Adorarea simbolului sacru al LINGAM-ului în lndia

 

Se spune că, în prima eră cosmică, marele zeu BRAHMA şi marele zeu VISHNU s-au confruntat, căci doreau să descopere care dintre ei este mai puternic. Lupta dintre cei doi era egală, dar forţa ei uriaşă zguduia întregul Univers, punându-l în pericol.

Îngrijoraţi, zeii s-au refugiat pe muntele Kailasa, unde se află reşedinţa lui SHIVA şi l-au rugat să intervină. SHIVA s-a metamorfozat într-o coloană de lumină fără început şi fără sfârşit. A apărut strălucind orbitor între cei doi, pentru a opri lupta şi a-i separa şi, mai cu seamă, pentru a le revela natura sa supremă.

Atunci a fost pentru prima oară când SHIVA s-a înfăţişat astfel, iar coloana de lumină verticală a fost asociată mai apoi cu LINGAM-ul, simbolul organului masculin creator, al virilităţii, solarității şi forţei, simbol care semnifică şi aspectul transcendent al Realităţii Ultime.

Sunt la tot pasul, pentru aducere-aminte

 
Când a hotărât sa fie adorat sub formă de LINGAM, SHIVA însuşi a spus că acest simbol este superior oricărei reprezentări antropomorfe şi este necesar să apară în fiecare templu ce îi este închinat. Cultul LINGAM-ului este menit să aducă şi fericirea în această lume, şi Eliberarea spirituală. Este suficient să fie contemplat sau să se mediteze asupra lui. De aceea este nelipsit din templele indiene ridicate în cinstea lui SHIVA. Pe altar este aşezată de obicei o reprezentare din piatră, cu sau fără suportul circular care semnifică fuziunea intimă cu Shakti. Supremul SHIVA a spus că acolo unde va apărea acest simbol, El însuși va fi prezent.

Adoratorii lui SHIVA au mers chiar mai departe: au ridicat LINGAM-uri de piatră oriunde au dorit să-l evoce pe SHIVA. De aceea sunt întâlnite pe marginea drumurilor sau pe malul râurilor unde SADHU-şii îşi fac baia rituală, unele dintre ele având înălţimi de peste zece metri. De-a lungul Gangelui sunt numeroase asemenea reprezentări sacre. Mai ales în Varanasi, considerat orașul lui SHIVA, cu privire la care tradiția spune că fiecare piatră de acolo îl reprezintă pe SHIVA. Pe malul fluviului sfânt sunt sute de astfel de LINGAM-uri, adorate cu fervoare de pelerini şi de aspiranţii spirituali din partea locului.

În fiecare loc unde SHIVA a făcut să apară un LINGAM, s-a construit un templu în jurul acestuia

Tradiţia păstrează şi alte istorii ale unor zeități cu rol aparte în mitologia hindusă, care au invocat graţia lui SHIVA, iar el a îngăduit întruparea în plan fizic a LINGAM-ului. În India au fost 12 astfel de evenimente în urma cărora, prin bunăvoinţa şi infinita lui iubire, a rămas materializat un LINGAM, de obicei din piatră.

Aceste 12 LINGAM-uri se numesc JYOTI LINGAM-uri și sunt considerate cele mai sacre locuri din India. În jurul fiecăruia s-a construit un templu. Deşi rămâne un punct de atracţie permanent, accesul străinilor este destul de greu până la altar, pentru că lipsa de credinţă și chiar un anume fel de ironie a multor turişti desacralizează simbolul care pentru hinduşi este Dumnezeu însuşi.

JYOTI LINGAM-urile au şi alte semnificaţii. Sunt considerate simboluri ale Luminii Spiritului şi sunt asociate şi cu alte evenimente din istoria spirituală a lumii când a fost vizibilă această strălucire, de pildă cu focul de pe Muntele Sinai când Moise L-a auzit pentru prima dată pe Dumnezeu.

JYOTI LINGAM-ul este totodată un simbol al Sinelui Suprem Nemuritor, ATMAN, al Luminii infinite şi eterne, al Luminii Cunoaşterii şi al Luminii Adevărului.

Simbolul LINGAM-ului este format dintr-o piatră aşezată vertical (care reprezintă cupola cerului) pe un suport circular ce reprezintă YONI-ul şi de asemenea pământul. Întregul ansamblu reprezintă fuziunea dintre principiul masculin şi cel feminin. Această transcendere şi totodată integrare a polarităţilor reprezintă de fapt uniunea cu Realitatea Supremă.

Dat fiind complexitatea de sensuri a acestui simbol, ne putem întreba dacă în India cei care fac ritualurile de adorare ştiu ce semnifică el de fapt. În mod surprinzător, ei chiar ştiu. În adâncul lor este trezită conştiinţa transcenderii dualităţii. Toţi hinduşii cunosc acest aspect, de la cel mai simplu om până la cel mai înalt preot.

Pentru a-şi aminti în permanenţă de simbolurile care le trezesc spiritul, indienii au mers şi mai departe: în multe locuri stâlpii de telegraf au formă de trident (alt simbol al lui SHIVA), iar cişmelele sunt în formă de LINGAM: stâlpul prin care curge apa este înconjurat de un canal circular de scurgere.
Pentru un occidental, ajuns prima dată în fața unei astfel de cişmele, apare o ezitare, nu prea știi cum s-o atingi: în mod normal o cişmea e o cişmea, dar să pui mâna pe un LINGAM şi să scoți apă… poate fi mai dificilă acceptarea reprezentării dumnezeiescului şi în astfel de obiecte, fără a-l banaliza.

Zilnic, mii de adoratori

Templele hinduse au cupola în formă de LINGAM.

Tradiţia spune că un pelerinaj la aceste de locuri sfinte precum şi meditațiile asupra simbolului LINGAM-ului în timp ce folosim o MANTRA specială ne ajută să înţelegem scopul pentru care am fost creați și scopul întregului univers.

Există o asociere între cele 12 JYOTI LINGAM cu cele 12 manifestări particulare ale lui SHIVA și semnele zodiacale.

Iată care sunt cele 12 JYOTI LINGAM-uri:

RAMESHWAR

Asociat cu zodia Berbecului, se află în insula Rameshwararam din sudul Indiei, aproape de Sri Lanka. Este cel mai mare templu din ţară, are o arhitectură specială, cu mii de coloane. Până ajungi la altar faci o adevărată călătorie iniţiatică, care include mai multe băi purificatoare.

SOMANATH

Asociat cu zodia Taurului, situat în Prabhas Patan, Saurashtra, statul Gujarat. Este considerat cel mai sfânt dintre cele 12 JYOTI LINGAM-uri. A fost distrus şi reconstruit de 16 ori și este bogat în legende, tradiţie şi istorie. Cei care intră în templele indiene este necesar să se descalțe și să-și lase încălţările la o sută de metri distanță.

NAGESHWAR

Asociat cu zodia Gemenilor, este situat în apropiere de Dwarka, în Gujarat. Se consideră că templul are o vechime de 3000 de ani. Este singurul lăcaş de cult din India care îl are plasat pe Nandi, taurul pe care SHIVA îl folosește drept vehicul, în spatele altarului. De obicei Nandi se află în faţă. Această modificare are la bază o legendă din care reiese că însuşi SHIVA a hotărât să fie aşa.

OMKARESHWAR

Asociat cu zodia Racului, este amplasat în Omkara-Mandhatta, pe o insulă a râului Marmada, statul Madhya Pradesh. Forma insulei seamănă cu simbolul MANTRA-ei AUM. Există două temple aici, Omkareshwar şi Amakeshwar. Unii consideră că aici ar fi două JYOTI LINGAM-uri, dar tradiţia hindusă recunoaşte doar unul.

DHUSHMESHWAR sau GRISHNESHWAR

Asociat cu zodia Leului, se află în districtul Aurangabad, aproape de templele sculptate în piatră de la Ellora. Mii de adoratori vin zilnic să adore LINGAM-ul, aşa că este nevoie de multă răbdare pentru cele câteva ore petrecute la coadă. La altar se intră printr-o portiţă îngustă tăiată în piatră. Bărbaţii pot intra doar având bustul gol.

MALIKARJUNA

Asociat cu zodia Fecioarei, a fost ridicat pe un munte în Sree Sailam, statul Andhr Pradesh. Templul este antic, bogat în sculpturi. La doar patru kilometri trece râul Krishna, considerat sfânt. Astfel, adoratorii se bucură de încă o ocazie de a adora ceea ce este sfânt, făcând şi o baie rituală. Adi Shankara a vizitat acest templu şi a compus un imn de slavă închinat Domnului Malikarjuna.

MAHAKALESHWAR

Asociat cu zodia Balanţei, se află în Mahakal, Ujjain, statul Madhya Pradesh. Se consideră că acest LINGAM este SWAYAMBHU LINGAM, singurul din cele 12 care are această calitate. Ritualul de adorare a lui SWAYAMBHU LINGAM are loc de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, este viu, emoţionant, intens purificator, iar la final LINGAM-ul este decorat cu flori şi pictat cu trăsăturile lui Mahakala.

VAIDYANATH

Asociat cu zodia Scorpionului, este situat în Parali, statul Bihar. Se spune că acest sat se află pe Muntele Meru şi este înconjurat de râuri, munţi şi jungle binecuvântate cu o mulţime de plante medicinale. În acest loc marele zeu VISHNU a ajutat DEVA-şii să obţină băutura sacră AMRITA.

VISHWANATH

Asociat cu zodia Săgetătorului, este situat în Varanasi, statul Uttar Pradesh. Acest JYOTI LINGAM este considerat cel mai sacru dintre altarele hinduse şi este cel mai vizitat. Templul are o arhitectură foarte sofisticată şi este construit din marmură albă.

BHIMASHANKAR

Asociat cu zodia Capricornului, se află pe dealurile Sahyadri, accesibil de la Pune. Este aşezat într-o zonă pitorească, unde cresc păduri dese, cu specii rare de flori şi animale, cu râuri şi forturi care îi fac pe mulţi să numească locul acesta „paradis al pelerinilor”.

KEDARNATH

Asociat cu zodia Vărsătorului, este în Kedarnath, în zăpezile Himalayei, statul Uttarakhand. Accesul este dificil şi este posibil doar şase luni pe an. De la ultima şosea se porneşte pe cărări de munte şi drumul până la templu se face în 2-3 zile. În zilele noastre există posibilitatea ca cei mai înstăriţi să ajungă cu elicopterul, dar şi pe jos este interesant, pentru că în perioada de vizitare mii de pelerini urcă muntele pentru a-L adora pe SHIVA sub forma unei stânci înzăpezite.

TRIMBAKESHWAR

Asociat cu zodia Peştilor, se află în Trimbakeshwar, lângă Nasik; altarul este asociat cu locul în care izvorăşte fluviului Gange. Ritualul de adorare se face de trei ori pe zi şi are unele aspecte mai speciale, care nu sunt întâlnite nicăieri în altă parte. LINGAM-ul este acoperit în mod normal cu o mască de aur sau de argint, iar în funcţie de anumite date astrologice mai speciale (SHIVA RATRI sau anumite zile din săptămână), măştile sunt îndepărtate şi se realizează procesiuni.

Intrăm în comuniune spontană cu divinul

De obicei în aceste temple este atât de multă lume, încât abia se poate rămâne câteva secunde lângă LINGAM, cât să se poată pune ofranda şi să fie atins.

Cultul LINGAM-ului nu numai că nu are nimic de-a face cu preocuparea pentru sexualitate, dar este un efect al Legii corespondenţei oculte, căci se corelează cu ceea ce hinduşii cunosc drept puterea LINGAM-ului. Potrivit acestei viziuni mistice, omul care priveşte transfigurator LINGAM-ul devine capabil să intre în comuniune cu energia creatoare YANG din Macrocosmos. Se produce astfel un transfer de putere spirituală, o elevare a celui care contemplă LINGAM-ul şi meditează perseverent asupra sa.

Hinduşii nu meditează în temple. Participă la ritualuri, aduc ofrande, adoră, intonează imnuri de adorație, dar pentru meditație au spaţii special amenajate în locuri liniștite. Ritualurile lor sunt foarte zgomotoase, pentru că folosesc clopote pentru a chema ipostaza dumnezeiască adorată. Fac invocaţii, cântă şi uneori aplaudă într-un anumit ritm ca să alunge demonii.

Există spații în interiorul acestor temple unde se poate medita. Chiar dacă vor exista priviri uimite și curioase, cei care simt nevoia pot să se interiorizeze și să pătrundă în atmosfera subtilă a locului, în care sunt vii şi pot fi percepute foarte uşor învățăturile pe care sistemul yoga le oferă.

Citiți și:

Farmecul spiritului YOGA tradiţional al Indiei

Chipurile tainice ale lui SHIVA

Enigmaticele temple tantrice ale celor 64 de Yoghine Zeiţe

 

yogaesoteric
13 decembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More