Quercetina în oncologie

Cancerul este numele generic pentru o întreagă serie de boli în care celulele se dezvoltă anormal, invadând și răspândindu-se (metastaza) în alte părți ale trupului. Tratamentele oncologice bazate pe chimioterapie, deși și-au dovedit parte de eficiență de-a lungul timpului, aduc cu ele o lungă listă de efecte secundare nedorite și uneori ireversibile. Acesta este motivul pentru care cercetarea medicală se îndreaptă astăzi către soluții naturale și cât mai puțin invazive, care să diminueze efectele secundare nocive ale chimio- și radio-terapiei, și care să susțină resuscitarea imunitară și dezechilibrele produse de tratamentele alopate, dar mai ales folosirea acestor soluții naturale în profilaxia anti-neoplazică.

Proprietățile preventive ale substanțelor bioactive naturale au devenit tot mai importante în ultimii ani pentru cercetătorii din domeniul medical. Tot mai multe studii au constatat potențialul anticancerigen și utilitatea ingredientelor naturale în tratamentul și prevenirea[1] cancerului. Astfel, fitochimicele sunt evaluate ca surse promițătoare pentru dezvoltarea unor tratamente pentru pacienții oncologici cât mai puțin invazive, datorită metaboliților pe care îi conțin.

Între acestea, polifenolii prezintă un mare potențial anticancerigen în diferite tipuri de cancer. Quercetina, un flavonol vegetal din familia polifenolilor, este un exemplu de substanță naturală foarte utilă, accesibilă din punct de vedere al costurilor și eficientă în terapie. Se găsește în fructe și legume, ceai verde, vin roșu, ciocolata neagră, fructe de pădure, broccoli și unele semințe și nuci. De exemplu, o ceapă mică conține aproximativ 12 mg de quercetină, iar un măr de dimensiuni medii conține aproximativ 6 mg. Fructele de pădure, cum ar fi afinele și căpșunele, conțin, de asemenea, cantități semnificative de quercetină. Date fiind acțiunile sale antiinflamatorii și antioxidante, quercetina este întrebuințată în terapiile pentru o mare varietate de boli, inclusiv boli coronariene[2], diabet[3] și cancere[4]. De altfel, flavonoidele nutriționale, așa cum este quercetina, sunt evaluate ca antioxidanți mai puternici chiar decât vitaminele C și E, potrivit unor studii[5].

Este considerată un agent important în diferite cancere și, întrucât se găsește în numeroase alimente din dieta noastră, am putea beneficia din plin de efectele ei protectoare. Mai mult, este considerată un agent chimio-preventiv care acționează asupra căilor de transducție a semnalului, ca modulator pentru a preveni, inhiba sau inversa carcinogeneza prin acțiuni precum apoptoza – cheia potențialului său anticancer[6] –, migrarea celulară, diferențierea și proliferarea, echilibrul oxidativ și inflamația. De asemenea, quercetina inhibă enzimele care activează agenții cancerigeni.

Iată câteva tipuri de cancer în care s-a constatat eficiența quercetinei:

Cancerul pancreatic

Zhou şi colab.[7] a studiat eficacitatea quercetinei în tratarea cancerului pancreatic și s-a observat că rezistența la apoptoză a fost inversată, iar proliferarea, angiogeneza, expresia markerului de celule stem canceroase au fost reduse prin tratamentul cu quercetină. Într-un alt studiu al lui Serri et al.[8], combinația de gemcitabină cu quercetină a exercitat un efect sinergic în special în migrarea celulelor canceroase pancreatice. Deși acesta este un studiu in vitro, merită menționat că, întrucât adenocarcinomul pancreatic este unul dintre cele mai fatale tipuri de cancer, este rezistent la medicamente, demonstrează un comportament agresiv, duce la mutații genetice imprevizibile și este de obicei diagnosticat în stadiu avansat și de multe ori în stadiu metastatic.

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o formă de cancer cu evoluție insidioasă, fără simptomatologie frustă, astfel încât se diagnostichează relativ târziu, în stadii avansate de boală. Este cea mai importantă cauză de mortalitate printre tipurile de cancer ginecologic. S-a demonstrat că quercetina[9] este citotoxică pentru celulele canceroase, dar nu exercită efecte dăunătoare asupra celulelor sănătoase din organism. Prezintă interes datorită efectelor sale antiinflamatorii, pro-oxidative, apoptotice, de stopare a ciclului celular și anti-proliferare și este cunoscut a fi un agent ideal în special în combinație cu alte medicamente anticancer.[10]

În tratamentul cancerului ovarian, se folosesc de obicei chimioterapice cu platină (adică cisplatină, oxaliplatină), care însă au efecte secundare și duc la rezistență la tratament. S-a constatat că administrarea de quercetină cu două ore înainte de utilizarea medicamentelor cu platină ar putea sensibiliza celulele canceroase la acțiunea acestora, quercetina devenind un chimiosensibilizant.

Cancerul de sân

Într-un studiu realizat în 1995 de Singhalet și colaboratorii[11] s-a constatat eficiența quercetinei în tratamentul cazurilor de carcinom mamar recidivat, care nu pot fi operate. Quercetina a fost administrată împreună cu doxorubicină și s-a descoperit că potențează efectele antitumorale ale medicamentului sintetic. Prin combinarea acestor două substanțe, s-a constatat că quercetina reduce efectele secundare ale medicamentului sintetic în celulele netumorale.

Cancerul de col uterin

Quercetina s-a dovedit benefică și împotriva cancerului de col uterin. Ea exercită acest efect prin inducerea p63 și inhibarea NF-kB, inhibând astfel progresia cancerului. Datorită acestor proprietăți, se poate concluziona că compusul ar putea fi un candidat pentru proiectarea unor medicamente anticancer non-invazive.[12]

Leucemia

Mieloidleucemia acută (AML) este un tip de malignitate hemolitică care survine ca urmare a tulburării celulelor stem hematopoietice, și este cel mai frecvent tip de leucemie acută la adulți. În această afecțiune, celulele leucemice suferă mutații și, întrucât tratamentele convenționale prezintă cito-toxicitate și efecte secundare nedorite, la ora actuală se testează utilizarea agenților derivați din plante. Quercetina a fost testată împotriva acestui tip de malignitate și s-a dovedit că posedă efecte anti-leucemice, deoarece contribuie ca inductor de apoptoză[13] a celulelor canceroase.

În leucemia limfocitară cronică, quercetina acționează prin inhibarea unor kinaze precum PIM1, exprimate în limfocitele pacienților cu leucemie limfocitară cronică. De asemenea, s-a constatat că quercetina pare să blocheze tendința de proliferare a limfocitelor.[14]

Cancerul de colon

Cancerul colorectal reprezintă o problemă importantă de sănătate mai ales în țările dezvoltate. Într-un studiu realizat de Kim și colab.[15], quercetina a scăzut nivelurile a două enzime (ErbB2 și ErbB3) implicate în proliferarea acestui tip de cancer, Inhibând creșterea celulară a celulelor canceroase de colon și inducând apoptoza în aceste celule. Într-un alt studiu realizat de Ranelletti și colab.[16], s-a constatat că quercetina are acțiune de blocare a liniilor de celule canceroase. S-a demonstrat de asemenea că creșterea tumorilor colorectale primare este inhibată prin administrarea de quercetină, conform unui alt studiu al lui Ranelletti. [17] De altfel, această inhibare a proliferării celulare este dependentă de doză și reversibilă, de aceea o administrare eficientă a quercetinei în cancer se realizează perfuzabil și în doze mari. Iar aceasta este valabil pentru toate tipurile de cancer.

Cancerul gastrointestinal

Quercetina induce stoparea proliferării celulelor canceroase gastrice umane, potrivit unui studiu realizat în 1990.[18] În celulele canceroase gastrice umane, quercetina a indus modificări morfologice și viabilitate totală redusă prin moartea celulelor apoptotice.[19]

Cancerul oral

Cu o rată ridicată de mortalitate în întreaga lume, cancerul oral se numără printre cele mai răspândite tumori din lume. Quercetina prezintă un efect benefic prin reglarea miR-16 și HOXA10 în celulele canceroase orale și, prin această acțiune, inhibă viabilitatea celulelor, migrarea și invazia lor.

*

Și lista beneficiilor în patologiile oncologice ale quercetinei poate continua. De altfel, există până în prezent peste 4000 de studii care demonstrează aceasta. Astfel, quercetina reprezintă o speranță și o promisiune în oncologia zilelor noastre, fiind un important agent anticancerigen natural și non-invaziv, benefic atât în prevenție, cât și în terapie, pentru efectele sale de chemoprotecție pentru celulele sănătoase, dar și de chemosensibilizare pentru celulele canceroase, puternic vasodilatator, protector vascular, antiinflamator, dar mai ales pentru efectul său direct antitumoral.

Autor: dr. Veronica Iatan, Clinica ImunoMedica

Note

[1] Asgharian, P., Tazekand, A.P., Hosseini, K. et al. Potential mechanisms of quercetin in cancer prevention: focus on cellular and molecular targets. Cancer Cell Int 22, 257 (2022). https://doi.org/10.1186/s12935-022-02677-w

[2] Arai Y, Watanabe S, Kimira M, Shimoi K, Mochizuki R, Kinae N. Dietary intakes of flavonols, flavones and isoflavones by Japanese women and the inverse correlation between quercetin intake and plasma LDL cholesterol concentration. J Nutr. 2000;130(9):2243–50.

[3] Costantino L, Rastelli G, Gamberini MC, Vinson JA, Bose P, Iannone A, Staffieri M, Antolini L, Del Corso A, Mura U. 1-Benzopyran-4-one antioxidants as aldose reductase inhibitors. J Med Chem. 1999;42(11):1881–93.

[4] Soobrattee MA, Bahorun T, Aruoma OI. Chemopreventive actions of polyphenolic compounds in cancer. BioFactors. 2006;27(1–4):19–35.

Fotsis T, Pepper MS, Aktas E, Breit S, Rasku S, Adlercreutz H, Wähälä K, Montesano R, Schweigerer L. Flavonoids, dietary-derived inhibitors of cell proliferation and in vitro angiogenesis. Can Res. 1997;57(14):2916–21.

[5] Sokól-Lętowska A.; Osmianski J.; Wojdylo A. Antioxidant activity of phenolic compounds of hawthorn, pine and skullcap. Food Chem. 2007, 103, 853–859. 10.1016/j.foodchem.2006.09.036

[6] Dajas F. Life or death: Neuroprotective and anticancer effects of quercetin. J. Ethnopharmacol. 2012, 143, 383–396. 10.1016/j.jep.2012.07.005.

[7] Zhou, Wei; Kallifatidis, Georgios; Baumann, Bernd; Rausch, Vanessa; Mattern, Jurgen; Gladkich, Jury; Giese, Nathalia; Moldenhauer, Gerhard; Wirth, Thomas; Buchler, Markus W.; Salnikov, Alexei V.; Herr, Ingrid. International Journal of Oncology (2010), 37 (3), 551-561CODEN: IJONES; ISSN:1019-6439. (International Journal of Oncology)

[8] Serri, C.; Quagliariello, V.; Iaffaioli, R. V.; Fusco, S.; Botti, G.; Mayol, L.; Biondi, M. Combination therapy for the treatment of pancreatic cancer through hyaluronic acid-decorated nanoparticles loaded with quercetin and gemcitabine: A preliminary in vitro study. J. Cell. Physiol. 2019, 234, 4959– 4969, DOI: 10.1002/jcp.27297

[9] Vafadar, A., Shabaninejad, Z., Movahedpour, A. et al. Quercetin and cancer: new insights into its therapeutic effects on ovarian cancer cells. Cell Biosci 10, 32 (2020). https://doi.org/10.1186/s13578-020-00397-0

[10] Lesser, Stephanie; Wolffram, Siegfried. Current Topics in Nutraceutical Research (2006), 4 (3/4), 239-256CODEN: CTNRC3; ISSN:1540-7535. (New Century Health Publishers, LLC)

[11] Singhal R L; Yeh Y A; Praja N; Olah E; Sledge G W Jr; Weber G, Biochemical and biophysical research communications (1995), 208 (1), 425-31 ISSN:0006-291X.

[12] Vidya Priyadarsini, R.; Senthil Murugan, R.; Maitreyi, S.; Ramalingam, K.; Karunagaran, D.; Nagini, S., European Journal of Pharmacology (2010), 649 (1-3), 84-91CODEN: EJPHAZ; ISSN:0014-2999. (Elsevier B.V.)

[13] Kim, Woo K.; Bang, Myung H.; Kim, Eul S.; Kang, Nam E.; Jung, Kyeong C.; Cho, Han J.; Park, Jung H. Y., Journal of Nutritional Biochemistry (2005), 16 (3), 155-162CODEN: JNBIEL; ISSN:0955-2863. (Elsevier Inc.)

[14] Baron, Beverly W.; Thirman, Michael J.; Giurcanu, Mihai C.; Baron, Joseph M. Acta Haematologica (2018), 139 (2), 132-139CODEN: ACHAAH; ISSN:0001-5792. (S. Karger AG)

[15] Kim, Woo K.; Bang, Myung H.; Kim, Eul S.; Kang, Nam E.; Jung, Kyeong C.; Cho, Han J.; Park, Jung H. Y., Journal of Nutritional Biochemistry (2005), 16 (3), 155-162CODEN: JNBIEL; ISSN:0955-2863. (Elsevier Inc.)

[16] Ranelletti, Franco O.; Ricci, Riccardo; Larocca, Luigi M.; Maggiano, Nicola; Capelli, Arnaldo; Scambia, Giovanni; Benedetti-Panici, Pierluigi; Mancuso, Salvatore; Rumi, Carlo; Piantelli, Mauro, International Journal of Cancer (1992), 50 (3), 486-92CODEN: IJCNAW; ISSN:0020-7136.

[17] Ranelletti, Franco O.; Maggiano, Nicola; Serra, Fabio G.; Ricci, Riccardo; Larocca, Luigi M.; Lanza, Paola; Scambia, Giovanni; Fattorossi, Andrea; Capelli, Arnaldo; Piantelli, Mauro, International Journal of Cancer (2000), 85 (3), 438-445CODEN: IJCNAW; ISSN:0020-7136. (Wiley-Liss, Inc.)

[18] Yoshida, Mitsumori; Sakai, Toshiyuki; Hosokawa, Nobuko; Marui, Nobuyuki; Matsumoto, Katsuhiko; Fujioka, Akihiro; Nishino, Hoyoku; Aoike, Akira, FEBS Letters (1990), 260 (1), 10-13CODEN: FEBLAL; ISSN:0014-5793.

[19] Shang, Hung-Sheng; Lu, Hsu-Feng; Lee, Ching-Hsiao; Chiang, Han-Sun; Chu, Yung-Lin; Chen, Ann; Lin, Yuh-Feng; Chung, Jing-Gung, Environmental Toxicology (2018), 33 (11), 1168-1181CODEN: ETOXFH; ISSN:1520-4081. (John Wiley & Sons, Inc.)

Citiți și:
Quercetina – unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali de pe planetă
E dovedit ştiinţific: o dietă nesănătoasă duce la cancer!

 

yogaesoteric
29 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More