Toţi facem această greşeală. Cum ne provocăm singuri dureri fizice!
„Dacă vorbeşti despre durerile tale s-ar putea să le agravezi”, susţin cercetătorii.
„Departe de a fi liniştitoare, cuvintele şi consilierea ar putea creşte intensitatea durerii fizice”, potrivit unui studiu.
Avertismente ca „asta ar putea să doară puţin” sau „ai putea simţi o mică durere” în loc să ajute mai mult încurcă şi pot să provoace disconfort, conform telegraph.co.uk.
„Tortură” sau „chinuitor” sunt cuvinte care stimulează centrii durerii din creier chiar şi atunci când nu simţi de fapt durerea.
„Vorbind cu doctorul despre durerea ta ar putea să-ţi facă mai rău”, cred cercetătorii de la Universitatea Jena din Germania, pentru că în felul acesta se stimulează o parte a creierului denumită „matricea durerii”.
„Este posibil ca acea conversaţie să intensifice activitatea matricei durerii şi să rezulte o durere mai mare”, spune cercetătorul Maria Richter.
Oamenii de ştiinţă conduşi de psihologul Thomas Weiss au analizat cum reacţionează atât adulţii cât şi copiii la astfel de stimuli. Răspunsul ar putea coincide cu un instinct de supravieţuire prin care oamenii învaţă să evite durerea în viitor. „După o astfel de experienţă este destul să-ţi imaginezi acul de la următorul vaccin şi deja memoria activează durerea. Chiar şi stimulii verbali generează reacţii în creier.” Profesorul a descoperit zonele exacte ale creierului care se activează imediat ce auzim cuvintele „tortură” sau „chin”.
Cercetătorii au investigat dacă şi cuvintele „oribil” sau „dezgustător” au acelaşi efect.
„Faptul că pacienţii sunt puşi să descrie durerea cronică pe care o simt ar putea să o agraveze”, susţin oamenii de ştiinţă.
Cei care au fost testaţi au fost puşi să-şi imagineze situaţii care corespund cuvintelor respective iar în cea de-a doua etapă participanţii doar citeau cuvintele. „În ambele cazuri s-a demonstrat că aceste cuvinte activează matricea durerii”, spune Richter.
Studiul arată că înseşi cuvintele sunt capabile să activeze matricea durerii. De asemenea, rezultatele sugerează că stimulii verbali au o însemnătate mai mare decât se credea până acum.
Citiți și:
Durerea emoţională şi cea fizică activează regiuni similare din creier
Câteva remedii naturiste simple şi eficiente pentru ameliorarea durerilor de dinţi
yogaesoteric
13 decembrie 2019