Marine Le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini și alți naționaliști au discutat despre posibilitatea fuziunii cu Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și formarea unui super-bloc suveranist în Parlamentul European

Liderii grupului Identitate și Democrație (ID) au început să negocieze viitorul blocului lor în Parlamentul European. Ei iau în calcul crearea unui super-bloc suveranist prin fuziunea cu ECR-ul Giorgiei Meloni, potrivit European Conservative.

Întâlnirea cu ușile închise a avut loc în sala unui hotel din Bruxelles, miercuri, 12 iunie. Marine Le Pen de la Adunarea Națională (RN) este șefa de facto a ID-ului, cu 30 de europarlamentari. Ei i s-au alăturat Matteo Salvini de la Liga Italiană, care a câștigat opt europarlamentari, și Geert Wilders de la Partidul Olandez pentru Libertate (PVV), care a obținut 6 europarlamentari la alegeri. Au fost prezenți și reprezentanți ai FPÖ din Austria, care au 6 europarlamentari. De asemenea, flamanzii Vlaams Belang (trei locuri), Chega din Portugalia (două locuri), SPD-ul ceh și DF-ul danez (un loc fiecare) au participat la întâlnire.

Alegerile UE din 2024 au confirmat dorința alegătorilor de transformare în toată Europa, a scris Salvini pe X.

Vrem  revoluționăm Europa”, a adăugat vicepremierul italian.

Alianță sau fuziune ID-ECR

Lega a confirmat că liderii vor discuta despre posibilitatea unei alianțe de dreapta între ID și ECR. Se dorește crearea unui „super-grup” care ar fi al doilea ca mărime din Parlamentul European, după PPE.

ID este în negocieri mai ample pentru a forma un mare bloc de dreapta, care  lupte împotriva corupției, împotriva imigrației ilegale și  ne controleze granițele”, a declarat liderul Chega, André Ventura, jurnaliştilor înaintea întâlnirii. Partidul său este gata să se alăture acestei ipotetice noi formațiuni, a adăugat el. În caz contrar, dacă nu se încheagă nimic, formațiunea sa va rămâne în ID.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost acela de a discuta modalități de extindere a grupului, fie prin fuziune, fie prin primirea de noi membri.

Cu toate acestea, membrii ECR nu împărtășesc entuziasmul ID pentru a face echipă în Parlamentul European. Cele două grupuri sunt des aliniate politic, dar au încă unele diferențe ideologice marcante. Războiul din Ucraina este o temă divergentă între ID și ECR. Există, de asemenea, câteva rivalități interne care ar face dificilă fuziunea la Bruxelles. De exemplu, Giorgia Meloni nu cochetează cu ideea unui grup comun din care să facă parte Lega lui Salvini.

Dintre cei entuziaști, Marine Le Pen este cea mai dornică de crearea unui super-bloc suveranist în noul Parlament European.

Citiți și:
Importanța alegerilor europarlamentare: UE este tot mai mult un suprastat totalitar, în care nu mai ai voie să spui ce gândești. Europarlamentarii conservatori pot reforma politicile CE
Suveraniștii calcă totul în picioare

 

yogaesoteric
1
9 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More