste ocean. Astfel, primele frăţii Tong s-au format la mijlocul secolului 19 în mijlocul celor mai săraci şi marginalizaţi membri ai diasporei chinezeşti din SUA. Cum primii emigranţi chinezi au avut de înfruntat ura, dispreţul, jafurile şi umilinţele la care erau supuşi de albii din America, au cerut ajutor şi răzbunare acasă, unde legea o făceau maeştrii luptători şi lorzii războiului care patronau Triadele. Aceştia au fost mai mult decât bucuroşi să-i sprijine cu bani, sfaturi, antrenamente şi logistică pe fraţii lor de peste Pacific.

Mai ales datorită faptului că-i urau de moarte pe occidentalii, sub sfaturile şi îndrumarea Triadelor, chinezii imigranţi şi-au făcut rapid un renume sumbru printre americani. Cruzimea era cuvântul de ordine. Dacă un cow-boy sau fermier beat agresa sau umilea un chinez, corpul său era găsit purtând urmele unor torturi îngrozitoare. „Frica este un bun ambasador”, obişnuiau să spună căpeteniile proaspetelor frăţii Tong. Cu toate că primele Tong-uri erau alcătuite după modelul Triadelor de acasă, lipsite de idealul politic al acestora din urmă, Tong-urile au păstrat structura de clan şi ritualurile specifice, axându-se în scurt timp doar pe activităţi infracţionale. Cu o cruzime şi inteligenţă nemaiîntâlnite în cazul mafiilor concurente din America, Tong-urile şi-au demonstrat succesul în extorcări de sume de bani, jocuri de noroc, taxe de protecţie, prostituţie, trafic de organe, crime. În faţa concurenţei reprezentate de mafiile italiene, vietnameze, japoneze, a găştilor de cartier de latinos portoricani şi mexicani sau a frăţiilor ariene, Tong-urile nu s-au lăsat intimidate trecând uneori la represalii a căror simplă relatare face să pălească orice povestire horror a lui Stephen King din vremurile sale bune…

Afacerile terminate prost se sfârşesc deseori în asasinate şi torturi. Răzbunările iau forma atentatelor cu bombă, atacurilor cu cuţitele sau execuţia rituală a „celor 100 de tăieturi adânci”. Triadele de astăzi din Hong Kong sunt mult mai puternice decât par la prima vedere. Retrocedarea Hong Kong-ului din anul 1997, când oraşul a trecut de la administraţia britanică la cea numită de Republică Populară Chineză, nu a făcut decât să aducă Triadelor un plus la capitolul de imagine şi bani. În plus, foarte mulţi chinezi de pe continent au venit în noul oraş cu unicul scop de a deveni soldaţi în imensa armată subterană organizată pe principii naționalist-infracționale. Triadele de aici au propriile armate echipate cu orice armă posibilă. Nu există aici figura unui „naş” omnipotent, cum găsim la mafiile italiene. Puterea este împărţită între mai multe Triade, iar în cazul unei Triade există un oficial denumit onorific, Bastonul Roşu, în subordinea sa intrând de obicei 15 companii.

Triadele folosesc în mod tradiţional codurile numerice care desemnează rangul şi ocupaţia membrilor din clasa respectivă. De exemplu, clasa 426 este alcătuită din „luptători”, 489 grupează „maeştrii muntelui”, 438 adăposteşte „deputaţii maeştrilor muntelui”, cei din clasa 415 reprezintă „evantaiul alb de hârtie” şi cei din grupa 432 au numele de cod „paiele de santal”. Odată cu boom-ul economic petrecut în Hong Kong, a crescut şi influenţa Triadelor care au început să se facă cunoscute în ultimii ani prin numeroase acte de caritate şi ajutor financiar pentru defavorizaţii sorţii.

Viitorul – între ritualuri şi tehnologizare

Astăzi Triadele îşi întăresc puterea prin numărul imens de membri care îl depăşeşte pe cel al tuturor mafiilor mondiale luate la un loc. Duşmanii lor tradiţionali, japonezii din Yakuza, au început să joace un rol secund pe scena interlopă din Asia. Într-un interviu acordat unui jurnalist chinez independent, un lider al Triadelor aflat sub protecţia anonimatului declară nonşalant că: „Astăzi, Yakuza trăieşte din mila noastră. Numai faptul că ne virează sume imense de bani ne opreşte să-i zdrobim cu totul. Noi nu am uitat nici de atrocităţile pe care japonezii le-au comis de-a lungul istoriei în China, nici faptul că sunt duşmanii noştrii dintotdeauna. Astăzi am crescut în forţă şi putere datorită sfaturilor şi principiilor înţelepte rămase de la strămoşii noştri. Yakuza poate strânge doar câteva mii de luptători. Noi, în schimb avem câteva milioane. Forţa strămoşilor ne susţine. Japonezii sunt umiliţi şi ne plătesc tribut, nici nu îndrăznesc să întârzie cu plata. I-am putea zdrobi oricum. Dar este mai plăcut să-ţi umileşti duşmanul, decât să-l ucizi dintr-o dată”, încheie mândru, liderul Triadei…

Jurămintele şi codul de onoare al Triadelor numără 36 de capete care cuprind toate drepturile şi îndatoririle noului membru. 36 este un număr sacru în numerologia mistică chineză, alegerea sa nu este întâmplătoare. Templul ars de la Shaolin avea 36 de camere pline de capcane şi pericole care era necesar să fie parcurse de viitorul călugăr doritor să devină un luptător absolut. Iniţierea unui nou membru are o încărcătură de-a dreptul religioasă. În ciuda deceniilor de ateism adus de comunismul lui Mao, viitoarea termită luptătoare este introdusă într-o cameră de ceremonie unde tronează altarul lui Guan Yu, zeul daoist al frăţiei şi întrajutorării. Acolo, neofitul va aprinde beţişoare parfumate ca ofrandă strămoşilor şi va sacrifica un animal, de obicei o găină, porc sau capră. După ce bea o cupă care conţine jumătate vin, jumătate sângele animalului jertfit, viitorul membru trece peste două săbii încrucişate în timp ce recită cele 36 de versete ale Triadelor. Hârtia pe care sunt scrise versetele este apoi arsă la altar, pentru a confirma zeilor angajamentul luat de noul frate.

Puterea lor stă şi în încărcătura ocultă malefică a ritualurilor şi iniţierilor a căror semnificaţie a rămas secretă până în zilele noastre.

Citiţi şi:

China intră într-o nouă eră, iar asta va influența tot restul lumii

Cum a devenit China o putere globală


 

yogaesoteric
20 iulie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More