Ni se spune ca pe motiv de schimbări climatice România este necesar să se pregăteasca pentru o pană uriașă de curent electric. Simultan, Ucraina ne solicită urgent electricitate
Vremea extremă din ultima perioadă a readus în discuție pericolul unei pene majore de curent în România, similară cu cea care a afectat recent mai multe state din Balcani.
Nu doar canicula reprezintă un pericol, dar și furtunile puternice, în contextul instabilității atmosferice, avertizează specialiștii.
Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a avertizat că penele de curent regionale sunt tot mai dese și de o intensitate tot mai mare cu implicații sociale și energetice.
„România nu este în situația aceasta de black out. Dar au existat regiuni în care recent a existat black out sau au fost foarte aproape de un black out.
Toate aceste elemente arată că schimbările climatice, pe de o parte, dar şi necesitatea de adaptabilitate a sistemelor de transport, a conlucrării între operatori, a procedurilor de lucru este necesar să fie mult îmbunătățite pentru a preveni astfel de episoade.
Ne confruntăm cu aceste perioade foarte accentuate de caniculă, urmate de ploi abundente, urmate de alunecări de teren, de inundații, iar pentru asta este necesar să intervenim, chiar dacă intervenția care o vedem în momentul de față că se dezvoltă la nivelul Uniunii Europene este legată de reducerea emisiunii de dioxid de carbon și care este o inițiativă bună, doar că ea va avea efect pe termen lung”, a precizat Dumitru Chisăliță.
Pana de curent care a afectat mai multe țări din Balcani a creat panică la nivel european
Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației au suferit la data de 21 iunie o întrerupere majoră a energiei electrice, a anunțat distribuitorului CEDIS din Muntenegru, potrivit Reuters.
„Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este fără curent din cauza întreruperilor din rețea”, a transmis CEDIS pe Facebook.
Ucraina, solicitare în regim de urgență pentru România și alte țări: criză uriașă în țara vecină!
Potrivit Ukrenergo, pentru a acoperi parțial deficitul de energie electrică, Ucraina a solicitat energie electrică de urgenţă din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova. Importuri similare au avut loc şi pe 2 iulie, când Ucraina a primit electricitate din Polonia şi Slovacia.
Apelul lui Zelenski
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat recent că Rusia a distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei. Kievul le cere aliaţilor ajutor pentru a-şi reconstrui reţeaua electrică, un proiect care necesită investiţii considerabile, şi să îi furnizeze mai multe echipamente de apărare antiaeriană pentru a contracara bombardamentele forţelor ruse.
Reţeaua ucraineană cunoaşte grave dificultăţi după atacurile ruseşti „masive”, transmite AFP, conform Agerpres.
„Pe 24 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent prevăzute pe tot parcursul zilei”, a indicat Ukrenergo pe Telegram.
Până acum, astfel de restricţii se aplicau în general pe intervale de timp mai reduse, la vârfurile de consum.
Ukrenergo a explicat că noile măsuri sunt necesare întrucât consumul de electricitate „creşte la începutul săptămânii” şi reţeaua este fragilizată de „atacurile ruseşti masive”.
Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, în ultimele trei luni centralele electrice au fost vizate de opt atacuri de amploare.
Citiți și:
Pericol iminent de blackout. Sistemul energetic, doborât de regenerabile
Autoritățile recunosc. Regenerabilele produc dezechilibre tot mai mari în sistemul energetic și pot cauza pene majore de curent
yogaesoteric
14 iulie 2024