Despre cele șapte persoane ce dețin cele șapte chei ale internetului
Paul Kane, șeful executiv al companiei de management al Internetului, CommunityDNS, este unul dintre cei șapte oameni cărora le-a fost dată o „cheie” cu care pot să restaureze web-ul, dacă este offline.
Domnul Kane este deținătorul cheii pentru Europa de Vest, în timp ce alte șase persoane împart responsabilitatea pentru restul lumii.
În cazul unei breșe de securitate, șase dintre cele șapte persoane va fi necesar să călătorească la o locație securizată din Statele Unite, unde, colectiv, vor putea recupera cheia principală.
Deținătorii cheilor vor putea restaura niște sisteme securizate, care susțin o parte a internetului, pentru a se asigura că utilizatorii de web sunt direcționați doar spre site-uri autentice.
Domnul Kane a declarat: „Mă simt onorat și emoționat să văd că sunt apreciat pentru realizările mele din trecut și pentru contribuțiile curente la securitatea globală a internetului”.
„Suntem foarte încântați să putem lua parte la stimularea inovațiilor din regiunea Bath și să vedem că Universitatea din Bath devine un centru global de excelență pentru tehnologiile de internet”.
Compania domnului Kane este constituită dintr-o echipă de specialiști care a creat un sistem de securitate cunoscut ca DNSSEC, pe care companiile îl pot folosi pentru a-și face site-urile mai sigure.
Kane a respins sugestiile conform cărora o singură cheie ar putea fi creată pentru a restaura întregul web. „O astfel de cheie ar provoca balcanizarea Internetului,” a declarat Kane pentru The Guardian.
Poate că pare a fi un scenariu science-fiction, dar nu este: întreaga rețea de internet este controlată cu ajutorul a șapte chei, la propriu, scrie Business Insider.
Jurnalistul James Ball, de la The Guardian, a avut ocazia în 2016 de a asista la un ritual extrem de securizat, cunoscut sub denumirea de „ceremonia cheii”.
Oamenii care participă la această ceremonie fac parte dintr-o organizație care se numește Corporația pentru Atribuirea Numelor și Numerelor pe Internet (ICANN), și care este responsabilă cu atribuirea adreselor de internet numerice, pe care ulterior le transformă în adresele normale de internet, formate din litere, pe care fiecare dintre noi le scriem în browser.
De exemplu, dacă tastăm numărul 64.27.101.155 în browser intrăm pe pagina de internet a portalului Business Insider. Dar www.businessinsider.com este mai ușor de memorat, de aceea cifrele au fost transformate în litere.
În aceste condiții, cine are controlul bazei de date a ICANN, controlează întregul internet. De exemplu, acea persoană ar putea trimite utilizatorii către adrese false de bănci, în locul paginilor oficiale.
Pe de altă parte, dacă are loc o calamitate, baza de date a ICANN va fi necesar să fie reconstruită. De aceea, ICANN a găsit o modalitate prin care controlul să nu fie deținut de o singură persoană. Așa că a desemnat șapte persoane, cărora le-a dat câte o „cheie a internetului”, plus alte șapte care să le înlocuiască pe primele la nevoie.
Cele șapte chei de securitate sunt de fapt niște carduri, care conțin coduri de acces, și care, puse laolaltă, formează o parolă ce permite accesul la baza de date a ICANN.
Începând din 2010, cele șapte persoane care dețin cele șapte chei se întâlnesc, de patru ori pe an, într-o ceremonie în timpul căreia generează o nouă parolă.
Accesul la această ceremonie a persoanelor din afară se face foarte greu, după cum povestește jurnalistul de la The Guardian, acestea fiind obligate să treacă prin uși securizate, folosind coduri de acces secrete, scanate și fără să aibă niciun aparat de comunicare asupra lor (telefon, laptop, tabletă).
Citiți și:
Obama şi planul de compromitere totală a securităţii internetului
Despre «Manifestul 5G» care s-ar putea numi și manifestul împotriva neutralității internetului în Europa
yogaesoteric
19 martie 2024