Ce este internetul trupurilor umane și cum urmează să schimbe lumea noastră?

 

Ați auzit de termenul Internet of Bodies (IoB)? Acesta poate trezi câteva gânduri care nu au nicio legătură cu adevărata natură a termenului, dar este vorba despre utilizarea trupului uman ca o nouă platformă de date. La început, acest concept pare destul de înfiorător, dar atunci când îți dai seama de posibilitățile pe care le creează, devine destul de interesant. Aici vom explora care este Internetul Organismelor, câteva exemple utilizate astăzi și câteva dintre provocările pe care le prezintă.

Ce este Internetul Trupurilor (IoB)?

Când Internet of Things (IoT) (Internetul Obiectelor) se conectează la trupul tău, rezultatul este Internet of Bodies (IoB). Internet of Bodies (IoB) este o extensie a IoT și, practic, conectează trupul uman la o rețea prin dispozitive care sunt ingerate, implantate sau conectate la trup într-un fel sau altul. Odată conectate, datele pot fi schimbate, iar trupul și dispozitivul pot fi monitorizate și controlate de la distanță.

Există trei generații de dispozitive pentru Internetul Trupului, care includ:
– Corp extern: Acestea sunt dispozitive care pot fi purtate, precum Apple Watches sau Fitbits, care ne pot monitoriza sănătatea;
– Corp intern: Acestea includ stimulatoare cardiace, implanturi cohleare și pilule digitale care intră în corpul nostru pentru a monitoriza sau controla diverse aspecte ale sănătății noastre;
– Corp încorporat: Cea de-a treia generație a internetului trupurilor este o tehnologie încorporată, în care dispozitivul și trupul uman sunt unite între ele și au o conexiune în timp real la o mașină aflată la distanță.

Progresul în conectivitate wireless, materiale și inovație tehnologică permite dispozitivelor medicale implantabile (IMD) să se extindă și să fie viabil în multe aplicații.

Exemple de dispozitive de utilizare a internetului în organism, sau care urmează să fie dezvoltate

Cel mai recunoscut exemplu de Internet of Bodies este un defibrilator sau stimulator cardiac, un dispozitiv mic pus în abdomen sau în piept pentru a ajuta pacienții cu afecțiuni cardiace să controleze ritmurile cardiace anormale cu impulsuri electrice.

În 2013, fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Dick Cheney, a înlocuit defibrilatorul conectat la WiFi cu unul fără capacitate WiFi. S-a temut că ar putea fi asasinat prin șoc electric dacă un agent necinstit ar pirata dispozitivul.

O „pastilă inteligentă” este un alt dispozitiv IoB. Aceste pastile au senzori electronici comestibili și cipuri de computer. Odată înghițite, aceste pastile digitale pot colecta date de la organele noastre și apoi le pot trimite pe un dispozitiv aflat la distanță, conectat la internet. Acum se folosește prima pilulă de chimioterapie digitală care combină medicamentele pentru chimioterapie cu un senzor care captează, înregistrează și împărtășește informațiile cu furnizorii de servicii medicale (cu acordul pacientului) cu privire la doza și timpul administrării medicamentului, plus alte date despre odihnă și activitate, ritmul cardiac și altele.

„Lentile de contact inteligente“ – sunt în curs de dezvoltare; integrează senzori și chip-uri care pot monitoriza diagnostice de sănătate pe baza informațiilor din ochi şi din lichidul prezent în ochi. O lentilă de contact inteligentă în dezvoltare își propune să monitorizeze nivelurile de glucoză, ceea ce le va permite diabeticilor să își monitorizeze nivelul de glucoză fără a face testări repetate pe parcursul zilei.

Un pas înainte este Brain Computer Interface (BCI), unde creierul unei persoane este de fapt îmbinat cu un dispozitiv extern pentru monitorizare și control în timp real. Scopul final este de a ajuta la restaurarea funcției la persoanele cu dizabilități prin utilizarea semnalelor creierului mai degrabă decât a căilor neuromusculare convenționale.

Însă nu în toate cazurile posibilitățile de utilizare a internetului sunt disponibile, din motive medicale. Compania de bioinginerie, Biohax a încorporat cipuri în peste 4.000 de persoane în principal pentru a le spori comoditatea. Într-un exemplu raportat pe scară largă, 50 de angajați ai companiei Three Square Market au convenit să își implanteze un microcip RFID de dimensiunea unui bob mare de orez (similar cu ceea ce este încorporat în animalele de companie pentru a le putea identifica și localiza atunci când se pierd). Acest cip le permite acestor angajați să deschidă uşile clădirii fără cheie, să plătească pentru articole doar mișcând mâna la un cititor al unui automat cu alimente, deducând suma imediat din contul lor, comparativ cu utilizarea banilor, și să se conecteze pe computerele lor.

Provocări cu care se confruntă Internetul tehnologiilor organismelor

Situația vicepreședintelui american Cheney care obține un defibrilator care nu este conectat la WiFi din motive de securitate ilustrează una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă tehnologia Internet of Bodies – cum să asigure dispozitivele și informațiile pe care le colectează și le transmit. Aproape jumătate de milion de stimulatoare cardiace au fost retrase în 2017 de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în legătură cu problemele de securitate care necesită o actualizare a firmware-ului. Provocările de securitate cu care se confruntă tehnologia Internet of Bodies sunt similare cu cele care afectează în general Internet of Things, dar pot exista consecințe de viață și moarte atunci când sunt implicate dispozitivele IoB. În plus, dispozitivele IoB creează o altă provocare de securitate cibernetică care va fi necesar să fie protejată de hackeri.

Confidențialitatea este, de asemenea, o preocupare primordială. Întrebări despre cine poate accesa datele și în ce scop au nevoie de răspunsuri. De exemplu, un dispozitiv care monitorizează diagnosticul de sănătate ar putea, de asemenea, să urmărească comportamente nesănătoase. Companiile de asigurări de sănătate vor putea refuza plata atunci când dispozitivul IoB al unui client își raportează comportamentul? Un implant cohlear ar putea restabili auzul, dar ar putea, de asemenea, să înregistreze audio convorbirile efectuate în mediul unei persoane. Aceste date vor rămâne private?

Pe măsură ce tehnologia Internet of Bodies continuă să crească, problemele de reglementare și juridice se cer rezolvate și va fi nevoie sa fie create politici cu privire la utilizarea corectă a tehnologiei.

Citiți și:

Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului

Serviciile de informații pot folosi pe ascuns internetul lucrurilor pentru supraveghere, localizare, monitorizare și chiar pentru recrutare

 

yogaesoteric
3 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More