Quercetina – unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali de pe planetă

Quercetina este un compus natural care are capacitatea de a proteja plantele de condiţiile climatice grele şi de toxinele din mediul înconjurător. Ea contribuie, de asemenea, la pigmentarea fructelor şi a legumelor. Însă nu doar plantele beneficiază de pe urma quercetinei, ci şi oamenii, deoarece odată pătrunsă în organism, quercetina are efecte antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare şi stimulează imunitatea trupului.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în aceste timpuri omenirea este cancerul. În anul 2018, Institutul Naţional de Cancer a estimat că mai mult de 1,7 milioane de noi cazuri de cancer vor fi diagnosticate în Statele Unite şi au loc cercetări continue pentru a se găsi metode sigure şi eficiente de prevenire şi tratare a acestei maladii.

Quercetina, alături de alte substanţe naturale, are un puternic efect anticancerigen când este inclusă în dietă, fapt demonstrat în urma mai multor ani de cercetări în acest domeniu. Proprietățile antioxidante foarte puternice pe care quercetina le are determină un efect anticancerigen remarcabil. 

Radicalii liberi devin foarte reactivi în cadrul proceselor metabolice, iar în timp aceasta determină stresul oxidativ care a fost asociat cu debutul cancerului în organism. Stresul oxidativ, respectiv dezechilibrul dintre oxidanţi şi antioxidanţi în favoarea oxidanţilor în organism, creşte probabilitatea de a face cancer deoarece produce distrugerea sau modificări ale ADN-ului, instabilitatea genomului şi dezvoltarea necontrolată a celulelor în trup.

Deşi organismul uman deţine proprii săi antioxidanţi pentru a combate efectele nocive ale radicalilor liberi, există momente când este necesar un ajutor suplimentar. Aceasta subliniază încă o dată necesitatea folosirii unor astfel de antioxidanţi naturali, precum este quercetina, care are capacitatea de a ajuta organismul să reducă în mod semnificativ numărul radicalilor liberi şi astfel să contribuie la diminuarea riscului de apariţie a cancerului.

Un studiu ce a fost publicat în lucrarea Buletin Farmaceutic și Biologic din anul 2007, a demonstrat efectele quercetinei în prevenirea cancerului la plămâni în cazul unor şobolani care au fost expuşi la o substanţă toxică cancerigenă numită benzopiren, care se găseşte de obicei în vaporii de motorină şi fumul de ţigări, informaţie ce justifică aplicabilitatea descoperirilor din acest studiu şi în viaţa reală a oamenilor, nu doar în cercetările de laborator pe animale.

Legat de aceste descoperiri, un studiu din anul 2010 publicat în jurnalul Cauzele Cancerului investighează beneficiile ce apar în viaţa oamenilor care consumă alimente bogate în quercetină. 

Rezultatul studiului arată că o astfel de alimentaţie reduce cu până la 51% riscul îmbolnăvirii de cancer la plămâni şi chiar s-au descoperit şi alte modalităţi prin care acest flavonoid (compus organic) acţionează în vederea combaterii cancerului, şi anume: favorizarea apoptozei (morții programate a) celulelor canceroase, prevenirea formării leziunilor canceroase la plămâni şi a migrării celulelor canceroase spre alte organe.

Quercetina are un rol important în prevenirea apariţiei cancerului şi la nivelul altor organe, nu doar în cazul plămânilor. Studiile au arătat că tratamentul cu acest tip de flavonoid reduce riscul de cancer de colon cu 32% şi pe cel de stomac cu 43%. Mai mult decât atât, acţiunile binefăcătoare ale quercetinei în ceea ce priveşte lupta împotriva cancerului la ficat sunt pe direcţii multiple, cum ar fi: controlul ciclului de multiplicare a celulelor în organism, stoparea degradării ADN-ului şi stimularea producerii de antioxidanţi în trup. 

În concluzie, cercetările au evidenţiat rolul quercetinei atât ca un excelent remediu natural cât şi ca o metodă de prevenire a diferitelor tipuri de cancer.

De unde se poate asimila substanţa naturală numită quercetină?

Americanii utilizează, în general, o cantitate de 30 de miligrame de quercetină pe zi, dar aceasta nu este suficientă pentru a ajunge ca trupul să beneficieze de efectele anticancerigene ale substanţei.

În zilele noastre este posibil să găsim în comerţ suplimente de quercetină sub formă de pastile, capsule sau forme lipozomale. Însă putem opta oricând să creştem aportul de quercetină în trup prin alegerea unei diete bogate în alimente ce conţin din plin această substanţă extraordinară, cum ar fi: struguri, ceapă roşie, roşii, mere, citrice, ceai verde, fructe de pădure. Acești nutrienți puternici au capacitatea de a anihila celulele cancerigene fără vreun efect secundar nefast.

Citiți și:

Cura anticancer. Paralelă între cura naturală și cura chimioterapică

Toţi pacienţii cu cancer au un pH prea acid! Câteva sugestii pentru echilibrarea pH-ului 

yogaesoteric

4 februarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More