Autonomia mașinilor electrice „scade cu o treime în condiții reale”. Testele de laborator ale producătorilor supraestimează durata de viață a bateriei

Testele efectuate pentru a afla autonomia mașinilor electrice sunt eronate și oferă o indicație înșelătoare asupra duratei de viață a bateriei, au fost avertizați automobiliștii.

Steve Huntingford, editorul revistei What Car?, a declarat că testele oficiale de laborator prezintă „neajunsuri” și este necesar să fie revizuite, pentru ca șoferii să aibă „informații realiste și să nu rămână dezamăgiți” după ce cumpără un vehicul electric (VE), scrie The Times.

În condiții reale de iarnă, s-a constatat că autonomia vehiculelor electrice scade cu mai mult de o treime față de rezultatele testelor oficiale.

Constructorii auto au obligația legală de a testa în laborator autonomia noilor mașini electrice, în conformitate cu procedura armonizată de testare a vehiculelor ușoare la nivel mondial (WLTP).

Aceasta măsoară durata de viață a bateriei la o viteză medie de 28,8 mile (46 de kilometri) pe oră, la temperaturi de vară de 23 grade Celsius, de la o încărcare de 100% până la zero.

Când testează mașinile, este destul de cald, ceea ce este bine pentru baterie”, a declarat Huntingford. În același timp, este și un test destul de slab, care nu cere prea mult de la mașină. Nu conduc la o viteză deosebit de mare și accelerează foarte încet. Este genul de accelerație care te-ar băga în bucluc dacă ai conduce așa pe șosea.”

În prezent, Huntingford și echipa sa testează în mod regulat cele mai populare EV-uri într-un mediu de conducere real, atât vara, cât și iarna.

Ei au constatat că există, în medie, o diferență de 18% în ceea ce privește durata de viață a bateriei între vară și iarnă, încărcarea consumându-se mai repede la temperaturi mai scăzute.

În cadrul testului What Car?, vehiculele au fost încărcate la 100% și apoi lăsate afară peste noapte, timp de 14 ore, la temperaturi cuprinse între 6 și 10 grade Celsius, în instalația de testare din Bedfordshire.

În dimineața următoare, acestea au fost conectate la priză, pentru a se verifica dacă erau complet încărcate, înainte ca sistemul de climatizare să fie setat la 21 C și farurile să fie comutate pe faza de întâlnire.

Autoturismele au fost conduse continuu, pe un traseu de testare de aproximativ 15 mile (24 de kilometri), care include 2,6 mile (4 kilometri) de conducere urbană simulată cu opriri și porniri, patru mile (6 kilometri) la o viteză constantă de 50 de mile pe oră (80 de kilometri pe oră) și opt mile (12 kilometri) la o viteză constantă de 70 de mile pe oră (112 kilometri pe oră).

Pentru a asigura corectitudinea, la sfârșitul fiecărui tur de circuit au fost înlocuiți șoferii și s-a modificat ordinea de rulare. Temperatura aerului exterior a variat între 10 și 11 grade Celsius.

Modelul Lexus UX 300e Takumi, în valoare de 57.095 de lire sterline, a avut cea mai slabă performanță în cadrul testului, oprindu-se după 170 de mile (273 de kilometri), în comparație cu o autonomie de 273 de mile din broșură (439 de kilometri) – o diferență de 37,9%. Varianta mai scumpă scump, Lexus RZ 450e Takumi de 74.000 de lire sterline, a murit după 159 de mile (255 de kilometri) – un deficit de 36,6% față de autonomia anunțată de 251 de mile (403 kilometri).

Volkswagen ID 7 Pro Match, în valoare de 51.550 de lire sterline, a murit după 408 kilometri, ceea ce reprezintă un deficit de 33,6%. Cea mai performantă dintre cele 12 mașini testate cel mai recent a fost Mercedes-Benz EQE 300 Sport Edition, în valoare de 68.810 lire sterline, care a rămas fără combustibil după 480 de kilometri, ceea ce reprezintă încă un deficit de 21%.

Huntingford a declarat că rezultatele lor au demonstrat necesitatea unui test oficial, care să reflecte „mai mult condusul în condiții reale, astfel încât [cumpărătorii] să aibă o idee mai bună despre ceea ce vor primi”.

El a spus: „Nu sugerăm să se arunce mașina la gunoi, dar ar fi mai indicat ca în cadrul testelor preliminare să se conducă cu 110 de km/h în condiții de iarnă și apoi să se vadă ce se obține. Aceasta ar fi o cifră mult mai utilă pentru consumator.”

El a adăugat că automobiliștilor li s-ar putea prezenta apoi cifrele cele mai bune și cele mai proaste în materialele de marketing ale fiecărui automobil, adăugând: „Bineînțeles, cea mai importantă este cifra de iarnă, care arată cât de departe se poate merge în condițiile cele mai puțin favorabile pentru baterie.”

Citiți și:
Țeapa mașinilor electrice. Materiile prime pentru baterii s-au scumpit cu 870%
Mașinile electrice, capcane ale morții. Începe dezastrul!

 

yogaesoteric
19 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More